Wanneer er vocht onder de bodem van de pan zit, kan dit tikkende geluiden veroorzaken. Wanneer het vermogen laag is ingesteld , kan men het schakelen van de elektronica horen, dit zal dan af en toe een tikkend geluid maken. Wanneer pannen ouder worden kunnen deze een tikkend geluid veroorzaken.
Bij het koken op inductiekookvlakken kunnen er inderdaad geluiden optreden. Dit is omdat de metalen onderdelen in de bodem van de pot uit meerdere lagen bestaat en trilt. Dit komt meestal voor bij minder kwalitatieve pannen met gelijmde bodem. Dit verschilt van pan tot pan en verminderd vaak na enkele minuten koken.
De inductiestromen veroorzaken trillingen in de panbodem. U hoort dit bijvoorbeeld aan een brommend of hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon. Dit is de normale werking van de kookplaat. Het geluid verdwijnt als u de pan van de kookzone haalt.
Neem de plaat na het koken af met wat warm water en een microvezeldoekje. Verwijder etensresten zo snel mogelijk. Ook op een inductieplaat kunnen etensresten aankoeken. Wil je schoonmaakmiddel gebruiken, maak dan een sopje met een klein beetje afwasmiddel.
Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt. Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal).
Pannen voor inductie hoeven dus geen ijzeren of gietijzeren kookoppervlakte te hebben. Met een geëmailleerd laagje, tefal, keramiek en dergelijke werkt het net zo goed. Het is zelfs zo dat er vaak wat koper of aluminium in de bodem verwerkt zit zodat de warmte beter wordt verdeeld over de pan.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
De vlek kan je het beste verwijderen door de betreffende zone iets op te warmen met een gewone kookpan. Heel even op stand 1 of 2. Vervolgens kun je met een microvezeldoekje en speciale kookplaatreiniger of wat afwasmiddel de vlek wegpoetsen. Wat ook goed werkt is een melaminespons, ook wel bekend als de wonderspons.
Maak de inductiekookplaat vervolgens schoon met een vochtige doek. Gebruik absoluut geen schuurmiddelen of metalen sponsjes om de kookplaat schoon te maken, maar gebruik een zachte doek om krasjes te voorkomen. Droog het na met een microvezeldoek of keukenpapier voor een blinkend resultaat.
Bij een inductie kookplaat verwarmen je pannen door een magnetisch veld. Hierdoor maakt het apparaat geen gebruik van verwarmingselementen, maar warmt je pan meteen op. Hierdoor is je plaat binnen ongeveer 20 seconden warm. Je hebt voor inductie pannen nodig met een speciale magnetische bodem.
Kinderslot inschakelen
Druk, gedurende minimaal drie seconden, gelijktijdig op de toets voor de kookzone linksachter en de – toets totdat u een geluidssignaal hoort. ▷ In de displays van de kookzones verschijnt gedurende enkele seconden 'L'. Het kinderslot is ingeschakeld.
Wanneer de melding "A" verschijnt op je kookplaat geeft dit aan dat de automatische opwarmfunctie is ingeschakeld.
Bij inductie koken is het bijvoorbeeld belangrijk dat de onderkant van de koekenpan ongeveer even groot is als de zogenaamde “kookzone” – als de pan te groot of te klein is wordt deze namelijk niet goed gedetecteerd door de kookplaat. Met als gevolg dat de pan niet verhit wordt uiteraard.
Met inductietechnologie wordt de pan zelf de warmtebron. Onder het keramische glas bevindt zich een koperen spiraal die een magnetisch veld genereert in de bodem van de magnetiseerbare pan waardoor deze verwarmd wordt. Inductiekookplaten genereren alleen hitte waar dat nodig is – aan de onderzijde van de pan.
Met 16 reviews is dit de beste inductiekookplaat van ATAG met 5 kookzones. Bij twee webshops te koop: Bol.com en Coolblue. Let op, ze hebben niet dezelfde maat. Kijk dus goed welke je nodig hebt.
Spons en Biotex. Is je gasfornuis heel vies en of zijn er etensresten aangekoekt? Meng dan een beetje water met Biotex en druppel dit op het gasfornuis door je spons erboven uit te knijpen. Laat even inwerken, veeg weg met een droge, schone doek en voilà, het gasfornuis is streeploos schoon.
HG kookplaatreiniger extra sterk verwijdert veilig en effectief hardnekkig vet, vuil, kalk en kookranden op alle soorten inductie en keramische kookplaten. De kookplaatreiniger geeft na gebruik een frisse geur. HG kookplaat intensief reiniger is vooral geschikt voor vuil zoals aangekoekt bakvet of kookaanslag.
Inbranden is niks anders dan een anti-aanbak/beschermlaag op je pan aanbrengen. Door een dunne laag olie in de pan aan te brengen en de pan te verhitten totdat de olie gaat walmen ontwikkel je een natuurlijke antiaanbaklaag die door gebruik alleen maar beter en dikker gaat worden.
Bij inductie koken is dit allemaal niet mogelijk: de warmte wordt in de bodem van de pan opgewekt, er zijn geen andere gebieden die direct opgewarmd worden dus het enige dat kan gebeuren is dat je je brandt aan de hete pan, maar dit kan bij elke vorm van koken gebeuren.
Een goede manier om je inductiekookplaten te beschermen, is door een krasbeschermingsmat te gebruiken. Het doel van deze mat is om de kookplaat te beschermen tegen krassen door een barrière te creëren tussen de pannen en de inductiekookplaten. Ze voorkomen ook dat de pan verschuift tijdens het kookproces.
Om wrijving te creëren tussen de inductie kookplaat en de bodem van de pan, is het belangrijk dat de bodem van de pan magnetisch is. Alleen dan ontstaat de wrijving tussen pan en kookplaat. Gebruik je een ongeschikte pan? Dan ontstaat er geen magnetisch veld en slaat jouw kookplaat uit veiligheid af.
Bij correct gebruik van je inductiefornuis is er echter geen gevaar. Enkele tips voor correct gebruik: Zorg ervoor dat de kookpot de plaat volledig bedekt: gebruik geen te kleine kookpotten en plaats de kookpotten steeds mooi centraal op de kookplaat. Gebruik enkel kookpotten die geschikt zijn voor inductiekoken.