Dagelijks schreeuwen tegen je kind levert volgens onderzoekers namelijk angstige kinderen op, die bovendien vaak gaan liegen. "Het gevolg van een schreeuwen is dat kinderen alles gaan doen voor de goedkeuring van de ouder, om te checken of je nog wel van ze houdt."
Alle vormen van geweld tegen een kind zijn kindermishandeling. En er is nog een vorm van geweld die ook schadelijk is voor kinderen. Als je ouders elkaar slaan, elkaar uitschelden of gemene dingen naar elkaar schreeuwen, en jij bent daar bij, dan is dat ook kindermishandeling.
De grootste reden dat mensen ongeduldig zijn, is dat ze geen idee hebben wat belangrijk voor ze is. Alles is belangrijk, waardoor automatisch niets belangrijk voor ze is. Het gevolg is dat er geen enkele reden is om op iets te wachten. De eerste stap om geduldig te worden is door te bepalen wat belangrijk voor je is.
Passende straf
Laat je kind de rommel opruimen, repareren wat kapot is gemaakt, of meebetalen van het zakgeld. Leuke, fijne dingen afnemen of privileges intrekken. Denk bijvoorbeeld aan een internet- of telefoonverbod, het bankpasje inleveren, huisarrest, geen tv mogen kijken, of niet mogen logeren bij vrienden.
Problemen tussen ouders
Kinderen merken veel meer van problemen dan ouders vaak denken. Ze voelen de spanningen en hebben daar veel last van. Veel kinderen denken dat problemen tussen hun ouders met hen zelf te maken hebben. Ze kunnen zich schuldig gaan voelen en zich anders gaan gedragen.
Kinderen hebben vaak nog te weinig kennis en ervaring om in woorden uit te drukken wat er van binnen bij ze gebeurt. Als je niet kunt verwoorden wat je dwars zit, is een scheldwoord er snel uit gegooid. Zeker als je de ervaring hebt dat volwassenen niet naar je willen luisteren, kan schelden een gewoonte worden.
Er zit iets anders achter
Veel volwassenen hebben ook nooit geleerd om hun gevoel te herkennen en reageren uit gewoonte altijd boos. Met een muur van boosheid schrik je mensen af en ben je minder kwetsbaar. Toch is het goed om je af te vragen of er iets anders achter jouw boosheid zit.
Neem contact op met het wijkteam, je huisarts of de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt als je je zorgen maakt. Samen kunnen jullie bekijken wat er wel en niet goed gaat in het gedrag van je kind. Ook kunnen jullie er met elkaar achter komen waar het lastige gedrag vandaan komt en waardoor het blijft bestaan.
Praat met je kind over de boosheid
Praat met je kind over de boosheid en maak afspraken over hoe je kind z'n boosheid wel mag uiten. Stel vragen zoals “Wat gebeurde er?”, “Waar was je het meest boos over?”, “Wat zou je de volgende keer kunnen doen om rustig te worden?” of “Hoe kan ik je helpen weer rustig te worden?”.
Geduld of geduldig is een eigenschap of kernkwaliteit. Ben je geduldig? Dan beschik je over een natuurlijke rust om jouw werk te doen of om zaken eens goed te bekijken en onder de loep te nemen. Woorden als rust, tijd nemen, concentratie, niet onder druk laten zetten, horen bij de eigenschap geduld.
Geen geduld hebben om te luisteren, geen tijd voor iemand nemen, geen zinvolle gesprekken voeren of continu zelf aan het woord zijn en mensen onderbreken. Ongeduld is een onaantrekkelijke eigenschap die mensen afstoot, blijkt uit onderzoek.
Ongeduld heeft dus op zich niet met het tijdsaspect te maken, maar met de gemoedstoestand van betrokkene. Het is de manier waarop iemand met het aspect tijd óm gaat. Ongeduld is een gemoedstoestand, een emotie.
In een gezonde moeder dochter relatie is er sprake van een liefdevolle verbintenis. Er is emotionele betrokkenheid en beide partijen gedijen goed in de relatie. Maar ook in gezonde relaties heb je weleens ruzie. Als ruzie echter vaak voorkomt, kan dit voor een verstoorde relatie tussen moeder en dochter zorgen.
Een Moeder is in de eerste plaats verantwoordelijk voor de opvoeding van haar kinderen maar evenzeer is ze psycholoog, als het gaat om een luisterend oor voor de kinderziel; kok, waar het haar vaardigheden betreft in de keuken, waar ook ter wereld; verpleegster die een pleister op de wonde heeft en niet in de laatste ...
Als moeder ben je belangrijk voor het opgroeien van je kind. Je leert je kind verschillende vaardigheden, zoals samenwerken, inleven in anderen en zelfverzekerdheid. Misschien ben je minder vaak thuis dan je zou willen. Voel je daar niet schuldig over.
Met stip op nummer één: de onvoorwaardelijke liefde. Van jou naar je kind, maar ook van je kind naar jou. Dat 'ie zo klein en afhankelijk is, opgroeit en 'mama' leert zeggen … Smelt!
Van psychische of emotionele mishandeling is sprake wanneer ouders of andere opvoeders met hun houding en gedrag afwijzing en vijandigheid uitstralen tegenover het kind.