Ook wordt sushirijst vaak gekookt in water met zout. Hierdoor bevat een portie sushi vaak al 3 gram zout en dan hebben we de sojasaus nog niet meegeteld. Wil je minder zout binnenkrijgen, maar toch sushi blijven eten? Maak de sushi dan zelf en voeg geen zout toe bij het koken van de rijst.
Het Assalmeer is met een zoutgehalte van 35 procent het op één na zoutste meer ter wereld, alleen het Don Juanmeer in Antarctica is nog zouter. Koning onder het zout is de fleur de sel uit de moerassen van Ifaty in Madagascar.
Sushi wordt doorgaans als gezond bestempeld, omdat het uit rijst, vis, zeewier en groenten bestaat. Maar door extra toevoegingen zoals mayonaise en (room)kaas kunnen de calorieen snel oplopen. Beperk daarom de sushi's met extra toevoegingen als mayonaise, (room)kaas en de gefrituurde sushisoorten.
Het pekelwater onttrekt het vocht uit de vis, waardoor de moot steviger wordt en je de zalm beter kunt bakken. Dit doe je minimaal een uur van tevoren, maar ook niet veel langer. Voor pekelwater meng je per liter water (kamertemperatuur) 80 gram zout. Let op: de zalmmoot moet volledig onder (het gepekelde) water staan.
In zeewier en gember zit bijvoorbeeld een belangrijk mineraal en de variatie tussen de verschillende vis geeft veel gezonde stofjes af in je lichaam. Je kan sushi dus beter eten dan drie keer per week pizza of een hamburgermenu. Zolang het maar in mate gebeurd, zit je met sushi wel goed!
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Meeste zout uit bewerkte voedingsmiddelen
Maar liefst 80% van het zout dat mensen binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen en gerechten. Slechts 20% komt uit het zoutvaatje. Dagelijkse zoute boosdoeners zijn broodjes, kazen, vlees(waren) en vleesvervangers.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken. Kruiden en specerijen geven kleur, geur en smaak aan het eten.
Qua calorieën doet zo'n sushi-maaltijd dan niet onder voor een pizza of een maaltijd van de snackbar! Ga liever uit van 6 tot 8 sushi per persoon. Dat kun je dan aanvullen met sashimi (puur de vis), gekookte edamame boontjes en een salade. Zo wordt jouw sushimaaltijd een echt gezonde maaltijd.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.
Als je minder calorieën binnen wilt krijgen is het verstandig om niet te veel sushi met een basis van rijst te eten. Witte rijst bevat weinig vezels en andere voedingsstoffen, maar relatief veel calorieën. Een paar stukjes kun je met een gerust hart eten. Los gaan in een all you can eat restaurant is geen goed idee.
In een zakje chips van ongeveer 40 gram zit 0,5 gram zout.
Welke klachten kun je krijgen als je te weinig zout binnenkrijgt? Klachten die kunnen optreden bij een tekort zijn lusteloosheid, misselijkheid en braken, hoofdpijn, verwardheid of sufheid, en epileptische aanvallen. Uitdroging door diarree of braken is te voorkomen door extra veel te drinken en daarbij zout te eten.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Je lichaam gebruikt dit voor het prikkelen van zenuwen, het samentrekken van spieren en het goed opnemen en afvoeren van vocht. Hiervoor is ongeveer 1 tot 3 gram zout nodig. Gemiddeld krijgen we zo'n 9 gram zout binnen. De Hartstichting adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten.
Het gezonde advies is niet meer dan 6 gram zout per dag te eten, maar in een klein portie kibbeling (150 gram) zit je al bijna aan 2 gram. En dat is een derde van je zoutinname.
Wanneer je chronisch te veel zout eet, kun je zelfs last krijgen van een vergrote hartspier, hoofdpijnen, hartfalen, hoge bloeddruk, nierziekten, nierstenen, botontkalking, maagkanker en een beroerte. Zo zie je maar dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Te veel zout zorgt ervoor dat je nieren sneller slijten.
Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag eten. Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Een van de belangrijkste redenen waarom onze sushi zo gezond is, is dankzij onze heerlijke verse vis. Vette vis, zoals zalm, bevat omega 3, een essentieel vetzuur dat alleen kan worden verkregen uit het voedsel dat wij eten. Omega 3 helpt je hart- en vaatstelsel gezond te houden, en is bovendien goed voor het brein.
De houdbaarheid van sushi
Sushi wordt bereid met verse ingrediënten zoals groenten of zeevruchten. Dankzij de versheid van deze ingrediënten, de houdbaarheid van sushi is beperkt. Sushi is 2 tot 3 dagen houdbaar als het niet te veel eiwitten bevat.
Voor sushi in de koelkast geldt een vuistregel van 24 uur. Ook binnen deze 24 uur moet gekeken worden naar de kwaliteit van de overgebleven sushi, vooral bij stukjes sushi met vis of zeevruchten.