Over de bouw van het monument bestaan geen geschreven bronnen en ook over de mogelijk religieuze functie is vrijwel niets bekend. Het enige wat onderzoekers tot nu toe vast hebben kunnen stellen is dat de stenencirkel opgebouwd is uit het stollingsgesteente ryoliet.
Men denkt dat de eerste fase van Stonehenge is gebouwd door de Druïden, en de tweede en derde fase door de Kelten. De Druïden waren een religieuze orde die in de IJzertijd in Groot-Brittannië bestond. De Kelten waren een groep mensen die in de IJzertijd in Groot-Brittannië woonden.
Hoe men deze stenen heeft geplaatst is onbekend, men had geen moderne bouwapparatuur dus hoe men de zware stenen heeft kunnen stapelen is een raadsel. De stenen werden met elkaar verbonden op manieren waarop hout vaak met elkaar word verbonden.
Zo'n 500 jaar voordat het Stonehenge zoals we dat vandaag de dag kennen tot stand kwam, werd de plek gebruikt om mensen die lid waren van elitaire families te begraven.
Sommigen beweren dat Stonehenge een begraafplaats was. Anderen denken dat het een tempel was. Nog andere onderzoekers zoeken hun verklaring in de sterren. De opstelling van de stenen schijnt inderdaad rechtstreeks verband te houden met de stand van de zon, de maan en de planeten…
Na eeuwen van speculatie is nu duidelijk geworden dat Stonehenge waarschijnlijk is gebouwd als symbool voor de eenwording van Groot-Brittannië in de prehistorie. Dat staat in een net afgerond, 10-jarig onderzoek door archeologen van vijf verschillende universiteiten.
Prehistorisch monument
Tegenwoordig is de meest aangenomen theorie dat het origineel bedoeld was als begraafplaats voor de elite. Daarnaast geloven vele wetenschappers dat Stonehenge ook gebruikt werd voor ceremonieën, als pelgrimage of als monument voor overleden voorouders.
Het indrukwekkende en mysterieuze Stonehenge staat al 4500 jaar op de Salisbury Plain. Een kleine honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Londen vormen de wereldberoemde steencirkels slechts één van de prehistorische monumenten die tezamen een wijdvertakt complex vormen.
Stonehenge ligt in een groot uitgestrekte grasvlakte, zoals er wel meer voorkomen in Engeland ;-) Hoe ziet Stonehenge eruit? Het bouwwerk bestond oorspronkelijk uit drie cirkels met in het centrum een hoefijzervorm.Dit alles is weer omringd door een cirkelvormige geul.
[ beroemde gebouwen] Stonehenge is een raadselachtige kring van megalieten uit de prehistorie en is één van 's werelds bekendste monumenten. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat het in het zuiden van Engeland gelegen Stonehenge, wat letterlijk 'hangende stenen' betekent...
De groeven liggen in de Preseli Hills in het noorden van het graafschap Pembrokeshire in Wales, op zo'n 290 kilometer van Stonehenge (over land). De blauwe stenen wegen circa één tot twee ton per stuk en zijn ongeveer 2,5 meter hoog.
Weet wel dat het Stonehenge-complex in verschillende fases gebouwd werd. In totaal zou men er zo'n 3.000 jaar aan werken. Omstreeks 2.500 voor Christus begonnen ze met de eerste blauwe hardstenen te sleuren waardoor het monument stilaan de vorm begon aan te nemen die we nu kennen.
De entree voor volwassenen bedraag 20,20 euro, studenten en 65+ betalen 18,20 euro voor een entreeticket en de entreetickets voor kinderen kosten 12,10 euro. De tickets kun je via deze website reserveren. Bij de aanschaf van de tickets moet je een tijd opgeven dat je de Stonehenge wilt gaan bezoeken.
Kunst & Cultuur
Het kunstwerk is ontworpen door Ben Guntenaar en bestaat uit eenentwintig gerangschikte en bewerkte stenen, die veelal in groepjes van drie staan. Door de combinatie van liggende en staande stenen kreeg het in de volksmond de naam Stonehenge mee, maar dan wel in het klein.
Dit monument is rond 3400 voor Christus gebouwd en bestond uit zo'n dertig tot vijftig stenen. Er wordt nu vermoed dat deze stenen een reis van 250 km op ronde balken heeft gemaakt naar Engeland.
Het werelderfgoed wordt beschermd door de UNESCO, een organisatie van de Verenigde Naties. Bekende dingen op de lijst zijn de Stonehenge, het Kasteel van Versailles, de Chinese Muur en het Vrijheidsbeeld.
Bij Stonehenge gaat het niet alleen om stenen die in een cirkel staan en bij de hunebedden zijn niet zomaar stenen op elkaar gestapeld. Verschil: Stonehenge staat in Engeland en de hunebedden in Nederland.
Stonehenge behoort tot een van de bekendste zogenaamde megalithische monumenten uit de Jonge Steentijd. Het Griekse woord megaliet betekent zoveel als 'grote steen' en slaat op de stenen monumenten die tijdens neolithische periode werden gebouwd.
Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit de landen van Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) plus Noord-Ierland. De volledige naam in het Engels is The United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.
Wales was lange tijd een eigen land met een eigen prins. Sinds 1282 had Engeland invloed in Wales, maar Wales werd pas in 1535 officieel door de Engelse koning bestuurd. De Britse kroonprins wordt hierdoor nog altijd Prince of Wales genoemd. Sinds 1999 heeft Wales echter wel meer zelfbestuur en een eigen parlement.
Het voorvoegsel 'groot' wordt gebruikt om het van Bretagne te onderscheiden, dat oorspronkelijk klein Britannia genoemd werd ("Greater Britain", in het Frans: Grande Bretagne; versus "Lesser Brittany", in het Frans: Petite Bretagne).
Het Trechterbekervolk bouwden de hunebedden voor hun overledenen. Als er iemand was overleden, werd hij of zij begraven in een hunebed. Het was een gemeenschappelijk graf, want alle overledenen lagen hier bij elkaar. Soms lagen er wel honderden overledenen bij elkaar begraven in een hunebed.
Veel later denken bewoners van het gebied dat de keien door 'huynen' – reuzen – gedragen en op elkaar gestapeld zijn. Wie anders zou zijn grote steen van wel twintigduizend kilo kunnen versjouwen? Vandaar de naam 'huynebed' (later hunebed).
Dolmen is een Bargoens woord voor 'slapen' en het is een megalithisch grafmonument.