Aan te raden is om in restaurants, supermarkten en bij bezienswaardigheden te pinnen of contactloos te betalen met je bankpas. Dan heb je de beste wisselkoers met weinig extra kosten. Op toeristische plekken kun je met de euro terecht, maar tegen een ongunstigere koers.
Geldzaken. In Tsjechië betaalt men met de Tsjechische kroon (CZK). Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je ook betalen met je pinpas of creditcard.
Desondanks wordt er in Tsjechië niet met de euro betaald, zoals in Slowakije. De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč/CZK). Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro's geaccepteeerd, maar het is handig om ook Tsjechisch geld te hebben.
Valuta en betalen
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Betalen of geld opnemen met een pinpas (bankpas of creditcard) is soms zowel in Tsjechische kronen als in euro's mogelijk, het voordeligst is om voor kronen te kiezen.
De munteenheid in Tsjechië is de Tsjechische Kroon (CZK). In de meeste winkels in Tsjechië kunt u met een Nederlandse pinpas of met een creditcard betalen. Geld pinnen kan in de grotere steden.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Afgezien van accommodaties, restaurants in het centrum en andere toeristen attracties is Praag nog steeds erg goedkoop vergeleken met andere EU landen. Maar luxe artikelen zoals elektronica, cosmetica en mode zijn hier een stuk duurder dan in de rest van de EU.
De fooi bedraagt maximaal 15% van de rekening.
U mag zoveel geld meenemen als u wilt. Mogelijk moet u aangifte doen bij de Douane. Dit hangt af van hoeveel geld u meeneemt en van het land waar u naartoe reist.
Met een gemiddelde prijs van 1,63 euro per flesje bier is Praag de goedkoopste Europese bestemming om alcohol te drinken. Een glas wijn kost omgerekend 2,04 euro, en een wodka met jus d'orange staat in de Tsjechische hoofdstad Praag op de prijslijst voor gemiddeld 3,67 euro.
Zowel binnen als buiten Europa kunt u betalen met uw Bancontact-Visa Debit-debetkaart. Om fraude tegen te gaan, is het gebruik van uw debetkaart standaard beperkt tot Europese landen.
In Tsjechië kunt u direct over de grens geld wisselen. Hier kunt u ook direct een autobaanvignet kopen. De bankkosten bij pinnen bedragen € 2,50 per opname maar de bankwisselkoers bij pinnen, is veel gunstiger dan bij contant geld wisselen. Banken en wisselkantoren zijn in het centrum van iedere grotere stad te vinden.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Ga je in de Tsjechische Republiek met de auto op pad, dan moet je een aantal zaken verplicht meenemen. Niet alleen is dat je tolvignet, maar ook een gevarendriehoek, een veiligheidshesje, een verbanddoos en – in tegenstelling tot andere landen: ook een reservewiel is verplicht.
Je betaalt met Tsjechische kronen (koruna), afgekort Kč of CZK. Overal in Praag vind je geldautomaten en wisselkantoortjes. Let goed op want veel wisselkantoren geven een slechte koers. Met de meeste Nederlandse bankpassen kun je in Praag probleemloos geld pinnen.
Tsjechië is een goedkoop vakantieland en dankzij de vele goedkope vluchten naar Praag ook een bestemming voor een lang weekend weg. De meeste vakantiegangers reizen met de auto of de trein naar Tsjechië. Populaire steden in Tsjechië zijn Praag, Karlovy Vary (het vroegere Karlsbad), Plzen en Brno.
U kunt ook geld wisselen in Tsjechië bij de grens, banken, postkantoor, hotels en bij wisselpunten in de steden. U kunt van te voren in Nederland al wisselen, ook kunt u de Tsjechische Kronen die u over heeft weer terug wisselen in Euro's.