Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Er bestaat nog wel eens verwarring tussen worstenbroodjes en saucijzenbroodjes. Zeker bij onze zuiderburen, waar ze ons saucijzenbroodje kennen onder de naam worstenbroodje. Het grootste verschil zit in het deeg: worstenbroodjes maak je met een brooddeeg, terwijl een saucijzenbroodje wordt gemaakt met bladerdeeg.
Worstenbroodjes opwarmen kan in een koekenpan of oven en met een beetje handigheid zelfs op de BBQ. Zelf eten wij worstenbrood het liefste warm, maar koud kan ook gewoon (behalve de vegetarische variant). Persoonlijk vinden wij ze het lekkerste als ze bevroren zijn geweest.
Het openscheuren van worstenbroodjes zorgt voor een minder aantrekkelijk en sneller uitdrogend product. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn: De deegstukjes zijn te dun uitgerold. De ovenwerking die ontstaat bij het bakken, creëert te veel druk op het deeg waardoor het scheurt.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
2,2 gram suikers. 0,7 gram vezels. 8,9 gram eiwit. 1,23 gram zout.
- Maak een dubbele hoeveelheid worstenbroodjes en vries ze in. Bak de broodjes die je invriest maar 20 minuten i.p.v. 25 minuten, laat ze afkoelen en verpak ze goed in een diepvrieszakje in de diepvries zijn ze nog (uiterlijk) 2 maanden houdbaar.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
Het gehakt kan gemaakt zijn van allerlei soorten vlees, varkensvlees, rundvlees, half-om-half, kip of kalfsvlees. Om een glanzend oppervlak te verkrijgen kan het bladerdeeg voor het bakken bestreken worden met losgeklopt ei. Als borrelhapje wordt wel een kleine variant gemaakt.
De nieuwe saucijzenbroodjes zijn van het merk Little Hoppers . Zoals de naam al doet vermoeden zijn de krokante bladerdeeghapjes gevuld met krekelvlees. De smaak van krekels wordt omschreven als nootachtig en zout. Door de krekels te verwerken in een saucijzenbroodje herken je ze niet meer terug.
Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Er zitten 286 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) worstenbroodje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'worstenbroodje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.
In tegenstelling tot wat velen denken kunt u pas gekocht worstenbrood het beste in de koelkast leggen om ze hier bewaren. Leg worstenbrood bij voorkeur dus niet in de voorraadkast of kelder. Dit kan het worstenbroodje een stuk taaier maken. De koelkast houdt de broodjes ook koel.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
Giel Vermeulen wint Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2022. Giel Vermeulen van Bakkertje Deeg is de winnaar van de 25e editie van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje. Hij kreeg 23 maart de wisseltrofee in De Rooi Pannen in Eindhoven uit handen van Rob Scheepers, bekend tonprater, entertainer en columnist.
Heerlijke worstenbroodjes bestellen doe je bij Bakker Bart
Het lekkerste worstenbroodje bestellen doe je bij Bakker Bart. De worstenbroodjes van Bakker Bart zijn gemaakt van zacht witbrooddeeg gevuld met overheerlijke worst van gehakt.
De worstenbroodjes zijn binnen gekomen, en nu? Dit is afhankelijk van wanneer ze opgegeten gaan worden. Als ze direct genuttigd gaan worden zijn ze prima te bewaren in de koelkast. Als je de worstenbroodjes langer wil bewaren dan adviseren wij de worstenbroodjes te plaatsen in de vriezer.
Het brood is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje en het Belgische worstenbrood is het Brabants worstenbrood niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt.
Als de worstenbroodjes niet bevroren zijn maar op kamertemperatuur dan hoeven ze niet zo lang in de oven. Verwarm de oven voor op 170°C en leg de broodjes circa 8 minuten erin. Opwarmen van de worstenbroodjes mag op een bakplaat of gewoon op het rooster een beetje in het midden van de oven.
25 miljoen worstenbroodjes
Met een inwonersaantal van 2,5 miljoen inwoners, houdt dit dus in, dat iedere Brabander gemiddeld zo'n 10 worstenbroodjes per jaar eet. Naast vrijwel alle Brabantse bakkers, zijn er ook amateurbakkers die worstenbroodjes bakken.