Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag. Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen.
Als een vuistregel geldt dat je, op het moment dat de eerste 5cm aarde droog aanvoelt, langzaam water geeft totdat de bodem gelijkmatig gehydrateerd is. Dit werkt voor zowel planten direct in de aarde, als voor planten in een pot.
We kunnen hierover discussiëren, maar het feit is dat autoflowers na 3-4 weken groei gaan bloeien. Tijdens de groeifase (2-4 weken na ontkieming) is het verstandig een lage dosis voedingsstoffen te geven, bedoeld voor de vegetatieve periode. Een N-P-K-verhouding van 10-5-5 of 20-10-10 is prima.
Als je een van deze symptomen ziet bij je planten en het vermoeden hebt dat het vooral komt door te veel water, dan is het zaak om minder water te gaan geven. Wacht totdat de bovenste laag van de grond droog lijkt en aanvoelt voordat je weer water geeft.
Er zijn een hoop zaken die invloed hebben op de hoeveelheid water die je plant nodig heeft. Type, formaat, leeftijd en gezondheid van je plant zijn allemaal van belang. Als vuistregel kun je aanhouden om je plant 5-10% van de capaciteit van zijn pot in water te geven.
Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren. Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen. Heeft je plant al wortelrot door een overschot aan water, dan is de kans groot dat de bladeren juist verdorren en van de plant afvallen.
Een plant die te weinig water krijgt, ziet er treurig uit. Op plekken waar de stengels en het blad dun zijn, gaat de plant vaak slap hangen.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Meestal heeft dit te maken met te weinig of te veel water. Ook kan het te maken hebben met seizoensgebonden veranderingen, mijt of verandering van omgeving of plek in huis. Gele bladeren bij planten is gelukkig niet iets waar je je enorm veel zorgen om hoeft te maken.
Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo'n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.
Als je kweekt in de typische kweekruimte van 1,2 m x 1,2 m zal de opbrengst van een autoflower kweek vaak ongeveer een gram per watt zijn met een kweeklamp van goede kwaliteit zoals een led. Kwekers die HPS gebruiken krijgen meestal wat minder dan 1 gram per watt.
Autoflowering planten hebben korte vegetatieve fases en groeien meestal korter dan fotoperiodieke soorten. Je wilt je autoflowers daarom gewoonlijk minstens 18 uur licht geven. Dit maakt robuuste groei mogelijk, zonder teveel uit te geven aan energie.
Bij autoflowers is dat echter niet nodig. 2–4 planten die zijn getraind met LST, vullen effectief 1m² op.
Autoflowering-soorten bloeien echt alleen maar 30-45 dagen, waarbij de overgang naar de bloeifase erg plots is. Het kiezen van gefeminiseerde autoflowering-soorten is dan ook aan te raden voor nieuwelingen die geen opbrengst vol met zaden willen krijgen.
Wanneer kan ik een wietplant oogsten? Op de bloemen van een vrouwelijke wietplant zitten lange witte regelijk dikke haren gedurende de bloeiperiode. Deze haren zijn tijdens het bloeien wittig van kleur. Op het moment dat ongeveer 80% van deze witte haren bruin zijn is het tijd om te oogsten.
Cannabisplanten zijn het meest gelukkig wanneer ze ongeveer 10-12 uur direct zonlicht per dag ontvangen. Je weet waarschijnlijk wel dat wietplanten ontzettend krachtig groeien. Ze vereisen daarom een hoop zonne-energie om deze groei te bewerkstelligen.
Te veel / te weinig water
Bruine vlekken op het blad wijzen meestal op een tekort aan water. Zijn de bruine plekken erg donker? Dan heeft je plant juist te veel water gehad.
Bij een overschot of een te kort, laat de plant vaak bruin blad of puntjes zien. Staat je plant voor het raam, dan kan het ook nog eens zo zijn dat je plant is verbrand door een overschot aan direct zonlicht. Verplaats de kamerplant dan op een lichte plek, waar er geen direct zonlicht op komt.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
Te weinig water
Zijn blad zal dan eerst geel verkleuren en vervolgens verdrogen. Voel met uw vingers wat dieper in de aarde om er zeker van te zijn dat de plant echt droog staat. Geef vervolgens water en herhaal dit voortaan volgens een vast rooster. Afhankelijk van de waterbehoefte van de plant.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Te veel water
Te zien aan: de bladeren zien en verwelkt en geel uit. Oplossing: als het water niet goed genoeg wordt opgenomen en/of afgevoerd, 'verdrinken' de wortelen van de plant. Voeg aarde toe aan de aarde, of zorg voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder.
Bij hoge temperaturen (bijvoorbeeld bij binnenkweek) kan je 2 maal per dag een klein beetje water geven. Wanneer de plant wat meer is volgroeid kan je de hoeveelheid water omhoog halen en de frequentie omlaag. Bij een wietplant in de bloei kan je om de 2 dagen water geven en soms zelfs om de 3 dagen.
Dan doe je er goed aan om 'm te dompelen: zet je vetplant dan met kluit en al in een bak met water (plant boven water houden), wacht twee uur tot de kluit helemaal lekker volgezogen is. Daarna kun je weer een à twee weken wachten met water geven.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.