Hardhoutolie zorgt ervoor dat de planken minder snel vergrijzen, bovendien nemen de vlonderplanken minder vuil en vocht op en blijven ze dus langer mooi.
Om deze te behandelen en te beschermen is olie een goed alternatief voor beits. Doordat de olie minder diep in hardhout dringt, wordt het hardhout ook minder goed beschermd door olie en krijgen vocht en vuil meer kans. Maar er is een olie die wel voldoende bescherming biedt.
Houtolie is een stof die hout beschermt tegen vocht, slijtage en vuil. Hout reageert op verschillende omstandigheden - het zet uit of krimpt, afhankelijk van het weertype, en verkleurt na verloop van tijd als gevolg van ouderdom.
Als het hout nieuw, erg droog of kaal is behandeld u dit eerst met een laag Impregneerolie. Vervolgens kunt u het oppervlak voorzien van 1 of meer lagen hardhoutolie, afhankelijk van hoeveel het hout op neemt. Doel is om het hout wel te verzadigen met olie maar om geen oliefilm op het oppervlak aan te brengen.
Wij raden aan om de schutting 1 keer per jaar te voorzien van een nieuwe, dunne laag olie. Hardhout olie met een kleur heeft dit nadeel niet. Een behandeling eens in de 2 jaar zal bij een gekleurde olie voldoende zijn.
De levensduur van onbehandeld hardhout ligt rond de vijftien tot vijfentwintig jaar. Hardhout kan op twee manieren worden afgewerkt: geschaafd of fijnbezaagd. Bij geschaafd hardhout kunt u uw hand over de plank wrijven, zonder hier splinters van te krijgen. Deze afwerking zorgt dus voor strakke en gladde planken.
Osmo Bankirai Olie voordelen
De Osmo Bankirai Olie beschermt alle houtsoorten tegen vuil, regen, zon en wind. Doordat deze olie over een kleurpigment beschikt biedt het ook beter bescherming tegen de Uv-straling van de zon. Het product is gemaakt van natuurlijke oliën en wassen, zoals zonnebloem- en soja-olie.
Walnootolie en lijnzaadolie
Ze leveren een duurzame beschermlaag op voor de houten snijplank en geven ook nog een mooie natuurlijke tint. Lijnzaadolie (of kortweg lijnolie) wordt veel gebruikt voor het conserveren van ongeverfd hout. Dit komt omdat de olie uithardt: het versterkt de houten vezels als het opdroogt.
Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Behandeling met lijnzaadolie zorgt ervoor dat hout niet gaat rotten.
Een olie kunt u volledig transparant of in een transparante kleur toepassen. Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar.
Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.
Op deze foto kun je zien hoe diep de olie in het hout trekt. Ik heb alleen de kopse kant geverfd. De olie trekt in een paar minuten 1,5 tot 2,5 centimeter het hout in. Behandel je een plank van twee kanten, dan zal de olie dus overal in het hout komen.
de olie dun aanbrengen. ongeveer een half uurtje in laten trekken. Plaatsen die in die tijd de olie makkelijk opnemen behandeld u direct nog een keer. Na een half uur maar in ieder geval voordat de olie begint te drogen het oppervlak afnemen met schone, droge lappen zodat er geen olie op het oppervlak achterblijft.
Droogtijd Circa 4 tot 8 uur afhankelijk van ondergrond, temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte. Aantal lagen voor nieuw hout Als het oppervlak is voorbehandeld met impregneerolie volstaat over het algemeen 1 laag.
Hardwaxolie is een combinatie tussen was en olie. Hierbij trekt de olie in het oppervlak en zorgt de was voor een nog betere bescherming van het hout. Het beschermt met hout dus net als olie van binnenuit. De was creëert een harde laag in de bovenste poriën van het hout.
Abboneer je op onze nieuwsbrief!
Dus verf nooit over olie. Ligt de olie op lak dan kan je het verwijderen door goed en dan bedoel ik heel erg goed te ontvetten. Is het ruw hout en de olie is in het hout getrokken dan kan je er niet overheen verven. De olie zal op de verf gaan drijven.
Waarom geen zonnebloem olie, olijfolie en slaolie gebruiken
De belangrijkste reden om het niet te doen is dat het meubelstuk naar verloop van tijd echt smerig word en gaat stinken. Een ander nadeel is dat het heel diep in onbewerkt hout trekt. Als dit begint te stinken krijgt u dit er bijna niet meer uit!
Het hout is pas beschermd als het verzadigd is, dit betekent dat in extreme gevallen zelfs een 3e laag nodig kan zijn. Wanneer het oppervlak onvoldoende droog gewreven wordt dan vormen de olieresten een klevende, glanzende laag.
Het zal in de buitenlucht niet snel rotten. Dit maakt de houtsoort heel geschikt om een chique vlonder mee aan te leggen.
Als de oorspronkelijke bescherming goed is aangebracht bestaat dit onderhoud uit niet meer dan schoonmaken van het oppervlak met Lijnoliezeep en vervolgens eenvoudig afnemen met een in Bankirai olie gedrenkte doek. Meerdere lagen aanbrengen is bij tijdig onderhoud normaliter niet nodig.
Normaliter slechts 1 of 2 lagen Bankirai Olie nodig. Het aanbrengen van een olieproduct heeft voornamelijk tot doel om het indringen van water in het hout en daarmee het rotten daarvan te voorkomen.
Als het gezaagde hout droogt krimpt het spinthout meer dan het kernhout en gaat het hout kromtrekken. Het droogproces speelt daarin een heel belangrijke rol; als het snel gaat is de kans op kromtrekken groter. Het hout kan door zijn interne structuur bij langzaam drogen voorkomen dat het hout sterk kromtrekt.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.