Het meeste van dit geld gaat naar doelen die betrekking hebben op gezondheid, zoals KWF Kankerbestrijding. Op plek twee staat internationale hulp. Huishoudens doneren het meest aan de kerk en levensbeschouwing. Maar hoe weet je wat een 'goed' goed doel is?
Je kunt op de website goededoelen.nl per thema vinden welke goede doelen er zijn." Als je zeker wil weten dat je donatie goed terechtkomt, kun je letten op de CBF-erkenning. Stichting Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) controleert of goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Eenmalige donaties en contributies aan maatschappelijke organisaties. Gemiddeld geven Nederlandse huishoudens bijna 150 euro uit aan collectes en donaties. Deze giften hebben doorgaans een eenmalig karakter.
Bij doneren denken we al gauw aan de collectant die op een regenachtige avond tijdens het eten aan de deur komt. Collecteren mag dan, vooral onder ouderen (55+), nog steeds de meest voorkomende manier van doneren zijn, jongeren (18-34 jaar) blijken juist mínder gevoelig voor de persoonlijke benadering.
Goede doelen hebben in verhouding hetzelfde aan hun maatschappelijke doelen besteed als in 2019, namelijk 89% van de totale bestedingen. Giften & donaties zijn de belangrijkste inkomstenbron als het gaat om inkomsten verkregen van particulieren.
Het CBF eist dat een goed doel minimaal 70 procent van de uitgaven besteedt aan zijn doelstellingen. Inhoudelijk valt het CBF-register mij wat tegen. Het is duidelijk dat de informatie door de goede doelen zelf wordt aangeleverd.
Natuurlijk zijn er veel bekende goede doelenorganisaties, denk aan UNICEF, WarChild, KWF Kankerbestrijding, Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij) of het WNF Wereld NatuurFonds.
Gemiddeld gaven Nederlanders het afgelopen jaar 204 euro uit aan goede doelen. In de maand november doneerden ze gemiddeld 1,6 keer, slechts een op de vijf Nederlanders doneerde 3 keer of meer afgelopen maand.
Goede doelen werven fondsen (geld), donateurs, leden en vrijwilligers voor hun programma's en projecten. Dit doen ze op verschillende manieren. Zo werven ze via telemarketing, online campagnes, per e-mail en per post maar ook op straat en langs de deuren.
DEN HAAG – Nederlanders hebben de afgelopen drie dagen 9,8 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor de actie 'Samen in actie voor Oekraïne'. Met de opbrengst leveren de organisaties achter Giro555 noodhulp als onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners.
Hoeveel geld heeft Giro555 voor deze actie vanuit de overheid gekregen? De samenwerkende hulporganisaties hebben via Giro555 vanuit het Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 2 miljoen euro ontvangen.
Keurmerk. Goede doelen krijgen een keurmerk wanneer zij transparant zijn, de financiën goed worden beheerd, de doelstellingen en activiteiten duidelijk zijn en het gedoneerde geld ook echt goed terecht komt.
33% opgehaald via QR iDEAL en mobiel
In 24 plaatsen werd er voor het eerst voor 100% met QR gecollecteerd, met een gemiddelde opbrengst van €136 per collectant. In Rotterdam bleek het uitsluitend collecteren met QR extra succesvol: collectanten haalden daar gemiddeld €227 op.
In het landelijke collecterooster dat het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) bijhoudt, kunt u van week tot week zien voor welk goed doel u een collectant aan de deur kunt verwachten. Naast dit landelijke rooster, houden sommige gemeenten een collecterooster bij waar de lokale initiatieven op staan.
Is Geef NL betrouwbaar? Geef NL bestaat sinds mei 2011 en heeft al vele miljoenen Euro's ingezameld voor het goede doel. Je kunt dus met enige zekerheid stellen dat Geef NL veilig en betrouwbaar is.
CONTROLE OVER BESTEDINGEN VAN GOEDE DOELEN
De toezichthouder, het CBF, controleert of goede doelen zich houden aan de regels die zijn opgesteld voor de bestedingen. Alle leden van Goede Doelen Nederland hebben een Erkenning.
In 2020 telde de wereld 196 internationaal erkende onafhankelijke landen. In de praktijk zijn er ook nog vele landen die niet internationaal erkend zijn, waarmee het aantal vaak boven de 250 uitkomt.
Door geld te geven aan goede doelen geven mensen niet alleen een signaal aan anderen af, maar ook aan zichzelf. Het geven van geld aan goede doelen bevestigt een altruïstisch zelfbeeld. Dit is een zelfbeeld waar de meeste mensen zich heel prettig bij voelen.
Het IBAN-nummer van Giro555 is NL08 INGB 0000 0005 55 (7 nullen, 555), t.n.v. Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag. Soms werkt het niet om 555 als gironummer te gebruiken in een bankoverschrijving (met name mobiel). Gebruik dus voor de zekerheid het volledige IBAN nummer.
Na aftrek van de actiekosten en een reservering voor Giro555-bureaukosten wordt het geld verdeeld over de deelnemende organisaties. De penningmeester van Giro555 zorgt dat het geld volgens de verdeelsleutel wordt overgemaakt aan de deelnemende organisaties, die dit direct inzetten voor hulpverlening ter plaatse.