PER 1 AUGUSTUS 2022 GELDT DE WET TRANSPARANTE EN VOORSPELBARE ARBEIDSVOORWAARDEN. Met ingang van 1 augustus jl. gelden nieuwe wijzigingen in het arbeidsrecht. Deze wijzigingen komen voort uit de Europese Richtlijn betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie.
De nationale feestdag van Zwitserland is 1 augustus. Op die dag wordt er volop feestgevierd. Dat gaat gepaard met diverse evenementen en vreugdevuren. In vooral de grote(re) steden wordt er als afsluiting 's avonds prachtig vuurwerk afgestoken.
Het is geen officiële feestdag, maar bijna iedereen heeft vrij.
Helaas is niet elke feestdag een officiële feestdag in Nederland. Zo zijn bijvoorbeeld oudjaarsdag, Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen. Op deze dagen krijg je dus sowieso niet extra betaald.
Wel kan de cao een toeslag voorschrijven. Deze feestdagen zijn nieuwjaarsdag (1 januari), Goede Vrijdag, Pasen (zondag en maandag), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei, officiële feestdag eens in de 5 jaar, zoals in 2020 en 2025), Hemelvaartsdag, Pinksteren (zondag en maandag) en Kerstmis (25 en 26 december).
Jaarlijks wordt op 1 september het begin van de strijd voor onafhankelijkheid gevierd tijdens de 'Dag van de Revolutie' (Bahti Meskerem). Nationale feestdag en officiële vrije dag.
De officiële feestdagen
1 januari, de meeste Nederlanders zijn op deze dag vrij. De vrijdag voor Pasen, is geen verplichte vrije dag. Scholen en gemeentehuizen zullen vaak gesloten zijn, maar veel winkels blijven gewoon open. Maandag tweede paasdag zijn de meeste winkels dicht en de meeste Nederlanders vrij.
Als het aan de initiatiefnemers ligt, wordt 1 juli een officiële vrije dag. Op 1 juli 1863 schaft Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af. Maar een officiële feestdag om hierbij stil te staan, die is er tot op heden niet.
1 augustus is de 213de dag van het jaar (214de in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender.
Nationale feestdagen
1 januari (Nieuwjaarsdag), 3 april (Goede Vrijdag, behalve in kantons TI, VS), 5 en 6 april (Pasen, 2e paasdag niet in kanton VS), 14 mei (Hemelvaartsdag), 24 en 25 mei (Pinksteren, 2e pinksterdag niet in kanton VS), 1 augustus (Nationale feestdag), 25 december (Kerstmis) en 26 december (St.
Deze datum is afkomstig uit de legende rondom de stichting van het Zwitserse eedgenootschap, waarin staat dat op 1 augustus 1291 de staatjes Uri, Schwyz en Unterwalden op de Rütli een eeuwigdurende eed hebben gezworen elkaar te ondersteunen en te beschermen.
2 augustus is de 214de dag van het jaar (215de in een schrikkeljaar) in de gregoriaanse kalender.
De maanden van het jaar zijn: januari (31), februari (28/29), maart (31), april (30), mei (31), juni (30), juli (31), augustus (31), september (30), oktober (31), november (30) en december (31). Tussen haakjes staat het aantal dagen dat die maand heeft.
Van deze 8 officiële dagen zijn er in Nederland 2 nationale feestdagen: Koningsdag op 27 april en Bevrijdingsdag op 5 mei. Op Koningsdag zullen de meeste Nederlanders een vrije dag hebben, maar op 5 mei is dat -ondanks dat het een nationale feestdag is- niet vanzelfsprekend.
Ook Bevrijdingsdag is een officiële feestdag, maar in de meeste cao's is opgenomen dat werknemers alleen vrij zijn in lustrumjaren. Dat betekent elke 5 jaar. De eerstvolgende keer is dat in 2025.
Hemelvaart. Maandag 6 juni 2022, Pinkstermaandag. Donderdag 21 juli 2022, Nationale Feestdag. Maandag 15 augustus 2022, O.L.V.
Woensdag 21 juli 2021, Nationale Feestdag. Zondag 15 augustus 2021, O.L.V. Hemelvaart. Maandag 1 november 2021, Allerheiligen.
20 juli – Wereld Schaken Dag | Roze Woensdag | Internationale Cake Dag | Maanwandeling Dag | Internationale Ride MTB Dag | Wereld Springen Dag | Internationale Hotdogdag | 50e editie Spakenburgse Dagen | Vestingdagen Elburg. Wereld Schaken Dag Sinds 1966 wordt op 20 juli de Internationale Schaakdag gevierd.
Uitspraak sociale commissie: 300%
Sommige werkgevers zijn het niet eens met de manier waarop de vakbonden de cao uitleggen. Wij, en vakbonden CNV en de Unie, vinden dat het betekent dat je tot 300% uitbetaald kan krijgen als je op een feestdag werkt, waarop je normaal ook ingeroosterd zou zijn.
Of je werknemers wel of niet een toeslag moet geven als zij op feestdagen werken staat niet vastgelegd in de wet. Wel kan een CAO voorschrijven wat gebruikelijk is. In sommige CAO's staat dat werknemers recht hebben op 200 procent loon of een toeslag van 50 procent van het loon als zij werken op een officiële feestdag.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.