Het verloop van het herstel verschilt van persoon tot persoon. De klachten nemen soms al na een paar weken af, soms kunnen ze nog een hele tijd aanhouden. Het kan wel tot 2 jaar duren voordat het dunnedarmslijmvlies volledig is hersteld.
De onverteerde eiwitten die vanuit de maag in de dunne darm terecht komen, veroorzaken bij hen een ontstekingsreactie. Wetenschappers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat een bepaald enzym van de schimmel Aspergillus niger (een zogeheten prolyl endoprotease) in staat is om gluten snel en grondig af te breken.
Wat kun je zelf doen bij coeliakie? De klachten gaan alleen weg als je helemaal geen gluten meer eet of drinkt. Een diëtist helpt je daarbij. Eet dus vooral geen gewone soorten brood en pasta.
Het kan gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt. De darmwand kan daardoor weer geïrriteerd raken. Sommige kinderen krijgen direct klachten, maar de meeste niet. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten.
Darmvlokken wil je dus zo gezond mogelijk houden. Coeliakie is een erfelijke aandoening die niet te genezen is. Het volgen van een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling.
Reactie op per ongeluk gluten gegeten te hebben
Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. Geestelijk kun je je teleurgesteld voelen, je ongehoord voelen, boos op jezelf of iemand anders zijn of verdrietig.
Mensen met glutensensitiviteit ervaren darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie en chronische vermoeidheid. Deze klachten worden in verband gebracht met het eten van gluten.
Samengevat is gluten intolerantie een vervelende aandoening waar je veel last van kunt hebben. Je kunt ook plotseling of op latere leeftijd gluten intolerant worden, omdat klachten soms lastig te herkennen te zijn.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan.Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Bij gluten-sensitiviteit zijn de darmvlokken nog gedeeltelijk intact, maar is je darmslijmvlies wel aangetast. Hier kunnen allerlei klachten naast vermoeidheid uit voortkomen, bijvoorbeeld andere voedingsintoleranties, een opgeblazen buik, verstopping of juist diarree.
Coeliakie is een aandoening die zich op iedere leeftijd kan manifesteren. De klachten verschillen per persoon, zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal en kunnen op elke leeftijd beginnen.
Glutenvrij is heel gezond
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
Algemene symptomen en klachten
Iemand die ziek is door het eten van gluten kan o.a. last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht.
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Spanning bij de darmen kan zorgen voor een onrustig en ongemakkelijk gevoel.Je krijgt bijvoorbeeld last van diarree en darmkrampen. De meeste mensen herkennen deze spanning op de darmen. Zij gaan letterlijk aan de schijt (diarree) op het moment dat er een grote stressvolle situatie plaats vindt.
Zuivere haver is glutenvrij. Zuivere haver wordt echter nauwelijks verkocht in Nederland. De meeste haver die hier te koop is, is in bepaalde mate in contact gekomen met glutenhoudende granen. Gewone havermout is dus niet geschikt voor mensen die glutenvrij moeten eten!
Veelvoorkomende klachten bij NCGS zijn: buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist constipatie. Bovendien spelen er bij NCGS vaak klachten als hoofdpijn, migraine, 'mist in het hoofd', chronische vermoeidheid, gewrichts- en spierpijn, een tintelend of 'dood' gevoel in armen, handen, benen en voeten.
Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.
Een opgeblazen buik ontstaat vaak na een maaltijd. Het kan een onaangenaam gevoel zijn en ontstaat doordat het maag-darmkanaal is opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of doordat er een hogere aanwezigheid is van gas in het maag- en darmstelsel. Dat is dan wat zorgt voor het opgeblazen gevoel.
Coeliakie wordt in de volksmond vaak glutenintolerantie genoemd. Ten onrechte, want een intolerantie houdt in dat je wel een beetje van een bepaalde stof (allergeen) kan verdragen, zoals bij lactose-intolerantie. Dat is bij coeliakie niet het geval. Elk beetje gluten kan schadelijk zijn voor je darmen.
Ja, je kunt huiduitslag krijgen van glutenintolerantie. Dit komt veelal tot uiting als dermatitis herpetiformis, psoriasis, alopecia areata of netelroos. Dermatitis herpetiformis lijkt qua klachten op eczeem, er is echter geen link tussen gluten en eczeem! Eczeem door gluten komt dus niet voor.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
De link tussen gluten en hormonen
Je lichaam ziet dit als stress en gaat daardoor het stresshormoon cortisol produceren. Het steeds afgeven van cortisol bij het eten van gluten kan leiden tot bijnieruitputting. Aangezien je bijnieren hormonen produceren, kan dit dus voor een disbalans in je hormonen zorgen.