Zorg er voor dat de steristrips droog blijven en vervang ze niet. Steristrips mogen na vijf à zeven dagen verwijderd worden.
Laat de wond met rust (niet aan peuteren). Is de wond met strips of zwaluwstaartjes gesloten? Dan mag de wond niet nat worden. De wond moet droog blijven totdat de strips of zwaluwstaartjes vanzelf loslaten (na ongeveer 5 tot 10 dagen).
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Dep na het douchen de wond voorzichtig droog. Laat de hechtpleister met rust. Na 7 tot 10 dagen laat de hechtpleister vanzelf los. Als de randen van de hechtpleister eerder loslaten, kunt u deze afknippen.
Aanbrengen van de strips: Plaats de Steristrips over de wond, zodat de uiteinden van de wond naar elkaar toe worden getrokken. De zwaluwstaartjes zorgen voor een stevige sluiting. Zekeren: Druk de Steristrips voorzichtig op de huid om ze stevig op hun plaats te houden.
U moet de wond 24 uur droog houden. Na 24 uur mag de wond nat worden (douchen). Na zeven dagen mag u de strips zelf verwijderen. U mag zwemmen en baden na het verwijderen van de strips.
Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. De hechtstrips mogen na ….. dagen verwijderd worden. Verwijder de wondhechtstrips door ze van beide kanten van buiten naar binnen voorzichtig los te trekken om de wond niet opnieuw te openen.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
De hechtpleister heeft losgelaten en ik zie de hechtingen, wat moet ik nu doen? uitklapper, klik om te openen. U hoeft niets te doen. Na 24-48 uur is de wond in principe dicht en kan het geen kwaad als er geen pleister meer over heen zit.
Leukoplast® waterproof
Deze witte hechtpleister is voor kortdurend gebruik op een normale, intacte huid. Het hecht goed, zelfs bij onderdompeling in water en heeft een hoge treksterkte, waardoor het zeer duurzaam is.
De beschadigde huid hydrateren
Dé manier om een beschadigde huidbarrière te herstellen is: dagelijks meerdere malen insmeren met een crème, zodat je je huid hydrateert. Want dát heeft je huid nodig om mooi te helen: water. En laat water nou juist datgene zijn wat je beschadigde huid niet meer vast kan houden.
Wanneer u zelf een hechtpleister heeft gebruikt om bijvoorbeeld een verband of gaasje goed vast te zetten, dan is er geen specifieke termijn hoe lang de hechtpleister droog moet blijven. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat wanneer een hechtpleister vochtig is geworden, deze vervangen moet worden.
Zo'n wond kan erg bloeden en pijn doen. U kunt een kloppend gevoel hebben in uw vinger. Dit komt doordat er in vingers veel bloedvaten en zenuwen zitten.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Wassen, douchen en baden
Houd de wond 24 uur droog. Daarna kunt u zich gewoon wassen en douchen. Let er bij het afdrogen op dat u niet te hard over de wond wrijft. We adviseren u om de eerste vijf tot zeven dagen niet te zwemmen of in bad te gaan.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft. Het kan zelfs zo zijn dat bij erg natte wonden wordt geadviseerd om in het begin het verband meerdere keren per dag te verschonen.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Komt er nog wat vocht of bloed uit de wond?Gebruik dan ook een pleister of gaasverband. U kunt het verband laten zitten tot de hechtingen worden verwijderd. Komt er toch nog vocht door het gaas, dan kunt u het tussendoor verwisselen.
Hechtstrips, ook wel zwaluwstaartjes genoemd, worden gebruikt bij kleine huidverwondingen zoals snijwonden en scheurwonden. Ze worden ingezet om de randen van de wond bij elkaar te brengen. Hechtstrips zijn voornamelijk geschikt als eerste hulp bij kleinere huidwonden met scherpe wondrandjes.
Een hechtstrip is een type verbandmateriaal dat wordt gebruikt om huidwonden te sluiten. Het is een dunne, flexibele tape die wordt aangebracht over de wond en aan beide zijden vastgemaakt aan de huid. Het verband houdt de wond gesloten en beschermt tegen verontreiniging terwijl het genezingsproces plaatsvindt.
Je bekkenbodem heeft na de verslapping tijdens de zwangerschap en de rek tijdens de bevalling drie tot zes maanden nodig voor herstel. De meeste vrouwen hebben na de bevalling hechtingen, deze kunnen na een paar dagen pijnlijk worden of een irriterend gevoel geven.
Wanneer de randen tegen elkaar liggen, plak je het laatste stukje hechtstrip vast. Wanneer je dit doet met een afstand, tussen de strips, van ca 2 a 3 mm, zorge je voor een goede sluiting van de wond en een zo netjes mogelijk litteken.