Het is eigenlijk heel gemakkelijk te herkennen. Gekweekte zalm heeft technisch gezien "morbide obesitas" en als je witte strepen ziet in de zalm die vet is, zijn ze overvoed en krijgen ze niet zoveel beweging als hun wilde tegenhanger. Hun dieet bevat ook niet de voedingsmiddelen die hun de echte zalmkleur geven.
Kweekzalm wordt meestal in zee gekweekt in drijvende kooien. De voeding bestaat grotendeels uit plantaardige ingrediënten en wat wilde vis. Hierdoor kleurt de zalm grijs in plaats van roze. Om toch mooi roze vlees te krijgen, doen de kwekers kleurstof in hun voer.
Wilde zalm is (zoals de naam al doet vermoeden) geen gekweekte zalm, maar zwemt in de vrije natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voedsel. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen.
Atlantische zalmen worden tegenwoordig vooral gekweekt, Pacifische zalmen meestal nog wild gevangen.
Bij hele zalmen is het onderscheid duidelijk te zien. Kweekzalm heeft een roze/oranje kleur terwijl de wilde variant roder is. Dit komt door het verschil in voeding. Wilde zalm voedt zich met krill en schaaldieren die het antioxidant astaxanthine bevat wat de rode kleur veroorzaakt.
De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm. Dit komt doordat de voeding van de gekweekte zalm meer vetten bevat.
Wat is het verschil tussen wilde- en kweekzalmen? Wilde zalmen zijn gezonder door wat zij eten. Een wilde zalm, bijvoorbeeld de sockeye-zalm, eet veel astaxanthine-rijk plankton. Kweekzalmen eten voedingskorrels die geen natuurlijke astaxanthine bevatten.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Noorse zalm is ook een Atlantische zalm met de Latijnse naam 'Salmo. Het wordt Noorse zalm genoemd omdat het nabij Noorwegen wordt gekweekt of wild gevangen.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen. Allerhande volgt een zalmkweker op het bedrijf waar hij werkt. De kweker vertelt over zalm en legt uit hoe deze gekweekt wordt. Leverancier Lars Nårstad vertelt dat hij werkt op het bedrijf Marine Harvest in Langavik.
Het aandeel gekweekte vis
Het grootste deel van de zalm wordt tegenwoordig gekweekt. Kweekzalm wordt in de zee gekweekt in kooien.
Roofvissen zoals haaien en zwaardvissen hebben de meeste last van vervuiling. Ook zijn vette vissoorten zoals zalm meer vervuild dan magere, omdat schadelijke stoffen in het vet worden opgeslagen. Ook in kweekvis kunnen schadelijke stoffen voorkomen.
Albert Ras van Sea Fresh uit Urk (Nederland)
De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
Biologische zalm is altijd gekweekte zalm
Het voer van biologische zalm bevat alleen natuurlijke, voor biologische kweek goedgekeurde ingrediënten uit duurzame bronnen, waarbij vismeel en visolie enkel afkomstig zijn van de 'offcuts' van vis die voor menselijke consumptie is verwerkt.
Gekweekte zalmen worden niet geverfd, maar krijgen hun oranje kleur via een kleurstof die via de voeding wordt toegediend.
Is rode of roze zalm gezonder voor de mens? “Het onderscheid tussen de rode of roze kleur van zalm heeft geen invloed op de voedingswaarden van de vis, en dus ook niet op de gezondheid van de mens”, aldus Johan Verreth, hoogleraar Aquacultuur en Visserij aan Wageningen University & Research.
Risico op listeria-besmetting
Gerookte vis zoals zalm, makreel, forel of paling kan Listeria bevatten. Dat risico bestaat vooral bij de koud gerookte vis. Wanneer producten warm gerookt worden, worden de eventueel aanwezige Listeria-bacteriën meestal gedood.
En wist je dat 100 gram Sockeye zalm bijna 25 gram proteïnen bevat? Dat maakt de Sockeye zalm zelfs één van de gezondste vissen ter wereld.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
DEN HAAG - De gerookte zalm die bij Lidl en Albert Heijn te koop zijn krijgen van de Consumentenbond een zeer hoog cijfer voor veiligheid. Dat staat in de jongste editie van de Consumentengids. Het onderzoek van de bond kwam enige tijd geleden al in de publiciteit vanwege de problemen met de gerookte zalm bij Jumbo.
Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Volgens het Voedingscentrum is verse zalm uit de supermarkt tegenwoordig veilig om rauw te eten.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm." Een paar keer per week vis eten is dus geen enkel probleem.
Bij veel andere aanbieders van zalm, of het nu vers of gerookt is, merk je een verschil in prijs/kwaliteit. Dit komt bijvoorbeeld door de herkomst van de zalm, maar ook of de zalm eerst is ingevroren voor het gerookt wordt. Of je rookt eerst de zalm en vriest hem daarna een half jaar in.