De beste plek om kleding voor langere tijd te bewaren is een droge, stofvrije en donkere plek. Vochtvrij is nodig om schimmel te voorkomen en een donkere ruimte zorgt ervoor dat textiel niet verkleurt door licht. Een extra kledingkast op zolder of een vochtvrije kelder kunnen werken.
Van een kledingrek en een wasmand, tot een opstaprekje en een archiefkast. Een hoek van de kamer kan ook perfect dienen om je kleding op te bergen. Zet een kledingrek tegen de ene muur, een spiegel tegen de anderen en je bent klaar om je favoriete outfits te passen.
Tip: Lange jurken ophangen
Leg de jurk neer met de achterkant naar boven. Vouw de zijkanten naar binnen toe en haal de jurk tot de helft door de opening van de kledinghanger. Hang vervolgens de bandjes op aan de gleuven van de hanger en je favoriete jurk is klaar om netjes opgehangen te worden.
Voor het opbergen van je winterkleding kun je gebruik maken van vacuumzakken of plastic opbergbakken om je kleding netjes te houden. Je spullen blijven het mooist wanneer je ze netjes opvouwt of ophangt; prop niet alles maar gewoon in een opbergbak. Zorg ervoor dat gevoelige stoffen, zoals leer, lekker kunnen ademen.
Het minimum aantal kledingstukken dat je in je bezit moet hebben, verschilt echt van persoon tot persoon. Het hangt af van je leefstijl, je werk, of en hoeveel je sport en je andere hobby's en bezigheden, hoeveel je zweet, hoe vaak je kunt en wilt wassen en veel nog meer factoren.
De kledingkast opruimen doe je bij voorkeur twee keer per jaar. Een keer na de zomer en een keer tijdens de voorjaarsschoonmaak. Zo voorkom je een overvolle kast waarvan je de helft van de stukken niet draagt; Gooi jij kleding die te schoon is voor de was, maar niet schoon genoeg voor de kast ook altijd op een stoel?
De beste en meest kreukvrije manier om je kleding op te hangen is nog altijd op een hangertje. Plaats een decoratieve plank aan de muur met wat schilderijen, plant of spiegel met een rails eronder waar je je kleding van de vorige dag aan hangt. Je kunt er ook nog wat losse mandjes aan bevestigen voor je accessoires.
Kleding opbergen
Het beste is een ruimte op kamertemperatuur, waar het niet te vochtig is. Zorg dat de kleding droog is voordat je ze opbergt in dozen waar de kleding in kan ademen. Maak het voor jezelf overzichtelijk en sorteer broeken, shirts en schoenen in aparte opbergers.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm. Voor het hangen van extra lange jassen en avondjurken hou je rekening met een hoogte van ± 150 cm.
Een kledinghanger wordt gebruikt om kleding op te hangen in een kast of in schappen in een winkel. Bij standaard kledinghangers moet je eerst de halsopening uitrekken, hierdoor kost het veel moeite om de kleren er af en op te doen.
De meeste mensen zullen hun shirts opbergen op een plank. Als jij dit ook doet, dan vouw je een shirt op de 'normale' wijze en maakt een stapel. Wat ik bij het vouwen van een shirt heel handig vind, is het gebruik van de vouwplank van Brabantia.
Het scheelt je tijd om jeans snel op te hangen ten opzichte van netjes opvouwen. Ik adviseer je dan om te gaan voor hangers die dun zijn, bijvoorbeeld fluwelen hangers. Hang tevens de buitenkant van broekzijde in plaats van de kruiszijde, naar jouw kant toe. Dit zorgt voor een net aanzicht.
Koop een handig tijdschriftenrek of een mand waar je dit in kwijt kan. Hang bovenin het keukenkastje, waar je je schoonmaakmiddelen bewaart, een stang op. Je kunt hier spuitflacons aan ophangen in plaats van ze op de grond te zetten.
Wil je je ondergoed wel graag georganiseerd in je kast of lade hebben? Gebruik dan mandjes of ladeverdelers. Ladeverdelers kun je o.a. bij hier krijgen of nog simpeler zelf te maken, door een schoenendoos doormidden te knippen. Voor bh's, hemden, sokken en onderbroeken werkt het goed om ze in mandjes te bewaren.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Bevestig haken aan de muur
Maak een paar haken aan de muur en je hebt voortaan een plek waar kleding netjes weggehangen kan worden. Bovendien kreukelen ze hier door niet en is de kans kleiner dat ze – door enthousiast gespetter in bad of onder de douche – nat worden.
Een vaak beschikbare plek is natuurlijk onder het bed. Dit is loze ruimte waar vaak niets mee gedaan wordt. Daarnaast kun je plankjes ophangen voor meer opbergruimte, een extra grote kledingkast nemen om meer spullen in kwijt te kunnen of een nachtkastje met extra opbergruimte te kiezen.
De methode van Marie Kondo betekent in het kort: in een keer rigoureus je hele huis opruimen, opruimen per categorie, niet per locatie. Het belangrijkst is dat je alleen de dingen bewaart waar je echt van houdt.
Om jouw kast langer netjes en overzichtelijk te houden, is het beste alles per categorie op te bergen. Dus broeken bij broeken, truien bij truien en hemden bij hemden. Sokken, ondergoed en sjaals kun je beter in mandjes (of schoenendozen) leggen of speciale ladeverdelers zodat je lades of planken langer netjes blijven.
Omdat de standaarden behoorlijk zijn veranderd, is kleding nu niet meer zo'n lang leven beschoren. Uit Brits onderzoek blijkt dat het gemiddelde kledingstuk in het Verenigd Koninkrijk ongeveer 2,2 jaar 'overleeft'. Daarna wordt het weggedaan.