Wat is het verschil tussen tapbier en flesbier? In principe is er geen verschil tussen tapbier en flesbier. Beide bevatten precies dezelfde drank.
Dit zou om de volgende redenen zijn. Er komt minder licht bij, de blikjes zijn zuurstofdicht en de koeling werkt beter bij blikjes, koud bier is lekkerder. Ook zijn blikjes duurzamer, want er kunnen meer in één keer vervoerd worden en ze zijn recyclebaar.
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Meer dan 70% van wat je proeft komt door het reukvermogen. Daarom zit er vaak minder smaak aan eten wanneer je neus dicht zit. Drinken uit een bierflesje maakt het moeilijker om het bier te ruiken, hierdoor kan je de smaak niet optimaal proeven. Dit is ook de reden dat veel mensen tap bier lekkerder vinden.
Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Onder een half pint wordt een glas verstaan met een inhoud van 28,4 cl. Het Nederlandse begrip pintje komt daar qua inhoud redelijk dicht bij in de buurt.
Kantel je hoofd achterover en kiep het flesje om.
Nadat je diep ingeademd hebt kiep je het flesje om en kantel je je hoofd achterover. Het bier zal nu uit het flesje stromen. Houd het rietje met je vinger op zijn plek zodat hij het bier kan blijven ventileren.
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
De prijzen zijn gestegen. We schreven in 2017 de prijzen van een vaasje bier op van vijftig kroegen, en we deden nu weer een ronde. Er zijn uitschieters zoals Café Le Journal aan de Neude waar een biertje 3,75 euro kost, maar als je goed zoekt kan je ook nog voor 2,50 euro terecht. Gemiddeld komen we op 3,20 euro uit.
Damburger is het goedkoopste bier in Nederland (zie het lijstje met bier prijzen). Damburger pils zit in sobere zwarte kratten. Het lijkt én is dus erg goedkoop bier. Damburger is/was alleen bij de supermarktketen C1000 te koop.
Sneller koud
Blik zal sneller afkoelen in de koelkast dan glazen flessen.
Met een glas met een bolling mengen de aroma's zich met elkaar en dat kun je bovenin dan weer ruiken. Daarom wordt bijvoorbeeld bockbier ook uit zo'n glas gedronken. Hier zorgt de smallere bovenkant bovendien voor een mooie, goede schuimkraag. Daarnaast bepaalt de vorm mede waar het bier je mond raakt.
Oorzaak van Diacetyl? Diacetyl ontstaat doordat gist de stof pyruvaat omzet naar acetaldehyde. Nadat gist deze stof heeft uitgescheiden, wordt deze in het wort omgezet naar Diacetyl. De aanwezigheid van koper-, ijzer-, en aluminiumionen bevorderen de vorming van Diacetyl in combinatie met zuurstof.
De combinatie van veel magnesium en weinig calcium in het bier is goed tegen gal- en nierstenen en veel kalium en weinig calcium is goed tegen een hoge bloeddruk. Gematigd biergebruik zou dan weer het risico op diabetes type 2 met 30% verminderen!
Alcohol. Bier kan vanwege de koolzuurbestanddelen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen. "Daarnaast is alcohol natuurlijk niet zo vriendelijk voor je maag. Mensen kunnen daarom ook last hebben van wijn.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.
Bier kan niet tegen licht. Als licht bepaalde zuren in het bier (van de hop) raakt worden deze omgezet in stoffen die stinken. Bier + licht betekent stank! Driekwart van wat je proeft is aroma, dus driekwart stank drinken is heel vies.
Wanneer je het bier schuin en traag in het glas schenkt, komt er niet veel schuim vrij. Eigenlijk is dat wat we willen. Maar dat betekent dat al die koolzuur die normaal schuim zou worden nu nog bier is.
Met deze rietbuis kun je gemakkelijk een flesje bier atten, ook wel de rietadt genoemd. Het metalen rietje zorgt ervoor dat er lucht kan stromen, waardoor het bier niet klokkend uit het flesje komt. Hierdoor zal het bier in recordtempo in je mond terecht komen en zul je indruk maken tijdens een feestje.
De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra”. Andere worden zijn ook soms “tanque” en “pinta”, het ligt er maar net aan wat je onthoudt.
Bier (een gewoon pintje) bevat ongeveer 4 à 5% alcohol, wijn 10 tot 15% en sterke (gedistilleerde) drank meer dan 22%. Hierdoor lijkt het alsof een glas gedistilleerde drank meer alcohol bevat dan een glas bier (of een blikje bier van 33 cl).