Gelukkig zijn er in Europa diverse bergen die als eenvoudige vierduizender te boek staan. Wij beklommen de Gran Paradiso, die bekend staat als een gemakkelijke top. Andere bergen die geschikt zijn voor beginners zijn bijvoorbeeld de Breithorn, Bishorn en Allalinhorn.
De K2 geldt als 'de heilige graal' voor bergbeklimmers en is volgens veel kenners de moeilijkst te beklimmen bergtop ter wereld. De berg heeft een sterftecijfer van 25%.
De vliegreis, het verblijf in tenten, een tank zuurstof en de klimuitrusting kosten samen zo'n 20.000 euro. Wil je naar boven met een Westerse gids? Dan betaal je daar 30.000 euro voor.
De Mauna Kea in Hawaii is 's werelds zwaarste beklimming. Welke methodiek je ook gebruikt. De combinatie van afstand, stijgingspercentage en hoogteverschillen maken deze vulkaan een klim voor alleen échte berggeiten.
Iedereen die geld heeft kan een permit krijgen voor de Mount Everest. De interesse in het beklimmen van de hoogste berg op aarde is groot en voor Nepal, een van de armste landen in de wereld, is dit een inkomstenbron.
In totaal hebben, sinds de eerste beklimming in 1953, 11.000 mensen op de top gestaan. Minimaal 320 mensen zijn om het leven gekomen bij de beklimming of (nog vaker) de afdaling. Ervaren klimmers mopperen ook al jaren over het toenemend aantal mensen dat een specifiek record wil neerzetten op de dodelijke berg.
Ook het aantal mensen dat de top haalde en weer levend naar beneden kwam, is veel lager dan bij de hoogste berg ter wereld. De Mount Everest is meer dan 9000 keer succesvol beklommen, bij de K2 is dat nog geen 400 keer. Ook met zuurstof en in deze omstandigheden is het een prachtige prestatie.
Voor zover bekend hebben tot dusver bijna twintig Nederlanders de berg beklommen. Jaarlijks vallen er gemiddeld ongeveer zes doden op de berg, aldus statistieken van de Himalayan Database. Het jaarlijkse dodental kruipt sinds 2000 omhoog, vermoedelijk omdat de beklimming ook commercieel wordt aangeboden.
#Alpamayo, Lima
Deze ijzige berg met een hoogte van 5947 meter is te vinden in het Cordillera Blanca gebergte in Peru. De unieke vorm van de Alpamayo heeft ervoor gezorgd dat het ooit de mooiste berg ter wereld is geweest. Dit verklaart de populariteit van de berg onder klimmers.
Het beklimmen van de Kilimanjaro is geen technische klim, de uitdaging zit hem meer in de immense hoogte van de berg en de bijzonder snelle bestijging. Iedereen die de berg beklimt kan last krijgen van hoogteziekte; topfit of ongetraind, van te voren is niet in te schatten hoe het lichaam zal reageren op de hoogte.
Deze piramidevormige bergreus, die heel moeilijk te beklimmen is, is een van de meest gefotografeerde bergen ter wereld. Er tegenover ligt de, via een kabelbaan toegankelijke, Klein-Matterhorn.
Er zijn natuurlijk nog heel wat bergen die nooit beklommen zijn, maar die spreken minder tot de verbeelding. Een berg in Bhutan, ongeveer 7.500 meter hoog, is wellicht de hoogste niet beklommen berg, maar in Bhutan is klimmen voorlopig verboden.
Op nummer 1: Col du Galibier! Deze loeizware beklimming in Frankrijk beklim je vanuit Saint-Michel-de-Maurienne voor het meest slopende resultaat. De verschrikking zit hem niet in het gemiddelde stijgingspercentage van 'slechts' 6%. Bij de Galibier zit het in de lengte van maar liefst 31,5 kilometer.
De beklimming van de Mont Blanc behoort tot de meest iconische beklimmingen die je in de Alpen kunt doen. Velen denken dat de Mont Blanc de hoogste berg van Europa is maar dat klopt niet. Hij is wél de hoogste berg van West-Europa en dus de Alpen.
In 1993 werd de eerste Nederlandse poging om K2 te beklimmen ondernomen door de Nederlanders Wim van Harskamp en Bob Schelfhout, samen met twee Canadezen en een Australiër. Zij kwamen tot ca. 7500 meter hoogte op de Abruzzigraat.
Er leven een paar soorten dieren op de Mount Everest zoals de Aziatische zwarte beer en de sneeuwluipaard kan je ook tegen komen. Er leven ook verschillende soorten fazanten maar niet veel meer dieren want het is er veel te koud. Er ligt ook heel veel sneeuw (eeuwige sneeuw) dat blijft altijd liggen.
Elk jaar sterven ongeveer vijf klimmers op de berg, maar in de laatste jaren neemt het dodental toe. Dat heeft te maken met de toenemende drukte op Mount Everest. In 2019 overleden elf klimmers, van wie vier door de drukte. De autoriteiten in Nepal gaven in dat jaar 381 klimvergunningen af, een recordaantal.
Het beklimmen van de Everest kost minimaal 25.000 euro. Met organisatiekosten en uitrusting kan de totaalprijs zomaar oplopen tot zo'n 60.000 euro.
Mount Everest beklim je niet zomaar. Doorgaans zijn de weersomstandigheden aan de top in de tweede helft van mei het gunstigst, maar de voorbereidingen voor een beklimming beginnen al maanden eerder. De meeste teams komen eind maart bijeen in Kathmandu om te acclimatiseren.
Hoe hoger je klimt, hoe moeilijker je kunt ademen. Daarom is het beklimmen van de Mount Everest zo gevaarlijk. Vanaf 6.000 meter hoogte wordt het echt moeilijk om adem te halen.