Een Opstalverzekering dekt schade aan je huis. De Opstalverzekering wordt ook wel een Woonhuisverzekering genoemd. Je bent met een Opstalverzekering verzekerd als je huis beschadigd raakt door iets waar je zelf niets aan kunt doen. Zoals schade door brand, water of storm.
Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer. Maar ook waardevolle spullen zoals sieraden, tv's of camera's. Veel inboedelverzekeringen dekken niet alleen schade in huis, maar bijvoorbeeld ook diefstal van tuinmeubelen, tuingereedschap, vlaggenstokken en wasgoed in de tuin of op het balkon.
Waterschade is verzekerd door middel van de opstalverzekering voor de zaken die vast zitten in, om en aan het huis (onroerende zaken) en de inboedelverzekering voor zaken die niet vast zitten (roerende zaken). Voordat een verzekering uitkeert, kijken zij onder welke categorie de waterschade valt.
Met een Opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat aan je woning vast zit. Denk hierbij aan de muren, het dak, maar ook een vastgelijmde vloer of je badkamer. Een Inboedelverzekering sluit je af voor alles wat los zit in je woning, zoals je meubels, televisie en kleding.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en woonverzekering? Tussen een opstalverzekering en een woonhuisverzekering zit geen verschil. Een woonverzekering daarentegen is een combinatie van een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Vergoeding waterschade bij directe neerslag
Schade door regen, hagel, sneeuw, smeltwater en terugstromend rioolwater is met de neerslagclausule op bijna elke inboedel- en opstalverzekering gedekt.
Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties. Door lekkage als gevolg van het kapot vriezen van cv- of waterleidingsbuizen.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
De verzekerde som, die bij het aangaan van de verzekering vastgesteld wordt en het bedrag aangeeft waarvoor de verzekerde zijn belang wenst te dekken, is het maximum tot waar schade wordt vergoed en geeft het bedrag aan waarover de premie wordt berekend.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
Schade als gevolg van een lekkage is vaak met je opstalverzekering verzekerd als je huis beschadigd raakt. Of met je inboedelverzekering als je spullen door een lekkage beschadigen. Maar let goed op. Niet alle schade door lekkages is verzekerd.
Als je dak lekt moet je de schade aan het dak melden bij je opstalverzekering. Die zal de schade dekken als de lekkage niet voorkomen had kunnen worden. Over het algemeen zal een verzekering niet uitkeren bij schade die voorkomen had kunnen worden.
Waterschade wordt de inboedelverzekering gedekt, mits er sprake is van onvoorziene schade. Dit is dus schade die voorkomen had kunnen worden. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet gedekt. Acuut ontstane schade zoals een lekkage of hevige regenval worden wel door de inboedelverzekering vergoed.
Gevolgschade lekkage
Schade aan muren en plafonds als gevolg van een lekkage wordt door de verzekeraar als gevolgschade van de lekkage aangeduid. De gevolgschade van een lekkage kan dan ook zeer omvangrijk zijn. Of uw verzekering schade vergoedt, is afhankelijk van de polisvoorwaarden.
Als je een opstalverzekering hebt, ben je gedekt voor verschillende soorten waterschade. Denk aan waterschade aan het plafond. Bijvoorbeeld door een lekkage aan de dakgoot of door indirecte neerslag. Met indirecte neerslag wordt hevige neerslag bedoeld waarna water het huis binnendringt via de grond of het plafond.
Wanneer de lekkage afkomstig is uit een privégedeelte, dan is de eigenaar van dit privégedeelte aansprakelijk. Wanneer de lekkage afkomstig is van een plaats die niet valt onder de privégedeeltes, dan zijn de gezamenlijke appartementseigenaars aansprakelijk.
De Opstalverzekering (soms ook 'woonhuisverzekering' genoemd) vergoedt de meest voorkomende schades aan je woning. Zoals brand, water, blikseminslag of storm. Heb je aan je huis een garage of heb je een schuur of tuinhuisje in je tuin? Met de Opstalverzekering verzeker je dit ook.
Om meteen een misverstand uit de wereld te helpen, er zit geen verschil tussen de woonhuisverzekering en de opstalverzekering. Verzekeraars gebruiken deze termen door elkaar heen. Een woonhuisverzekering is een verzekering die alle onroerende goederen aan uw huis verzekerd.
Wat is een woonhuisverzekering (opstalverzekering)?
Bijvoorbeeld bij schade door brand, storm, water of een ruitbreuk. En je bent automatisch voor de juiste waarde verzekerd, dus ook tijdens én na een verbouwing. Verder ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan de buitenkant zoals de schuur in jouw tuin.