Planten die te weinig licht opnemen, groeien langgerekt uit – op zoek naar licht. Ze zullen weinig blad vormen, en bladeren die ontstaan zijn meestal erg klein.
Wanneer een plant geen licht, water of koolstofdioxide krijgt, dan kan de plant geen chemische energie aan maken en zal deze uiteindelijk dood gaan. Net zoals mensen verschillen in hun energie behoefte, doen planten dat ook.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee. Kamerplanten kunnen niet overleven op een plek zonder licht. De ene kamerplant zal het langer uithouden dan de ander, maar als je echt een ruimte zonder ramen hebt (denk aan de badkamer of het toilet), dan zijn kunstplanten toch écht the way to go.
Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten.
Planten hebben licht nodig voor het proces van fotosynthese: het chemische proces waarbij planten water en koolstofdioxide omzetten in zuurstof en glucose met behulp van energie uit licht. Dit proces hebben planten bovendien nodig om überhaupt zelf te kunnen groeien.
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Een plantenlamp is een lamp waarmee je kunstmatig daglicht kan nabootsen. Hierdoor optimaliseert de lamp de fotosynthese bij planten. Door dit kunstmatige daglicht kan je planten ook in een donkere hoek plaatsen zonder dat het de groei en de gezondheid van de plant beïnvloed.
Als het gaat om groeilicht voor kamerplanten heb je twee kleuren kunstlicht nodig: rood en blauw. Voornamelijk rood licht is belangrijk voor de groei van binnenplanten. De beste keuze is een LED of UV-LED groeilicht. LED wordt niet te warm en is ook erg energievriendelijk.
Tips bij het gebruik van je groeilamp
Een lamp die in hoogte verstelbaar is, is ideaal wanneer je plant groeit. Je kunt dan makkelijk de lamp wat verhogen, zodat de plant goed belicht wordt. Kleinere lampen zijn meestal zo ontworpen dat ze redelijk dicht op de plant staan. Een hoogte van 15 cm boven de plant is ideaal.
Naast het leveren van de energie voor fotosynthese, werkt licht ook als een informatiebron voor planten. Verschillende lichtspectra geven de plant een indicatie over de omgeving, en geeft de plant informatie over hoe de plant kan overleven en nog beter, kan gedijen en reproduceren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Je merkt vaak snel of jouw plant iets mankeert: het blad wordt bruin en valt af of krult op, de groei stopt en de plant gaat er een beetje zielig uitzien. Soms worden de bladeren plakkerig, zie je witte stipjes op je kamerplant, verschijnen er allemaal vlekken op het blad, of zitten er beestjes op planten in de tuin.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
Voordelen van LED Groeilampen
Een gezondere groei en bloei van planten en bloemen. Minder warmte: Een beter reguleerbare temperatuur in de kweekruimte of kas. Langere levensduur van de lampen (tot wel 50.000 branduren)
Tijdens de groeifase zijn led kweeklampen met een dominante blauwe lichtkleur van noodzakelijk belang om een goede groeifase te bevorderen. Blauw licht is geschikt voor planten die hoeven te groeien. Ook jonge planten presteren ideaal onder blauw kweeklicht.
5000 lux wordt als een absoluut minimum gezien, het is beter om 10.000 lux als minimum aan te houden. Bij binnen zaaien bij een relatief hoge temperatuur (huiskamer) heb je nog een extra probleem: de plant wil door de hoge temperatuur groeien, maar kan dat niet goed door gebrek aan licht.
Grofweg heeft een plant vooral blauw licht nodig om te kunnen groeien en rood licht om te kunnen bloeien. Er bestaan uiteenlopende visies bij de verschillende led merken als het gaat om het kleurenspectrum.
Stel je hebt als tuinder een 600 watt HPS kweeklamp die je 12 uur per dag laat branden. Dan verbruik je dus 7.200 watt per dag, dat is 7,2 kWh per lamp per dag. Met een prijs van 22 cent is dat dus 1,58 per dag. Bij 250 dagen per jaar is dat ruim 395 euro per kweeklamp.
Wat doet een groeilamp eigenlijk? Een groeilamp is een LED-lamp die eigenlijk altijd wordt gebruikt in de tuin- en kassenbouw om planten en bloemen te laten groeien (en bloeien). Door het aangepaste kleurenspectrum van blauw, rood en wit licht zal de plant het beter doen onder deze lamp dan zonder lamp.
De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.