Op 15 april 1937 openden we het eerste stuk Nederlandse snelweg: de rijksweg 12 (de huidige snelweg A12) tussen Voorburg en Zoetermeer. Het tweede Rijkswegenplan, uit 1932. Werkzaamheden aan de eerste snelweg: rijksweg 12.
De eerste autosnelweg ter wereld werd in 1921 bij Berlijn geopend onder de naam Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße (AVUS). Aanvankelijk werd deze gebruikt als racecircuit.
Op 8 augustus 1932, vandaag precies 90 jaar geleden, reden de eerste auto's over de nieuwe en eerste snelweg van Duitsland tussen Keulen en Bonn. Een Kraftfahrstraße, werd de weg zonder kruisingen en met aan beide zijden twee banen genoemd.
De A1 was als eerste gepland maar niet als eerste aangelegd. Dit stukje snelweg, de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer was in 1936 al geopend.
De A1 (Autoroute 1), vaak Autoroute du Nord genoemd, is een autosnelweg in het noorden van Frankrijk die Parijs met Rijsel verbindt. De E15, E17 en E19 lopen voor een deel over de A1. Ook loopt de TGV-verbinding tussen Parijs en Lille grotendeels parallel aan de A1. De autosnelweg is aangelegd tussen 1954 en 1965.
In de loop der jaren werd het Rijkswegenplan geactualiseerd en de nummering vaak aangepast. Dit zorgde voor enkele gaten in de nummering. De reden dat bijvoorbeeld de snelweg A3 niet bestaat is omdat het plan van destijds, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, nooit is uitgevoerd.
De snelweg A7 vormt samen met de autoweg N7 de langste rijksweg van Nederland met 235,1 km.
Hier loopt Rijksweg 1, hier loopt Rijksweg 2. Vanaf 1976 zouden ze een A nummer krijgen, toen heetten ze de A1 en de A2. De A1 was als eerste gepland maar niet als eerste aangelegd. Dit stukje snelweg, de A12 tussen Voorburg en Zoetermeer was in 1936 al geopend.
De autosnelwegen kregen de letter A en de niet-autosnelwegen de letter N. Hierbij werden verschillende rijkswegen uit het aanvankelijke plan samengenomen in 1 routenummer. Zo gingen de rijkswegen 2, 26, 64 en 75 bijvoorbeeld samen op in de A2/N2 en dit is de reden dat er geen A26, A64 of A75 bestaat.
Rijbewijs AM: max. 50 cc / 4 kW > 45 km/u (ook speedpedelec) Rijbewijs A1: max.125 cc / 11 kW (lichte motor) > minimumleeftijd 18 jaar.
Trans Canada Highway is de langste snelweg ter wereld en strekt zich uit van St.John's op Newfoundland naar Victoria op Vancouver Island in British Columbia.
De A783 is slechts een paar tientallen meters korter, de A205 is de kortste met precies 1 kilometer. Er bestaan geen wegwijzers waar de aanduiding A38 op vermeld staat. Het nummer A38 wordt wel op de hectometerpaaltjes vermeld.
Op 1 november 1957 werd er in Nederland voor het eerst een maximumsnelheid ingevoerd, namelijk 50 km/h binnen de bebouwde kom. Tot 6 februari 1974 mocht je op de snelweg zo hard rijden als je wilde, zolang het maar verantwoord was. Op die dag trad de maximumsnelheid van 100 km/h op snelwegen in werking.
Het is 828 kilometer (514,5 mijlen) lang van Windsor naar de grens met Quebec. Het deel van de snelweg dat door de stad Toronto loopt is de drukste snelweg ter wereld, en een van de breedste. De Snelweg 401 ten oosten van de weg 400 in Toronto, een van de drukste segmenten van de weg.
De E40 verloopt door het zuiden van Rusland, vanaf de Oekraïense grens bij Krasnodon via Volgograd en Astrachan naar de grens met Kazachstan. De weg doorkruist een relatief smal deel van Rusland. De E40 is in Rusland 865 kilometer lang.
6 augustus 1932: eerste snelweg ter wereld
De twintig kilometer lange autobahn werd aangelegd tussen Keulen en Bonn en bestaat vandaag nog steeds als de A555. Een autobahn is hetzelfde als een autoweg, oftewel een weg zonder kruisingen en zonder tegemoetkomend verkeer.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
Rijkswegen krijgen letters
Als voorbeeld: rijkswegen 2, 26, 64 en 75 worden met elkaar de A2 of N2. Hierdoor bestaat er bijvoorbeeld geen A26, A64 of A75. Ook zijn sommige rijkswegen sinds de actualisering vervallen. De namen van onze Nederlandse snelwegen zijn dus veelal nog gebaseerd op het originele rijkswegenplan.
In het stratenplan van Amsterdam-Buitenveldert en Amstelveen is de route wel nog steeds te herkennen, doordat de bebouwing op het tracé duidelijk nieuwer is dan de omringende. De A11 zou tussen Leiden A4 en Bodegraven A12 moeten lopen, maar deze weg wordt N11 genoemd.
De maximumsnelheid van 120 km/u geldt op snelwegen en op wegen buiten de bebouwde kom met minstens twee rijstroken in elke rijrichting gescheiden door een middenberm. Op de snelweg is er ook een minimumsnelheid, namelijk 70 km/u.
De breedste weg ter wereld
Dan is de Avenida 9 de Julio in Buenos Aires pas een echte uitdaging! Deze weg is 140 meter breed en telt maar liefst 14 rijstroken.
UpdateDe maximumsnelheid op de Veluwse delen van de snelwegen A1, A50 en A28 gaat omlaag van 130 naar 120 kilometer per uur. Dat heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen maandag bekendgemaakt.
Het gedeelte van de snelweg A16 tussen de knooppunten Ridderkerk-Noord en Ridderkerk is met 16 rijstroken en 8 vluchtstroken het breedste wegvak van Nederland.
De E40 is een Europese weg en autosnelweg in België. De snelweg vormt een oost-westverbinding door geheel België en is met een lengte van 280 kilometer de langste van het land. De E40 bedient onder andere Brugge, Gent, Brussel, Leuven en Liège.
100 rijden is ook nog eens veel veiliger. Bij snelheden boven de 100 geldt dat elke kilometer harder rijden voor drie tot vier procent meer dodelijke slachtoffers zorgt. Voor een deel is dat pure natuurkunde: de energie van een botsing is gelijk aan de helft van het gewicht maal de snelheid in het kwadraat (1/2mv2).