Parijs is gesticht rond het jaar 0 op het Île de la Cité, een eiland in de Seine. Vanaf de komst van de Romeinen werd de stad uitgebreid. Rond de 10e eeuw werd Parijs een van de belangrijkste en grootste steden van Europa. De Notre-Dame vormde een belangrijke plek voor het christendom.
De eerste sporen van bewoning van Parijs dateren al uit het Neolithicum. In de Romeinse tijd heette de stad Lutetia Parisiorum. Eind 5de eeuw namen de Franken Parijs in en in 800 heerste Karel de Grote over de stad en de rest van Frankrijk.
Parijs ligt in het noorden van Frankrijk, in de regio Île-de-France en aan de rivier de Seine. Het historische centrum is gebouwd op twee eilanden, het Île Saint-Louis en het grotere Île de la Cité wat het oudste gedeelte van de stad is.
In 52 voor Christus komen, onder leiding van Julius Caesars veldheer Labienus, de Romeinen die het de naam “Lutetia” geven. Deze Romeinen sloegen een brug naar de linker Seine-oever, mede daardoor ontwikkelde zich een Gallo-Romeinse stad met villa's, tempels, badhuizen, aquaducten, een amfitheater en zelfs een arena.
Île de la Cité
Dit is het eiland waar Parijs is ontstaan. In de prehistorie bestond het uit een groot eiland dat zes meter lager lag dan nu en waaromheen drie kleinere eilandjes lagen. Het Keltische volk de Parisii stichtte hier rond 200 v. Chr.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
Ik vertel dat Parijs wel vier miljoen inwoners heeft, dat de stad wel zes keer zo groot is als Amsterdam. ,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''
De originele naam van Paris was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia als naam verviel later en de naam Paris kwam ervoor in de plaats, gebaseerd op de naam van de Gallische stam Parisii. De naam van deze stam is waarschijnlijk afkomstig van het Gallische woord 'parios'.
Het 16e arrondissement, Passy, is het 'duurste' arrondissement van Parijs. Dat is goed te zien aan de prachtige huizen, de lange avenues, de vele musea en prestigieuze scholen. In het 18e arrondissement vind je de kunstenaarswijk Montmartre en de beroemde vlooienmarkt Les Puces bij Porte de Clignancourt.
Parijs is in de basis geen goedkope stad. Qua kosten behoort Parijs zelfs tot de duurste steden van Europa. Vrij prijzig is het om op het terras een drankje te doen, om uit te eten en om te overnachten. Hotelkamers die redelijk gunstig gelegen zijn, kunnen erg duur zijn.
Bij het eten drinken de Fransen... water. Normaal gesproken betaalt u niet voor de kan die standaard op uw tafeltje wordt neergezet maar er wordt natuurlijk niet alleen maar water gedronken in dit land van de wijnstok.
In Frankrijk wonen ongeveer 62 miljoen mensen. Overigens worden in Frankrijk meer talen dan alleen het Frans gesproken, maar het Frans is de enige officiële taal van het land.
9. Parijs (Frankrijk) – 2.16 miljoen inwoners.
Het Beleg van Parijs van 885-886 maakte deel uit van een plundertocht van de Vikingen op de Seine in het koninkrijk van West-Francië. De Frankische troepen in Parijs stonden onder het commando van graaf Odo van Parijs. Het Vikingenleger stond onder leiding van de hoofdmannen Siegfried, Sinric en later Rollo.
Amsterdam staat in de top drie van de duurste steden in Europa als het gaat om de huurprijs van een appartement. Het gemiddelde maandbedrag in de hoofdstad is 1641 euro. Alleen in Londen (1850 euro) en koploper Parijs (1964 euro) betaal je meer.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.