Gebruik van een speenkoord in de wieg of het bedje wordt afgeraden omdat er verstikkingsgevaar zou zijn. Het gevaar is met name aanwezig bij (te) lange speenkoorden. Kies uit voorzorg daarom ook bij voorkeur voor een relatief kort speenkoord.
Is een speenkoord veilig? Speenkoorden moeten voldoen aan de Europese NEN-EN 12586+A1 norm. Dit betekent dat speenkoorden bijvoorbeeld nooit langer mogen zijn dan 22 cm, dat er geen BPA in het koord of de kralen is verwerkt en dat er geen losse onderdelen mogen loskomen.
Aan een speenkoord zit aan het ene uiteinde een lusje en aan het andere uiteinde een clip. De speen maak je vast door het lusje door de ring of opening van de speen te steken en het speenkoord er dan helemaal doorheen te halen. De clip maak je vervolgens vast aan de kleding van je kleintje.
De functie van een speendoekje is tweeledig; het speentje raakt minder snel kwijt en het doekje wordt vaak als. Door het knuffelen komt er een herkenbare geur aan het doekje, wat je baby een rustig en vertrouwd gevoel geeft.
Vouw 1 meter satijnkoord dubbel en rijg alle kralen door beide draden satijnkoord. Knoop een lusje aan de luszijde van het speenkoord. Knoop aan de andere zijde de speenclip vast met een stevige knoop: rijg de twee draden satijnkoord eerst door de speenclip en leg vervolgens een knoop.
Nota bene: Maak een speenkoord niet langer dan 22 centimeter (gemeten inclusief lus, zonder clip), voor de veiligheid!
Ik gebruik over het algemeen 9-12 kralen voor een speenkoord. Bij meer kralen wordt het koord al snel te lang. Denk altijd aan de veiligheid! (een speenkoord mag inclusief lus, zonder clip, maximaal 22 cm lang zijn.
Is een speendoekje veilig om te gebruiken? Je kunt een speendoekje veilig gebruiken maar wel bij iets oudere baby's. Pas op dat de stof ademt (probeer er zelf eens door te ademen om te zien of dit het geval is). Kies bij voorkeur voor biologisch katoen dat zonder chemische stoffen is verwerkt.
Een speendoekje is ook een goede optie om de speen minder snel kwijt te raken. Een speendoekje kan ook aan de knop of ring van de fopspeen worden bevestigd. Door iets aan de speen te bevestigen raakt de fopspeen minder snel kwijt. En raakt de speen toch kwijt, dan is hij zo makkelijker terug te vinden.
Met de houten clip bevestig je je baby's fopspeen eenvoudig en zonder schade aan zijn of haar kleren. De clip maakt geen gaatjes in je kleren, maar klemt de stof gewoon vast. Met de siliconen lus bevestig je de ketting aan bijna elke fopspeen.
Als je de veiligheidsregels weet is het eigenlijk heel eenvoudig om een koord samen te stellen. Zonder de clip mag het koord maximaal 22cm lang zijn. Haal daar een aantal centimeters vanaf voor de lus, en dan weet je dat je ongeveer 15cm kralen nodig hebt.
Mooie houten speenclips. Te gebruiken voor het maken van speenkoorden. Maar ook zeer geschikt te gebruiken om wagenspanners mee te maken. Eigenlijk kan je ze overal voor gebruiken wat maar vast geclipt mag worden!
Gevaren van een ronde (Bibs) speen
„Door de grote kop die op de speen zit kan de kaak versmald worden en kan er na verloop van tijd een open beet ontstaan. Dit is te herkennen aan een gebit dat 'rond' gaat staan, hierbij ontstaat er een opening als de kaken op elkaar geklemd worden.
Uit onderzoek blijkt dat het risico van wiegendood tijdens het slapen mogelijk kleiner wordt door je kind een fopspeen te geven. Probeer de speen alleen te gebruiken als je baby in slaap moet vallen en wanneer je baby zich duidelijk niet prettig voelt of moe is.
Beperk het gebruik van de fopspeen overdag
Onderzoek suggereert dat je baby maximaal zes uur per dag een speen zou mogen gebruiken. 7 Maak een consequent plan voor het gebruik van de speen en houd je daar ook aan. Denk na over vragen zoals ‚Onder welke omstandigheden wil ik mijn baby een speen geven?
Duurzaamheid. Gebruik een speentje nooit langer dan 4 à 6 weken. Na verloop van tijd vervormt de fopspeen door de zuigkracht van je baby waardoor die iets groter wordt. Ook naar hygiëne toe, en de erosie van het natuurlijke rubber, is het aangeraden om de speentjes tijdig te vervangen.
Als je een speen hebt gevonden die je kleintje prettig vindt, kun je de speen het beste elke 3 maanden vervangen om er zeker van te zijn dat het in goede staat is. Als je ergens een scheurtje ziet dan moet je de speen onmiddellijk vervangen.
Speen afbouwen
Het is dus belangrijk om op tijd af te bouwen. Vanaf 9 maanden neemt de zuigbehoefte van een kindje af. Dit is daarom een goed moment om het speentje minder vaak aan te bieden. Of je kindje proberen af te leiden wanneer hij de speen wil.
Maak je zelf een wagenspanner, gebruik dan koordelastiek van 3 mm dik. Elastisch koord is rekbaar, waardoor je wagenspanner niet meteen uit elkaar gaat als de kleine hem te pakken heeft!
Het wax koord heeft een diameter van 1mm en is rond van vorm. Als het koord gaat rafelen kun je er een klein stukje afknippen of het uit einde branden met een aansteker. Let hierbij altijd goed op je vingers en zorg dat je brand voorkomt. Dit waxkoord smelt niet als je het brand.
Siliconen kralen kunt u gebruiken voor het zelf maken van een siliconen speenkoord, bijtring of ander bijtspeelgoed zoals een wagenspanner en meer voor alle leeftijden.
Siliconen kralen kunnen veilig gebruikt worden voor speenclips en babyspeelgoed. Het is een goedgekeurd materiaal, dat niet stuk gaat als er op geknabbeld en gesabbeld wordt. Bovendien is het makkelijk schoon te maken met een sopje. Siliconen kralen rijg je het beste op satijnkoord van 1 of 2mm.
10 kralen van 20 mm of circa 12 kralen van 16 mm. In totaal geeft dat een lengte van ongeveer 20 cm (alle kralen achter elkaar). Vervang je iets voor een vormpje of een andere maat, probeer dit dan aan te houden. Wij gebruiken meestal geen 12 mm voor een bijtring.