Ontvetten van de ondergrond is belangrijk om een goede hechting van de verf te verzekeren. Kaal hout ontvet men in de regel met synthetische thinner. Padoek- en Irokohout zijn uitzonderingen.Deze houtsoorten ontvet u beter met brandalcohol.
Het onderhoud van een poort in padouk is heel eenvoudig. Meestal volstaat een vochtige doek met wat zeep of javel. Groenaanslag kun je zo heel eenvoudig verwijderen. Ook zand, modder of uitwerpselen van vogels zijn snel verleden tijd.
In principe maakt het voor de meest gebruikte soorten hout niet uit welke houtsoort jij gebruikt om op te schilderen. Hout schilderen kan in principe op iedere houtsoort, alleen bij sommige houtsoorten is het voor de levensduur van het hout nodig om hier eerst nog grondverf op aan te brengen.
In het begin heeft Padouk een erg felle rood-oranje kleur. Twee tot vier weken later ziet het al gauw bruin en ongeveer een jaar later zal de gevel mooi vergrijsd zijn. Het voordeel van deze houtsoort is dat het vergrijzingsproces geen invloed heeft op de hardheid of duurzaamheid van het hout.
Verven is de meest voorkomende manier om hardhout te behandelen. Hierbij komen een aantal voordelen kijken. Met een verfbehandeling zit u niet vast aan een bepaalde kleur, alle kleuren zijn namelijk mogelijk. Daarnaast is hardhout met verf eenvoudig te bewerken en verdwijnen de oneffenheden in het hout.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Padouk en afrormosia hebben een fijne nervenstructuur. Afrormosianerven zijn echter iets rechtlijniger dan padouk. Ze verschillen véél feller in looks als je de kleuren naast elkaar legt. Padouk staat bijvoorbeeld bekend om z'n bijna rode kleur, terwijl afrormosia eerder okerbruin kleurt.
Hardhoutolie zorgt ervoor dat het hout donkerder blijft en dat u langer kunt genieten van de prachtige kleuren van bijvoorbeeld Padouk of Ipé.
Kleur en tekening
Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai koraalrood tot paarsbruin. Het wordt dan ook gebruikt als kleurstof in o.a. de textielnijverheid. Zonder afwerking verkleurt het door licht snel tot bruin. Het spinthout heeft een crèmekleur.
Samengevat: MDF is makkelijk te bewerken en ideaal om te verven, maar buigt snel onder druk. Multiplex is extreem sterk en veelzijdig, maar minder mooi. Hardboard is niet mooi, maar relatief goedkoop en gebruik je buiten zicht als versteviging.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Zorg voor minimaal 3 lagen verf op kaal hout. Gebruik bij houtreparaties de juiste vulmiddelen. Zet bij veel schuurwerk een masker op. Twee keer aflakken is bij hoogglansverf niet nodig.
Padouk wordt ook wel Padoek, African Padauk, Barwood of Corail genoemd. Het is een zeer duurzame Afrikaanse hardhoutsoort die zich kenmerkt door de vrij rode kleur en het witte spinthout. Spint hout is de buitenste laag hout onder de schors.
De gemiddelde prijs van een padoek gevel per vierkante meter (inclusief btw, exclusief plaatsing) bedraagt tussen de € 75 en de € 120. De prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van de dikte van de planken en de plaatsing.
Afrikaans padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub. De boom komt voor in Midden- en West-Afrika.
De olie beschermt tegen schimmels en bacteriën én is waterafstotend. Inoliën gebeurt best jaarlijks en is een absolute aanrader. Het schoonmaken en oliën van uw houten terras verlengd de levensduur aanzienlijk. We kunnen u ook een anti slip olie aanbieden met korrels die de veiligheid aanzienlijk verhoogd.
Om hardhout te beschermen en tegelijkertijd alle ruimte te geven om te werken dient het hout met beits behandelt te worden. Beits zorgt voor een beschermende laag op hout zonder daarbij de de poriën van het hout af te sluiten, waardoor het hout nog steeds kan ademen.
Vergrijzing Padouk hardhout
De Padouk hardhouten terrasplanken staan bij ons bekend als het neusje van de zalm. Padouk vergrijst zeer mooi, u kunt de nerfstructuur nog steeds zien na vergrijzing. De duurzame hardhoutsoort Padoek is favoriet bij Gadero en heeft volgens ons de mooiste vergrijzing.
Relatief duur: tropisch hardhout zoals afrormosia is niet de goedkoopste houten gevelbekleding. Dat heeft te maken met de grote duurzaamheid van deze houtsoort en ook met de hoge invoerkosten. Daarnaast is ook het aanbod beperkter dan zachtere houtsoorten.
Het hout moet goed tegen regen, wind en erosie kunnen, moet er goed uitzien én vlot bewerkbaar zijn. Heel wat producenten van houten poorten gebruiken zowel naaldhoutsoorten als hardhoutsoorten. De meest duurzame houten poorten worden echter gemaakt van afrormosia en padoek.
Door te schuren, kan de verf zich hechten en heb je minder last van druipers. Maar ook is het dus voor de hechting nodig. Als je helemaal niet schuurt, zal de verf kwetsbaar zijn. Even stoten tegen een deurpost die niet (goed) geschuurd is en de stukjes verf stoot te er zo af.
Een muur verven zonder strepen lukt enkel als je niet te hard op de rol drukt. Bij voorkeur schilder je eerst van boven naar onder en vervolgens van links naar rechts, tot het vlak verzadigd is. Belangrijk is ook dat je een muur in één keer afwerkt en niet halverwege stopt. Zo kan de hele muur in één keer opdrogen.
Werk in de juiste volgorde
De juiste volgorde bij al het schilderwerk is éérst ontvetten, dan pas schuren en daarna schilderen. Veel mensen doen de eerste twee stappen andersom. Dat is jammer, want als je eerst schuurt en daarna schoonmaakt, pakt de verf minder goed.