Zo zijn Pink en Keta droog en deze soorten worden dan ook uit blik gegeten. De beste zalmsoorten zijn King en
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven.
En wist je dat 100 gram Sockeye zalm bijna 25 gram proteïnen bevat? Dat maakt de Sockeye zalm zelfs één van de gezondste vissen ter wereld.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
De sardine is net als vele andere vissen, een vette vis. Toch onderscheidt de vis zich van andere vissen als zalm en tonijn door zijn hoge calciumgehalte, en vallen daarom onder de noemer “superfoods”. Daarnaast zijn de kleine vissen rijk aan eiwitten en bevatten ze veel essentiële vitamines en mineralen.
Gezond, maar met mate
Normaal gesproken bevat tonijn uit blik meer eiwit dan de verse variant. Naast de gezonde eiwitten, die noodzakelijk zijn voor de opbouw en herstel van spieren in je lichaam, zit tonijn ook boordevol onverzadigde vetten, ofwel 'gezonde vetten'.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
DEN HAAG - De gerookte zalm die bij Lidl en Albert Heijn te koop zijn krijgen van de Consumentenbond een zeer hoog cijfer voor veiligheid. Dat staat in de jongste editie van de Consumentengids. Het onderzoek van de bond kwam enige tijd geleden al in de publiciteit vanwege de problemen met de gerookte zalm bij Jumbo.
Het roze visvlees van zalm wordt geroemd om zijn fantastische smaak en hoge gehaltes omega 3 en vitamine D. Om die redenen is zalm uit blik de afgelopen jaren in de keuken geëvolueerd tot een veel gegeten soort. Niet onbelangrijk is dat je er ook ontzettend lekker mee kunt koken.
Zoals bijna bij al het ingeblikte voedsel, zijn onze producten in het blik gekookt, dit is een onderdeel van het conserveringsproces. Dit betekent dat dichte blikjes altijd volledig zijn gekookt en daardoor kan het product rechtstreeks uit het blikje gegeten worden zonder eerst gekookt te worden.
Een van de lekkerste sardines komen uit St Gilles-Croix-de Vie. Deze sardientjes noemen ze champagne in blik, want de meeste sardientjes worden ingeblikt. La Perle des Dieux is een autoriteit op het gebied van sardientjes. Hun sardine-oogst is van superieure kwaliteit en behoort tot Frans gastronomisch erfgoed.
Omdat krab en andere vis vol zitten met omega-3-vetzuren, mineralen en vitamines, passen ze uitstekend in een verantwoord voedingspatroon. Met onze recepten met vis in blik, maakt u gegarandeerd een lekkere maaltijd. Denk bijvoorbeeld ook aan een maaltijd met inktvis uit blik.
Goed om te weten: sardines uit blik kun je gewoon in zijn geheel opeten. De kleine graatjes zijn juist een rijke bron van calcium, en het is wel zo makkelijk. Verder bevatten sardines vele verschillende voedingsstoffen die van groot belang zijn voor het goed functioneren van je lichaam.
In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis, dus wat dat betreft net zo gezond!
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Met stip op 1: vette vissen zoals zalm, haring, sardine en makreel. 'Vet' is niet altijd een synoniem voor 'ongezond'! Vette vissoorten bevatten de hoogste concentratie aan omega-3-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.
Op basis daarvan en diverse onderzoeken uit het laboratorium is beste koop geworden Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie. En beste uit de test Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie van Bart van Olphen die het MSC-keurmerk heeft. Kijk voor meer informatie op Consumentenbond.
Makreel is een vette vis en is absoluut aan te bevelen binnen een gezond dieet. Deze vis met langwerpig lichaam en groenblauwe rug, ook wel Scomber Scombrus genoemd, behoort tot de baarsachtigen. Je komt 'm tegen in de Noordzee, maar ook in de Atlantische oceaan, Middellandse Zee, Oostzee en Zwarte Zee.
Is makreel gezond? Makreel is een hele gezonde keuze, omdat het een vette vis is en een zee aan de omega-3 visvetzuren DHA en EPA bevat. Deze gezonde vetzuren zijn goed voor hart, hersenen en ogen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 2 keer per week vis te eten, waarvan minimaal één keer vette vis.