Open het Configuratiescherm in Windows en klik achtereenvolgens op Programma's en op Programma's en onderdelen. Er verschijnt een overzicht van alle programma's die op de computer zijn geïnstalleerd. Neem de lijst door en stel uzelf bij elk programma de vraag of u het *echt* nodig hebt.
Ongebruikte apps
Je kan in de instellingen bij het onderdeel 'Apps' gaan kijken maar dat is best omslachtig. Files by Google maakt dat proces een stuk makkelijker. Deze app zoekt namelijk ongebruikte en dus overbodige apps op je telefoon op zodat jij kan besluiten welke van deze apps verwijderd kunnen worden.
Je kunt bepaalde systeem-apps die vooraf zijn geïnstalleerd op je Android-telefoon, niet verwijderen. Op sommige telefoons kun je deze apps wel uitschakelen, zodat je ze niet ziet in de lijst met apps op je telefoon. Als je wilt weten hoe je apps kunt uitschakelen, neem je contact op met de fabrikant van het apparaat.
Onder het kopje "Sluimerende apps” staan alle apps die niet op de achtergrond worden uitgevoerd. Deze apps ontvangen geen updates en versturen geen meldingen. Hier kun je apps in toevoegen waarvan je geen updates of meldingen wilt ontvangen.
Om permanent een service uit te schakelen, dubbelklik je op de betreffende service. Vervolgens wordt een nieuw venster geopend met de eigenschappen van de service (zie afbeelding). Op het tabblad Algemeen naast Opstarttype heb je diverse opties: Automatisch (vertraagd starten), Automatisch, Handmatig of Uitgeschakeld.
Je kunt hem ook bereiken door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en Taakbeheer te kiezen of door Ctrl +Alt +Del in te drukken om in dit overzicht dezelfde optie te selecteren. Onder Processen > Toepassingen zie je de software die momenteel is geopend - dit moet geen verrassingen bevatten.
Via Taakbeheer maak je inzichtelijk welke programma's bij het opstarten van de computer worden uitgevoerd. Gebruik de toetsencombinatie Windows-toets+X en kies voor Taakbeheer. Open het tabblad Opstarten. Je ziet een overzicht van opstartprogramma's.
Stap 1: onderzoek welke apps veel ruimte innemen
Bij Android kun je zo opslagruimte bekijken en vrijmaken: Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen.
Google Play-services verbindt apps met andere Google-services, zoals Inloggen bij Google en Google Maps. Google Play-services is niet hetzelfde als de Google Play Store-app en wordt meegeleverd met Android. Google Play-services zorgt er niet voor dat je batterij sneller leegraakt en gebruikt niet veel mobiele data.
Je account wordt verwijderd, je berichtengeschiedenis gewist, je wordt uit alle WhatsApp-groepen verwijderd en ook de back-up van je gesprekken wordt helemaal gewist. Je kunt dan geen toegang meer krijgen tot je WhatsApp-account, want die bestaat niet meer.
Selecteer het Startmenu > Instellingen > Apps. U vindt apps ook in het Startmenu . De meest gebruikte apps staan bovenaan, gevolgd door een alfabetische lijst.
Typ in het zoekvak op de taakbalk Configuratiescherm en selecteer deze in de zoekresultaten. Selecteer Programma's > > Programma's en onderdelen. Houd de naam ingedrukt van het programma dat je wilt verwijderen (of klik er met de rechtermuisknop op) en selecteer vervolgens Verwijderen of Verwijderen/Wijzigen.
Met "schoon opstarten" wordt Windows met een minimum aan stuurprogramma's en opstartprogramma's opgestart, zodat u kunt bepalen welk achtergrondprogramma conflicteert met uw spel of programma.
Zoek op de taakbalk naar Systeemconfiguratie. Selecteer het bovenste resultaat, bureaublad-app Systeemconfiguratie.
Er zijn minimaal 3 plekken waar je dingen met services kan doen: in Taakbeheer (Task Manager) (in hogere versies van Windows, en zeker vanaf 7), in msconfig en in het Services console. Dat laatste is de beste manier om ze te beheren. Om iets met services te kunnen doen moet je eerst het Services console openen.
redactie-computertotaal
Hoe kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps niet langer je accu leegtrekken? De Facebook-app voor iOS en Android is een beruchte energievreter. De vijf grootste populaire boosdoeners op dit gebied zijn Facebook, Google Chrome, Twitter, Google Maps en Skype. Ook Instagram vraagt veel van je accu.
Zware apps, oftewel grote apps zijn ook grote batterij verbruikers. Denk bijvoorbeeld aan de Netflix app, Spotify, Facebook of apps zoals Skype en WhatsApp waarmee je kunt videobellen. Maak je geen gebruik van deze apps dan zal je batterij waarschijnlijk een stuk langer meegaan.
1. Automatische helderheid uitschakelen. De functie waarbij je scherm automatisch de helderheid van je scherm instelt, is een functie die veel batterij kan slurpen. Door het feit dat je telefoon constant gebruikt maakt van de lichtsensoren, verbruikt deze dus ook batterij.