Het glasvocht en het bloed worden verwijderd met een speciaal zuig/knip instrumentje. Tijdens de operatie kan men ook bekijken wat de oorzaak is geweest van de glasvochtbloeding. Het oog wordt weer opgevuld met water, een gasmengsel of olie. Soms wordt tijdens deze operatie ook de ooglens verwijderd.
De meeste vertroebelingen in het glasvocht verdwijnen spontaan: kleine na een paar dagen en overvloedige binnen enkele weken of maanden. Als er geen bekende onderliggende ziekte is die de glasvochtbloeding veroorzaakt kan hebben, moet je dringend naar een oogarts worden doorverwezen om de oorzaak te achterhalen.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.
Bij de meeste mensen verdwijnen de vlekken en troebelingen vanzelf doordat ze onderin het oog wegzakken of omdat ze oplossen. Dit duurt enkele maanden. Soms kunt u na enige maanden nog steeds een vlekje hebben dat door het oog beweegt. Dit kunt u in het begin als lastig ervaren maar u went er snel aan.
Een glasvochtloslating kan meestal geen kwaad. Maar soms is dit het begin van problemen met het netvlies. Er kan een scheurtje in het netvlies komen. En soms kan het netvlies loslaten (netvliesloslating).
De verwachtingen worden vóór de operatie zo goed mogelijk aangegeven. U dient er rekening mee te houden dat het herstel tot wel drie maanden na de operatie kan duren.
Wat is een glasvochtbloeding
Bij een glasvochtbloeding loopt er bloed in het glasvocht waardoor het zicht (de visus) snel kan verminderen (een acute visusdaling). Doordat er bloed in het oog zit, kan de patiënt niet goed naar buiten kijken en de oogarts kan, omgekeerd, niet goed meer in het oog kijken.
Als de troebelingen lang aanhouden, kan het glasvocht verwijderd worden. Deze operatie heet vitrectomie. Vaak verdwijnen de troebelingen spontaan of geven ze nauwelijks hinder. Behandeling is dan niet nodig.
Mensen raken uiteindelijk meestal ook meer gewend aan de vlekjes, waardoor ze minder gaan hinderen. Hier kan wel soms lange tijd (maanden) over heen gaan. Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden.
Bij een loslating van de achterste glasvochtmembraan wordt meestal een plotse toename van de glasvochttroebelingen waargenomen. In de leeftijdscategorie 50-59 jaar heeft 24% van de mensen een achterste glasvochtloslating doorgemaakt en bij de categorie 80-89 jaar is dit 87%1.
Een luchtbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 10 dagen. Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt. De lucht- of gasbel wordt vervangen door vocht dat het oog zelf maakt.
Soms is het nodig om u met spoed te opereren om verergering van de netvliesloslating tegen te gaan. U moet dan rust houden en indien aangegeven door de arts een bepaalde houding aannemen. De operatie wordt zo snel mogelijk verricht.
Het wordt ook wel bloeddoorlopen oog genoemd. Vaak gaan rode ogen samen met pijn in het oog en/of hoofdpijn. Het kan op verschillende manieren ontstaan: Door het uitzetten van de fijne bloedvaatjes in het oogslijmvlies (conjunctiva).
Je kunt bloed huilen
Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn. Hemolacrie komt soms ook voor bij zwangere vrouwen bij wie de hormoonhuishouding is verstoord.
Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Oorzaken. Een achterste glasvochtloslating is een normaal proces dat plotseling optreedt. Soms kan hierbij een bloeding in het glasvocht of een scheurtje in het netvlies ontstaan. Dat komt doordat het glasvochtmembraan dat aan het netvlies vast zit, aan het netvlies gaat trekken.
ga naar de huisarts als je plotseling veel vlekjes ziet en je zicht minder wordt, en vraag om een verwijzing naar een oogspecialist. een huisarts vraagt meestal naar lichtflitsen om het risico op netvliesloslating te controleren, maar niet iedereen ziet deze flitsen.
De behandeling van wazig zien hangt af van de onderliggende oorzaak. We zetten de behandeling per oorzaak op een rij: Wazig zien door bijziendheid: een bril of lenzen met een min-sterkte. Wazig zien door verziendheid of ouderdomsverziendheid: een bril of lenzen met een plus-sterkte.
Herken de alarmsignalen van een oogziekte!
regelmatig flitsen of vlekken ziet. zicht in korte tijd erg achteruit is gegaan. dubbelziet met één oog. rechte lijnen opeens als golven ziet.
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Door het verouderingsproces (slijtage) kunnen er bloedvaatjes in en onder het netvlies ontstaan. Deze zijn van slechte kwaliteit, waardoor ze gemakkelijk bloed en vocht lekken. Het vocht hoopt op in het centrale gedeelte van het netvlies. Daardoor kunt u niet goed meer zien (minder scherpte en/of vervorming).
Na de operatie is de gasbel zichtbaar. Zolang er een grote gasbel in het oog zit, kunt u weinig zien met het geopereerde oog. Na verloop van tijd merkt u dat u over de gasbel heen kunt kijken en de bel langzaam uit het oog verdwijnt (men ziet een soort waterspiegel, alsof je door een aquarium kijkt).