Bange hamsters...Bange hamsters zullen op twee poten gaan staan en zullen naar je 'schreeuwen'. Dit doen ze om groter en meer intimiderend over te komen.
Geef veel aandacht en praat gerust tegen hem. De hamster verwennen met een speciaal snoepje mag best en is in die eerste week ook goed om te doen. Wanneer u er tegelijkertijd bij praat, zal hij ook uw stem gaan herkennen. Een hamster kunt u het best zelf op uw hand laten klimmen; zo laat hij zich makkelijk oppakken.
Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Laat de hamster langzaam wennen aan je hand en aai het dier voorzichtig over zijn lijf. Met iets lekkers kun je hem lokken. Wees voorzichtig: een hamster is kwetsbaar, maar ziet geen diepte. Een kleine val kan fataal zijn.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
Drukt je hamster zijn lijfje tegen de grond?Dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar je hamster zo bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Zachte geluidjes
Vooral goud- en dwerghamsters laten bij het zoeken naar voedsel of het bouwen van een holletje een zacht niezen of gezellig gemurmel horen. Wanneer dit overgaat in een indringend piepend geluid, is er echter sprake van pijn.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Soms kunnen hamsters verontrustend of agressief gedrag vertonen, ogenschijnlijk zonder reden. Wanneer uw hamster zich zo gedraagt zegt dit echter vaak niets over zijn persoonlijkheid - meestal heeft uw hamster een gegronde reden om zich zo te gedragen.
Hamsters en depressies
Ook hamsters kunnen last hebben van winterdepressies. Dat vertelde de Amerikaanse onderzoeker Randy Nelson op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience.
Op de vraag hoe vaak het nou echt nodig is om een hamsterkooi te verschonen, is er eigenlijk maar een antwoord: regelmatig. Zeer regelmatig. Hamsters zijn schattig, maar ook wat rommelig. Hoewel je natuurlijk enorm veel van ze houdt, zijn de luchtjes die na een aantal dagen uit de kooi komen toch wat minder welkom.
Gedrag en hanteren
Als ze niet gewend zijn om opgepakt te worden, kun je ze het beste in het (ruime) nekvel oppakken. Als ze gewend zijn kun je ze ook makkelijk met twee handen van onderen oppakken. Ook kun je ze verplaatsen d.m.v. een blikje en soms kruipen ze er zelf in. Als hamsters schrikken kunnen ze bijten.
Hamsters geven de voorkeur aan een plaats waar de temperatuur constant is. Deze plaatsen bevatten vaak schadelijke stoffen en stof. Ook schommelt hier de temperatuur meestal sterk. Als u de hamsterkooi niet op de grond kunt zetten, zoek dan een plek met een stabiele ondergrond zodat de kooi niet kan vallen.
Hamsters hebben weinig gevoel voor diepte namelijk. 'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters hebben het graag warm. Wordt het plots veel kouder dan ze gewend zijn, dan verlaagt hun hartslag, zakt hun lichaamstemperatuur, en gaan ze in een soort schijndood ('torpor').
Hamsters slapen doorgaans tussen de 12-14 uur per dag, maar ze hebben polyfasische slaap-waakpatronen. Dit betekent dat ze de hele dag af en aan slapen in plaats van één continue slaapcyclus. Een manier om het slaappatroon van uw hamster in de gaten te houden, is door een dagboek van zijn slaapschema bij te houden.
De in Nederland als huisdier gehouden korststaart dwerghamsters zijn allemaal sociale dieren. Maar tussen de soorten zitten grote verschillen. De Russische dwerghamster is een echte koppeldier. Dit betekent dat hij goed samen met een partner van het ander geslacht kan leven.
Verkoudheid. Een verkoudheid herken je bij je hamster aan niezen, een loopneus, gewichtsverlies en een tranend oog. Mogelijk haalt hij ook piepend of fluitend adem. Verkoudheid wordt veroorzaakt door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving of slechte hygiëne.
Het gehoor
Hamsters hebben een zeer goed gehoor, waarschijnlijk kunnen ze zelfs ultrasonore geluiden horen (geluiden verwekt door een trilling van zo'n hoge frequentie, dat de mens ze niet kan horen).
Appels zitten bomvol vezels en suikers wat kan leiden tot diarree als je er teveel van geeft. Geef daarom bijvoorbeeld een stukje zo groot als het neusje van jouw hamster om te kijken hoe jouw hamster er op reageert.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Hamsters kunnen niet goed zwemmen, ze kunnen lucht in hun wangzakken vasthouden om zo korte tijd boven water te blijven, maar als ze eenmaal helemaal nat zijn dan zinken ze snel. De pootjes zijn ook niet gemaakt voor het peddelen in het water (geen zwemvliesjes). Daarom blijven deze dieren uit de buurt van open water.
DE LICHAAMSTAAL VAN DWERGHAMSTERS
Dit vechten kan gepaard gaan met: een tikkend geluid, piepen en krijsen. De hamsters verwonden elkaar vaak op de kont en de geslachtsdelen.