Er is volledige werkgelegenheid, wanneer alle werknemers die willen werken een arbeidsplaats kunnen vinden. Dit betekent niet per se een werkloosheid van 0%, maar meestal een acceptabel geacht niveau (doorgaans een paar procent) dat rekening houdt met frictiewerkloosheid en seizoensgebonden werkloosheid.
Werkgelegenheid kan worden uitgedrukt in personen en in arbeidsjaren: Met werkgelegenheid in personen bedoelen we hoeveel mensen een baan hebben. Met werkgelegenheid in arbeidsjaren bedoelen we het arbeidsvolume in uren wat we omrekenen naar voltijdbanen.
Voorbeeld berekening arbeidsjaren
In een bedrijf werken 15 full-time krachten (36 uur / week). Daarnaast werken er 8 parttimers die gezamenlijk 200 uur werken per week. Voor de arbeidsjaren rekenen we de uren van de parttimers kunstmatig om naar hele banen. Die 200 uren werk zouden 200/36= 5,6 hele banen zijn.
Volgens de voorlopige resultaten voor de maandelijkse indicatoren op basis van de Enquête naar de Arbeidskrachten van Statbel, het Belgische statistiekbureau, bedroeg de werkgelegenheidsgraad van 20-64-jarigen 73,4% in juli 2022. De werkloosheidsgraad van 15-64-jarigen bedroeg 4,8%.
Aanbod van arbeid = werklozen + werknemers + zelfstandigen. Vraag naar arbeid = werknemers + zelfstandigen + vacatures.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Als de samenstelling van het personeelsbestand verandert, beïnvloedt dit de gemiddelde loonkostenstijging. Neemt het aandeel ouderen en hoger opgeleiden toe, dan stijgen de gemiddelde loonkosten.
De jeugdwerkloosheid nam het sterkst af, 3,2 procentpunt bij jonge mannen en 1,8 procentpunt bij jonge vrouwen. Bij 25- tot 65-jarigen was de afname minder groot. Bij 65-plussers steeg de werkloosheid.
Bij alle bedrijfstakken was meer werk. In de handel, zakelijke dienstverlening en zorg waren de meeste vacatures. Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures. Samen met de horeca, de industrie, de informatie en communicatie, en de bouwnijverheid vormen ze de top 7.
Sommigen zijn werkloos geworden maar hoeven niet meer naar werk te zoeken. Het betreffen vrijgestelden omwille van leeftijd (oudere werklozen) of beroepsverleden, vrijgestelde werklozen met bedrijfstoeslag (bruggepensioneerden) en vrijgestelden om sociaal-familiale redenen.
Werkgelegenheid in banen, werkzame personen, arbeidsjaren en gewerkte uren. De 9,8 miljoen werkzame personen die Nederland in 2021 telde, bezetten gemiddeld 11 miljoen banen. Zowel voltijdbanen als deeltijdbanen tellen mee. Gemiddeld heeft een baan een arbeidsduur gelijk aan 72 procent van een voltijdbaan.
werkgelegenheid is dus de totale vraag naar arbeid en niet de vacatures is onvervulde vraag naar arbeid. Vraag en aanbod van arbeid bepalen de prijs van arbeid: het loon. Als de vraag naar arbeid groter is dan het aanbod van arbeid is er sprake van een krappe arbeidsmarkt (veel vacatures, weinig werkloosheid).
Een hoge arbeidsproductiviteit ontstaat door: scholing, arbeidsverdeling of specialisatie en kapitaalintensiteit (de inzet van veel kapitaalgoederen). Door mensen te specialiseren worden ze bekwamer/vaardiger op dat gebied: hoe bekwamer de arbeider, des te hoger is de productiviteit.
arbeidsplaats, emplooi, werkgelegenheid.
Als de economie groeit, stijgt meestal ook de werkgelegenheid. Wel reageert de arbeidsmarkt meestal met enige vertraging op economische ontwikkelingen. Bovendien zijn de veranderingen op de arbeidsmarkt vaak wat kleiner dan die in het bruto binnenlands product (bbp).
Werkgelegenheid in personen of in arbeidsjaren
= het aantal mensen dat een betaalde baan heeft. Dit getal is vooral van belang wanneer we willen zien voor hoeveel mensen er wel/geen werk is.
3 Alle werklozen bij elkaar kosten in Nederland ongeveer 9,5 miljard euro aan uitkeringen. En daarnaast nog zo'n 2 miljard aan de re- integratieaanpassingen om mensen weer aan het werk te helpen. a Hoeveel is dat per Nederlander per jaar?
U heeft 3 maanden of langer recht op een WW-uitkering. Hoe lang uw WW-uitkering precies duurt, hangt af van uw totale arbeidsverleden en het moment waarop u werkloos bent geworden. De maximale duur van de WW-uitkering is 24 maanden.
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB
Kies voor de werksituatie 'ik ben werkloos en vraag of krijg een werkloosheidsuitkering'. Let wel: heb je een opzegtermijn van langer dan 2 maanden én moet je je opzegtermijn niet of niet volledig doen? Dan moet je je tijdens je opzegtermijn al inschrijven.
Maar bij 55-plussers daalde het aantal werklozen het minst van 78.000 naar 60.000. Een daling van 'maar' 23 procent. Bij jongeren tussen de 15 en 25 jaar daalde het aantal werklozen met meer dan 50 procent. Ouderen profiteren dus duidelijk het minst van de krapte op de arbeidsmarkt.
Hun arbeidsmarktsituatie is dus vaker precairder dan die van middengeschoolden en hooggeschoolden. Het risico op langdurige werkloosheid is daarnaast hoger voor kortgeschoolden. In 2020 was bijna 4 op 10 (39,2%) van de kortgeschoolde werklozen langdurig werkloos ten opzichte van 22,1% van de hooggeschoolde werklozen.
Sommige bedrijven hanteren als vuistregel een loonstijging van 3 tot 6 procent. Maar ook 5 tot 10 procent komt voor, vooral bij promoties die samenvallen met de (half)jaarlijkse loonstijging.
Het minimumloon stijgt per 1 juli 2022 met 1,81%. Werkgevers moeten daardoor in de tweede helft van dit jaar aan werknemers van 21 jaar en ouder met een fulltime dienstverband minimaal € 1.756,20 bruto per maand betalen.
De loonkosten per gewerkt uur bedroegen gemiddeld 35,3 euro. Dat is 27 procent meer dan het brutoloon per gewerkt uur. Voor een volledige baan (een vte) betaalde een werkgever gemiddeld 60,2 duizend euro per jaar.