In de medische wereld wordt een waarde van 95% of hoger (SpO2) gezien als een normale waarden voor een gezond persoon. Bij waarden van 90% of lager is er sprake van een alarmerende situatie en dient direct contact te worden opgenomen met een medisch specialist.
Een goede saturatie ligt tussen de 95% en 100%. Bij een longziekte kan de saturatie lager zijn, maar onder de 90% is niet goed. * Als de uitslag onder de 95% is, meet je na tien minuten aan een andere vinger. Is de saturatie nu nog te laag, neem dan contact op met de huisarts.
Want patiënten en huisartsen lijken deze saturatiedip pas laat op te merken, dikwijls pas als de zuurstofsaturatie al gevaarlijk laag is, rond de 90% of nog lager.
Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort.
Een saturatie van 94% tot 91% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Pas als de zuurstofwaarde 90% of lager is, spreken we van een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Tijdens flinke fysieke inspanning neemt het gebruik van de zuurstof door de spieren toe en is het normaal dat een lichte daling van het zuurstofgehalte plaatsvindt. Verkeerd ademen kan ook een reden zijn die tot hypoxemie leidt. Door inzetten van ademhalingstechnieken kan het zuurstof in het bloed weer stijgen.
Zuurstoftekort weegt op gemoed en gezondheid
Lucht die veel vocht en CO2 bevat voelt beklemmend aan en brengt allerlei symptomen met zich mee: Hoofdpijn. Misselijkheid. Duizeligheid.
Als je zuurstofgehalte te laag is, kun je dit merken aan symptomen als kortademigheid, een futloos gevoel en vermoeidheid. Vooral bij longaandoeningen, zoals COPD of astma, komt een lage saturatie voor.
Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen.
'Als de meting klopt, is de ademspierkracht erg laag. En ook de saturatie bij ontwaken is te laag, hoewel iedereen in de nacht een iets lagere saturatie heeft dan overdag.
− Uw zuurstofsaturatie is bij de 2e meting tussen de 88% - 93% en u heeft uw zuurstof in de de afgelopen 24 uur verlaagd. Verhoog uw zuurstof de volgende ochtend met 1 L/min. Meet na 30 minuten opnieuw uw saturatie. Als uw zuurstofsaturatie bij de 3e meting lager dan 93%, bel dan direct.
Zorg voor schone vingers, liefst geen nagellak. Zet de saturatiemeter zorgvuldig op de gekozen vinger. Kies bij voorkeur de wijs-, middel- of ringvinger.
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht hebben ontdekt waarom het brein zo extreem gevoelig is voor zuurstoftekort, in tegenstelling tot andere lichaamsorganen.
Vanwege de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus is het voor huisartsen momenteel niet zo eenvoudig om de zuurstofsaturatie bij patiënten te meten. Patiënten kunnen echter ook thuis de zuurstofsaturatie meten met een pulse oximeter of smartphoneapp.
Wanneer u hyperventileert krijgt u te veel zuurstof in uw lichaam. De rode bloedcellen die de zuurstof opnemen en vervoeren raken hierdoor op een bepaald moment 'volgeladen'. De cellen kunnen geen zuurstof meer opnemen. Het zuurstofgehalte in het bloed verandert hierdoor maar weinig.
Teveel zuurstof in het bloed kan allerlei vervelende gevolgen hebben.Dit kan namelijk leiden tot een remming van de ademhaling en het ophopen van het koolzuur in uw bloed. De klachten die u van teveel zuurstof kunt krijgen zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Bij longfibrose gaat het om het meten van de saturatie in het bloed met een metertje aan de vinger of in het slagaderlijke bloed bij een bloedgasmeting. Een waarde van 95 tot 100% is normaal. Zie ook Desaturatie. Met een saturatiemeter (oxymeter) worden de hartslag en de zuurstofsaturatie in het bloed gemeten.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Hersenletsel heeft veel uiteenlopende kenmerken. Soms heb je de kenmerken, maar heb je geen hersenletsel of andersom. De veel voorkomende klachten of signalen zijn: stemmingswisselingen, snel boos worden, geheugenproblemen, moeite met communiceren of begrijpen van taal, vaak somer of moe.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Pneumonitis bij een ernstige vorm van covid-19 is meestal dubbelzijdig.Dat betekent dat een nog groter deel van het gaswisselingsoppervlak aangedaan is. De saturatie zal hierdoor dalen en symptomen zoals dyspneu en hoesten kunnen verergeren.