De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan in het noordwesten van Europa, met een gemiddelde diepte van 94 meter. Ten zuiden van de Doggersbank bedraagt de diepte op de meeste plaatsen minder dan 50 meter.
De diepte van de Noordzee neemt af van noord naar zuid van meer dan 200 meter bij de Shetlandeilanden en de kust van Noorwegen (in de Noorse Geul zelfs 700 meter) tot 20 meter bij de Nederlandse kust.
Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo'n 30 meter.
Dieper dan diep
De Noordzee is niet overal even diep. Tussen Nederland en Engeland is de Noordzee niet zo diep: zo'n dertig meter.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Het allerdiepste punt onder water, het onderwaterequivalent van de Mount Everest, is en blijft de Challenger Deep in de honderden kilometers lange Marianentrog in de Stille Oceaan, ergens tussen Japan en Papoea-Nieuw-Guinea: 10.924 meter.
Vroeger hadden we ook de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Dus de zee die zuidelijker lag heette de Zuiderzee en de zee die noordelijker lag de Noordzee. Tot aan de Eerste Wereldoorlog noemden de Engelsen de North Sea de German Ocean.
Vroeger. Zo heel lang bestaat de Noordzee eigenlijk nog niet. Tijdens de laatste ijstijd was de Noordzee een grote steppe, waar prehistorische dieren als mammoeten en wolharige neushoorns liepen. Zo'n 9.000 jaar geleden kwam er een eind aan de ijstijd en begon het water te smelten.
Tot 10 km uit de kust hoort bij het aangrenzende land. Na 10 km uit de kust is de zee van niemand. Als er dan bijvoorbeeld een misdrijf word gepleegd krijg je te maken met het zogenaamde vlagbeginsel. Dat wil zeggen onder welke vlag een schip vaart.
“Wereldwijd liggen er meer dan drie miljoen wrakken op de bodem van de zee. In onze Noordzee alleen liggen er meer dan 200 wrakken op de bodem, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Het water in de Noordzee is overal niet altijd even zout. Het gemiddelde zoutgehalte wordt beïnvloed door de menging tussen het instromende Atlantische water en de rivieren. Het Atlantische, zoute water, komt via het noorden en het zuiden de Noordzee binnen.
De Noorse Zee is een zee in Noord-Europa. De Noorse Zee is een randzee van de Atlantische Oceaan en maakt in tegenstelling tot de aangrenzende Noordzee en de Barentszzee geen deel uit van een continentaal plat, maar bereikt een diepte van 3970 meter.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale winbare voorraad met 16,8 miljard kubieke meter naar boven is bijgesteld. Er kan volgens het ministerie in totaal nog 78,2 miljard kuub gas gewonnen worden in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het afgelopen jaar produceerde Nederland 8,9 miljard kuub aardgas op zee.
Tijdens de ijstijden was het oude Doggerland een koude mammoetsteppe, doorsneden door Rijn, Maas, Schelde en Theems. Ook in die ijstijden had het gebied een relatief mild klimaat doordat het aan de rand van het continent lag, zegt Natasja den Ouden, collectiebeheerder bij natuurmuseum Naturalis.
'De naam "Noordzee" stamt uit het Middelhoogduits. Men vermoedt dat de Noordzee zijn naam heeft gekregen van de Friezen die destijds aan de zuidelijke kust woonden. Ten zuiden van Friesland lag destijds de Zuiderzee, de inmiddels geheel ingepolderde zeearm in Friesland in heette Middelzee.
De Doggersbank is een relatief ondiep gebied dat zich zo'n 300 kilometer uitstrekt over delen van de Engelse, Nederlandse, Duitse en Deense Noordzee. Het gebied kenmerkt zich door permanent overstroomde zandbanken die maximaal 40 meter diep liggen. De omvang van de Doggersbank is circa 4.715 km².
Weer 125 miljoen jaar later ontstond de kleinste oceaan, namelijk de Noordelijke IJszee. Omdat dit de kleinste oceaan is, wordt het een zee genoemd. Het verschil tussen een oceaan en een zee is dat een zee kleiner is.
Een andere bekende stad in Zeeland is Vlissingen. Deze stad ligt pal aan de zee en heeft een prachtige boulevard. Je kunt hier heerlijk vis eten, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de zee. Op een heldere dag kun je zelfs Engeland zien liggen!
De Noordzeebodem bestaat voornamelijk uit zand en slib. Maar op een aantal plekken biedt de bodem een natuurlijke harde ondergrond, zoals op de Klaverbank en de Borkumse Stenen. Vroeger waren er veel meer stenen, veenlagen en uitgestrekte oesterriffen in de Nederlandse Noordzee.
De gevaarlijkste zee ter wereld is waarschijnlijk de Atlantische Oceaan , daar gebeuren de meeste ongelukken. Deze enorme waterplas tussen Europa en Amerika is normaal een vrij rustige oceaan. Juist deze stilte maakt hem zo gevaarlijk. Zeevaarders zijn minder alert op de gevaren van de oceaan.
Er lijkt bijna tien kilometer onder de Marianentrog een verborgen ecosysteem te bestaan dat aanwijzingen bevat voor het zoeken naar leven in het zonnestelsel. Monsters van serpentine uit een onderwater-moddervulkaan bevatten organische materialen dat lijkt op afval van microben die diep onder het oppervlak leven.
De Marianen Troch is het diepste punt van de oceaan heeft een diepte van 11 km of 11 000 meter. Als je hiervoor de bovenstaande berekening uitvoert kom je op een druk van 1101 bar. 1 bar staat gelijk met een druk van 1.02 kg/cm² en is komt overeen met 1123 kg/cm² op en diepte van 11 km.