Basis zorgverzekering: verplicht
Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland loon, uitkering of pensioen ontvangt, is verplicht een basis zorgverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig kunt hebben, zoals de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen.
Voor je auto, motor, brommer of ander gemotoriseerd voertuig moet je een WA-verzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken) hebben. Als je een huis koopt, eist de hypotheekverstrekker vaak dat je een woonhuisverzekering (link naar de website van Wijzer in geldzaken).
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Dubbel verzekerd zijn, een samenloop van verzekeringen in verzekeringstaal, betekent dat een schadegeval vergoed kan worden door twee of meer verschillende verzekeringen. Dat kan omdat u twee keer dezelfde soort verzekering hebt afgesloten, of omdat uw verzekeringen grotendeels overlappen.
Naast een opstal- en inboedelverzekering is het ook verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een huis koopt. Het afsluiten van een overlijdensrisico is niet wettelijk verplicht, maar een hypotheekverstrekker kan dit wel van je eisen als onderpand.
Het is in Nederland niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je jouw spullen wilt verzekeren. Het is toch wel aan te raden om een inboedelverzekering te nemen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met jouw inboedel, kunnen de financiële gevolgen groot zijn.
Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar wel raadzaam. Eigenlijk is het gewoon verstandig om je bezittingen veilig te stellen tegen alle mogelijke gevaren. Je moet er toch niet aan denken dat door een brand al je spullen zijn verwoest en jezelf opdraait voor de kosten.
Ondanks dat een inzittendenverzekering niet verplicht is, wordt deze verzekering wel geadviseerd. Je sluit een inzittendenverzekering af omdat je het risico van (letsel)schade aan jou, je passagiers en hun bagage wil dekken op het moment dat jij als bestuurder een ongeluk veroorzaakt.
U heeft geen rechtsbijstandverzekering nodig wanneer u hulp wenst van een (pro deo) advocaat. Daarnaast is een rechtsbijstandverzekering geen verplichte verzekeringen. Het afsluiten ervan wordt echter sterk aangeraden, daar het u hoge kosten helpt te besparen in het geval dat u juridische hulp wenst.
Nederlanders die onverzekerd zijn of meer dan een half jaar geen premie betalen, worden hierop aangesproken door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Ben je niet verzekerd, dan krijg je een brief van het CAK waarin je wordt aangespoord om binnen drie maanden een zorgverzekering af te sluiten.
Verzekeringen: Gemiddeld geven Nederlanders per maand € 103,- uit aan verschillende verzekeringen.
Onze All Risk Inboedelverzekering kwam in oktober 2023 het beste uit de test van de Consumentenbond. De Consumentenbond vergeleek de polissen van zo'n 30 aanbieders op voorwaarden en premie.
Een woonlastenverzekering is lang niet altijd nodig. Misschien heeft u voldoende spaargeld, kunt u makkelijk besparen op andere kosten of is het inkomen van uw partner hoog genoeg om rond te komen. Soms kunt u gebruik maken van een collectieve verzekering van uw werkgever of bent u al standaard op die manier verzekerd.
Beide verzekeraars lopen het risico dat je een schade bij hun claimt. Daarom moet je voor beide verzekeringen gewoon blijven betalen. Je betaalt dubbele premie, maar je krijgt niet dubbel uitgekeerd bij schade.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten.Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.