Als je kippen bij elkaar wil zetten, betekent het namelijk dat de pikorde verstoord raakt. Wacht tot de kuikens ongeveer 16 weken oud zijn voor je ze bij de oude kippen zet. Kippen kunnen elkaar doden als ze zich niet voldoende kunnen verweren.
Kippen kunnen elkaar pikken. Normaal gesproken zijn ze na ongeveer 3 weken gewend aan hun nieuwe situatie en stopt dit ongewenste gedrag. Het pikken kan ook andere oorzaken hebben.
Nieuwe kippen bij oude zetten: twee stappen
Dat doe je het best 's avonds, als de anciens op stok zijn gegaan. Zet de nieuwe dan bij de andere in het hok. Laat de kippen 's ochtends buiten, en houd een oogje in het zeil. Onvermijdelijk zullen ze wat pikken en vechten, om de pikorde opnieuw te bepalen.
Voeg niet één nieuwe kip aan de toom toe, maar introduceer ze liefst met twee of meer tegelijk want alleen is maar alleen. Door meer kippen tegelijk te introduceren vormt er een samenhorigheid, bij de nieuwkomers, die voor zelfzekerheid zorgt waardoor de kans op uitstoten of wegjagen verminderd.
Nieuwe vrienden maken is niet makkelijk. Gun je nieuwe én oudere kippen dan ook de tijd om aan elkaar te wennen. De eerste dagen zet je de nieuwkomers best in een apart hok in de buurt van de toom. Zo kunnen ze elkaar alvast zien en horen kakelen, maar nog niet te dichtbij komen.
Samen met andere dieren
Kippen kunnen, op voorwaarde dat ze voldoende ruimte hebben, goed samenleven met andere dieren. Heb je veel plaats, dan kunnen ze probleemloos bij geiten en eenden worden gehouden.
Bij aankoop van nieuwe kippen sluit je deze best minimum 1 dag én 1 nacht op in het kippenhok (bij slecht weer zelfs langer). Zo leren ze het hok kennen en nemen ze de gewoonte aan om 's nachts binnen te gaan slapen. De eerste avonden controleren dat de kippen binnen gegaan zijn en de deur steeds sluiten.
In principe kan je verschillende kippenrassen bij elkaar in de kippenren laten wonen, zolang je maar minstens 1 à 1,5 m2 uitloopruimte uittrekt per kip. Er zijn verschillende kippenrassen om uit te kiezen. Sommige zijn erg klein terwijl andere juist heel groot zijn.
Ze scharrelen graag en je zult ze overdag meestal buiten zien. De ruimte in jouw tuin bepaalt grotendeels het aantal kippen dat je kunt houden. Een buitenruimte van 5 m2 per kip is een minimum. Wil je de kippen een altijd groenblijvende ren geven, dan voorzie je een oppervlakte van 10 tot 25 m2 per dier.
Kippen zijn sociale dieren die je nooit alleen mag houden. Ze herkennen andere kippen en gedragen zich anders tegen de verschillende leden van hun groep. Voor een gemiddeld gezin zijn drie kippen ideaal.
In de regelgeving voor kippen wordt onderscheid gemaakt tussen hobby en commercieel. De grens ligt bij 250 dieren. Wie minder dan 250 kippen houdt, is hobbyist. Hobbyisten hebben met weinig regels te maken, behalve dan met de Wet Dieren en het Besluit houders van dieren.
Kippen kun je heel goed houden, maar niet in huis. Ze hebben echt genoeg ruimte nodig in je tuin. Zes vierkante meter (2 x 3 m) is voor twee kippen het minimum voor de ren (deels overdekt), hoe groter, hoe beter. Het zijn echte groepsdieren dus je moet meerdere kippen nemen.
Zonder menselijk ingrijpen hebben kippen in een liefdevolle en gezonde omgeving een levensverwachting van gemiddeld tien jaar. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze zelfs nog ouder worden. De oudste kip ooit heette Matilda. Deze Guiness-recordhoudster stierf in 2006 op de gezegende leeftijd van 16 jaar.
Kippen hebben heel veel vertellen.Onderling kakelen, kukelen en tokkelen ze wat af. Dat heeft alles te maken met de pikorde in de groep, maar ook met het zoeken van voedsel en het waarschuwen voor gevaar. Levende Have volgde een toom Welsumers met twee hanen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
Een kip legt gemiddeld 200 eieren per jaar (een legkip: 300 per jaar). Het is dus een misvatting dat ze echt élke dag een ei leggen. Eén gemiddelde kip zorgt dus voor 3 à 4 eieren per week. Verbruikt je gezin gemiddeld 12 eieren per week, dan zal je dus minstens 3 à 4 kippen moeten nemen.
Het is daarom erg belangrijk om het kippenhok jaarlijks te ontsmetten en dagelijks en wekelijks schoon te maken. Ontdek hoe je roofdieren en ander ongedierte uit het kippenhok houdt zodat je gevederde vrienden gezond, veilig en fit blijven. Hygiëne is belangrijk in het kippenhok.
Kippen zijn prima afvalverwerkers die keukenafval en tafelrestjes mogen eten. Maar geef je gevleugelde vrienden nooit bedorven of beschimmeld voedsel en ook geen voeding die hun gezondheid schaadt of zelfs giftig is voor kippen. Een groot deel van ons eten is te gekruid, te zout en te vet voor kippen.
Door verschillende rassen te kruisen kan de kleur van de eischaal variëren. Het volstaat om bijvoorbeeld dieren die groene eieren leggen te paren aan dieren die bruine eieren leggen om een nieuwe kleurvariant te ontwikkelen. Twee uitersten zijn zeker de Brakel (oudste Belgisch legras) en de Marans (Frans ras).
Vleesrassen zoals Brahma en Cochin zijn doorgaans zwaardere maar rustige kippen die je makkelijk tam kunt kweken. Ze leveren wel minder eieren. Sierkippen of krielkippen worden gemiddeld 5 tot 8 jaar en worden meer gefokt om hun uiterlijk.
Kippen leven in groepjes, zo'n groepje noem je een toompje. Kies bij aanschaf een toompje van 3 of meer kippen. Kippen houden kan zonder haan. Ze leggen dan nog steeds eieren maar deze zijn dan niet bevrucht.
Ja dat kan zeker! Je kip heeft het zelfs nodig om heerlijk te kunnen scharrelen. Hoewel kippen sneeuw niet erg vinden, stellen ze het erg op prijs wanneer je de kippenren en het kippenverblijf sneeuwvrij houdt!
Als kippen niet op stok gaan kan het zijn dat er iets mis is met de zitstokken. Voor de meeste rassen kun je een zitstok van 5,5 cm breed en 4 cm dik aanhouden en voor krielen is 4 cm breed en 3,5 cm dik voldoende. De scherpe hoeken/randen van rechthoekige zitstokken kun je iets afronden, zo hebben de kippen meer grip.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.