Zelf bladglans maken schijnt te kunnen door water te mengen met olijfolie en dat op de bladeren van de plant te sprayen. Ook zou je de bladeren schoon kunnen maken met een doek met olijfolie.
Glanzende bladeren
Je verwijdert eerst het stof van de bladeren en daarna spray je er bladglans op. Stof zal daarna minder snel hechten aan de bladeren waardoor je de volgende keer ook minder stof hoeft af te nemen. En je planten gaan natuurlijk ook heel mooi glanzen!
De voedingsstoffen in de melk, zoals eiwitten en calcium, zijn erg goed voor planten. Door de bladeren schoon en gezond te houden helpt dit de plant ademen. Bovendien worden de bladeren steviger en gaan ze prachtig glanzen!
Een simpele manier om je planten stofvrij te maken is door ze af te nemen met een vochtig doekje of door je plant af te spuiten met een plantenspuit. Maar let wel op bij het gebruik van een plantenspuit dat je het stof er ook echt goed af spuit en desnoods met een doekje afneemt.
Gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen op je planten, een stofdoek of een vochtige doek met enkel water is genoeg. Veeg het stof voorzichtig van de bladeren en zie hoe ze weer gaan shinen. Let er wel op dat als je één doek voor meerdere planten gebruikt, je niet per ongeluk een beestjesplaag verspreid.
Bij normaal gebruik is bladglans niet schadelijk voor je planten. Zorg er wel voor dat je het product buiten gebruikt, zodat het niet schadelijk is voor jezelf, kinderen en je huisdieren.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
Door te sproeien met een plantenspuit, verhoog je de luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke leefomstandigheden van de planten na. Ook nemen de planten water op via de huidmondjes op het blad. Een luchtvochtigheid van minimaal 50 tot 55% is goed voor planten.
Planten die niet zo van water houden, zoals een cactus, kan je het beste afstoffen met een zacht kwastje zodat je overal goed bijkomt en jezelf niet bezeert aan de prikkers.
Meeldauw bestrijden met melk
Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan. Herhaal dit regelmatig tot de meeldauw volledig is verdwenen.
Het liefst staat de graslelie in een licht vochtige grond, maar zorg wel voor een goede afwatering, want hij wil zeker niet in het water staan. Dan loopt u het risico dat de wortels rotten. In de praktijk komt dit neer op zomers zo'n 2 á 3 keer in de week en 's winters 1 keer in de week water geven.
Wel is er onderscheid te maken tussen hard en zacht water. Hard water bevat meer kalk en magnesium en is schadelijker voor je planten dan zacht water. Daarbij is het kalk- en magnesiumgehalte erg laag. Toch kan je plant ook van zacht water witte plekken krijgen.
Controleer wel bij alle planten, wanneer ze bladverkleuring laten zien of bruine plekjes krijgen, de potgrond dieper in de pot. Voel of het daar erg nat of juist kurkdroog is. Op basis daarvan kun je een van de grootste reden van verkleuring van je lijstje strepen, dat is namelijk een overschot of te kort aan water!
Dat zijn planten die kalk nodig hebben om te kunnen groeien en gezond te blijven. Kruiden zoals Tijm, Salie doen het goed op een kalkgrond. Ook Rozen en Ridderspoor zijn bloemen die goed op kalkgronden groeien. Ook bomen zoals de Hazelaar en de Taxus vinden het prettig op kalkgronden.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
Planten met dikke en harde bladeren hoef je ook niet te sproeien, zoals cactussen en vetplanten. Ten slotte houden bloeiende kamerplanten, kamergeraniums en andere Begonia-soorten ook niet van een sproeibeurt.
Om te beginnen beantwoorden we de vraag: Moet je gedistilleerd water gebruiken om je kamerplanten water te geven? Het korte antwoord is: Ja, idealiter gebruik je gedistilleerd water om je kamerplanten water te geven.
Water, groene zeep en azijn tegen bladluis
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Driehoek Zeep is ook beter bekend als groene zeep. Dat komt door de kleur die Driehoek zeep oorspronkelijk had, maar het had net zo goed kunnen zijn vanwege het duurzame karakter van Driehoek....
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
1. Spathiphyllum. Met stip op nummer 1 staat onze prachtige Lilly de Spathiphyllum.
Een plant in de woonkamer of de keuken, daar kijkt niemand raar van op. In de slaapkamer vind je ze minder vaak. Toch is het een goed idee om planten in de slaapkamer te zetten. Ze fleuren niet alleen de ruimte op, ze zuiveren ook de lucht en dat kan leiden tot een betere slaaprust.
Je kunt een Zamioculcas erg makkelijk stekken. Met de schaar kun je namelijk een tak afknippen met minstens twee blaadjes. Breng dan wat stekpoeder aan op de wond van de stek en moederplant. Laat het stekpoeder daarna goed drogen.