De American Cancer Society (4) heeft onderzocht hoeveel aspartaam er aan een blikje cola zero wordt toegevoegd en dat is 192 mg. Op basis van de ADI vastgesteld door de EFSA zou deze persoon 15,5 blikjes cola zero per dag mogen drinken. Dat staat gelijk aan 5,1 liter cola zero per dag, een heel leven lang.
Cola Zero speelt een controversiële rol in een dieet. Hoewel het geen suiker bevat en dus geen calorieën bevat, bevat het wel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam.
De aanvaardbare dagelijkse inname van aspartaam is 40 milligram per kilo lichaamsgewicht. Voor een kind van 30 kilo komt dat neer op een veilige hoeveelheid aspartaam van 1.200 milligram per dag, en voor een volwassene van 70 kilo op 2.800 milligram.
Green Cola combineert een geweldige smaak met natuurlijke ingrediënten: zoetstoffen uit de stevia-plant en natuurlijke cafeïne uit groene koffiebonen. Onze producten bevatten geen aspartaam, geen suiker, geen conserveringsmiddelen en geen fosforzuur.
Coca-Cola bevat gemiddeld 140 calorieën per 330 ml blikje, terwijl Cola Zero geen calorieën bevat. Als je dus op zoek bent naar een caloriearme optie, is Cola Zero een betere keuze.
Het JEFCA wijkt daarom niet af van hun eerdere advies dat de zoetstof veilig is zolang er minder dan 40 miligram aspartaam per kilogram lichaamsgewicht per dag opgenomen wordt. Dat komt voor een volwassen persoon van 70 kg neer op 14,5 blikjes Coca-Cola Zero per dag.
Hoeveel cola zero mag ik per dag? Er bestaat geen richtlijn van hoeveel cola zero je mag drinken per dag. Wel is er uit onderzoek gebleken dat je veilig maximaal 2,5 liter frisdrank per dag kunt drinken met aspartaam (8).
Conclusie. De Europese Unie bevestigt met een nieuwe studie dat aspartaam volkomen veilig is. Samen met de natuurlijke zoetstoffen vormt het een alternatief voor een hoge consumptie aan gesuikerde frisdranken.
Als we naar de calorie inname kijken dan is Cola Zero een stuk gezonder dan gewone frisdrank. Suiker levert immers een hoop calorieën op, en in Cola Zero zitten er bijna geen. Maar het lichaam zal ook op zoetstoffen reageren en hier kunt u negatieve effecten van ervaren.
Aspartaam kan schadelijk zijn voor onze gezondheid. Dat blijkt uit diverse onderzoeken. Zo heeft de zoetstof invloed op het insulinehormoon. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen aspartaam en hartziekten, vroeggeboorte, leer- en gedragsproblemen en kanker.
Aspartaam is gevaarlijk voor mensen met de zelfzame erfelijke stofwisselingszieke fenylketonurie (PKU). Zij moeten aspartaam mijden. Zij kunnen het aminozuur fenylalanine uit aspartaam niet goed afbreken. Dit heeft negatieve effecten in de hersenen als gevolg.
Een voordeel van aspartaam ten opzichte van stevia is dat aspartaam alle suiker in een product kan vervangen, frisdranken met aspartaam bevatten hierdoor nagenoeg geen calorieën. Stevia heeft bij wat hogere concentraties een dropachtige nasmaak. Dat verandert de smaak van een product te veel.
De laagcalorische zoetstoffen, zoals aspartaam, sucralose of saccharine, zijn geen koolhydraten en komen dus ook niet als glucose in het bloed. Het lichaam zal daarom geen insuline aanmaken. Dat is ook goed, want anders zou het bloedglucosegehalte dalen en zou je sneller weer trek krijgen.
De kunstmatige zoetstof aspartaam, die onder meer in veel lightfrisdranken, kauwgum, tandpasta, yoghurt en ontbijtgranen wordt gebruikt, is “mogelijk kankerverwekkend voor de mens”. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag bekendgemaakt.
Aspartaam is een veelgebruikte zoetstof die in tal van voedingsmiddelen en dranken wordt aangetroffen. Zo wordt het bijvoorbeeld vaak toegevoegd aan frisdranken, light-sappen, sportdranken, ijsjes, kauwgom, suikervrije snoepjes, ontbijtgranen en proteïnerepen.
Het advies van de WHO ligt al sinds 1981 op 40 milligram aspartaam per kilogram lichaamsgewicht per dag. Dat is een maximum, alles wat onder die hoeveelheid ligt, wordt als veilig beschouwd.
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Een glas van 250 ml bevat minder dan 1 calorie. In plaats van suiker gebruiken we een mix van zoetstoffen. Coca-Cola zero sugar bevat geen suiker. We gebruiken een mix van zoetstoffen die Coca-Cola zero sugar een zoete smaak geven.
Het bevat bijna geen calorieën
Hierdoor is het een goed alternatief als je een keer iets anders wilt drinken dan water. Doe je aan intermittent fasting of wil je aan intermittent fasting gaan doen? Dan kun je ook cola zero nemen tijdens het vasten. Cola zero past ook in een koolhydraatarm dieet.
Zoals met aspartaam, oftewel E951. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft deze veelgebruikte zoetstof in juli 2023 geclassificeerd als 'mogelijk kankerverwekkend'.
Nierziekten. Uit een 20-jarig onderzoek onder meer dan 3.000 vrouwen is naar voren gekomen dat het drinken van light-frisdrank met aspartaam ertoe kan leiden dat je nieren 30% minder goed werken ten opzichte van mensen die geen light-frisdrank drinken [19].
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat aspartaam verantwoordelijk is voor gewichtstoename. Dit is om meerdere reden niet mogelijk. Om de zoete smaak van aspartaam te proeven is er maar extreem weinig van nodig. Zo weinig dat de vier calorieën die het per gram bevat je nooit zullen bereiken.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Maar ijsthee uit de supermarkt heeft niet dezelfde voordelen. Fabrieksijsthee is namelijk gewoon frisdrank. Er zit weliswaar wat thee-extract in, maar ijsthee is ook zoet en zuur. Wel is ijsthee minder ongezond dan andere frisdranken.
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.