Wanneer er al gaatjes in de kaaskies aanwezig zijn, zullen die behandeld worden door ze te vullen met een tandkleurig composietmateriaal of bijvoorbeeld door het plaatsen van een zogenaamd Hall-kroontje (metalen kroontje). In ernstige gevallen moet de kaaskies getrokken worden.
Schade beperken bij kaaskiezen
Door goed te poetsen kun je ervoor zorgen dat er geen gaatjes ontstaan in de kaaskies. Verder kan de tandarts fluoride of tooth mousse (een tandpasta-achtige pasta gemaakt op basis van caseïne, een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt) aanbrengen op de kiezen.
Worden er bij je kind kaasmolaren vastgesteld, dan moet het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de tandarts. Die kan jou en je kind adviseren om goed te poetsen met een tandpasta met fluoride. Indien het poetsen te veel pijn doet, brengt de tandarts een beschermende gel aan die de gevoeligheid vermindert.
Waardoor ontstaan kaaskiezen? De oorzaak van de kaaskiezen is nog onbekend. Alcoholconsumptie van de moeder tijdens de zwangerschap, een laag geboortegewicht en koorts en ziek zijn van het kind in het eerste levensjaar kunnen kaaskiezen in het melkgebit veroorzaken. Ook een erfelijke factor kan een rol spelen.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Tanderosie behandeling
Als het tandglazuur namelijk helemaal is opgelost komt dit namelijk nooit meer terug en zult u moeten leven met overgevoelige tanden en soms pijn bij het kauwen. In het ergste geval van tanderosie kan de tandarts uw tanden weer opbouwen en herstellen.
Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. De grootste boosdoeners zijn frisdranken en alcohol, maar ook vruchtensappen.
Bij kaasmolaren, die ook wel kaaskiezen worden genoemd, zijn er poreuze plekken in het tandglazuur. Deze plekken zijn te herkennen aan de donkergele kleur, die lijkt op die van oude kaas.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Vooral hoge koorts of een infectie kunnen leiden tot verkleurde tanden bij kinderen. Medicijnen of voedingssupplementen die ijzer bevatten, kunnen leiden tot donkere plekken op tandjes van baby's en peuters. Ook een bepaald soort antibiotica (tetracycline) kan in de ontwikkelfase van de tanden leiden tot verkleuringen.
Tekort aan vitamine D
Door het tekort wordt de kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen vergroot en ontstaat bij kinderen de kans op kaaskiezen. Hierbij wordt het glazuur onvoldoende gemineraliseerd tijdens de ontwikkelingsfase van het gebit.
Oorzaken tanderosie
Tanderosie is slijtage van het tandglazuur en ontstaat door zuren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen zuren afkomstig uit het lichaam (intrinsieke zuren) en zuren van buiten het lichaam (extrinsieke zuren). Intrinsieke zuren spelen een rol als de maaginhoud (maagzuur) terugvloeit naar de mond.
Tandbederf ontstaat als tandplak, de kleverige substantie die zich op de tanden vormt, in aanraking komt met suikers uit het voedsel dat we eten. Deze combinatie produceert zuren die het tandglazuur kunnen beschadigen en verzwakken.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Meestal ontstaat een glazuurafwijking als de tand of kies nog in ontwikkeling is. Dat wil zeggen: als de tand of kies nog onder het tandvlees ligt en nog niet is doorgebroken. In deze periode kan een ziekte of infectie een glazuurafwijking veroorzaken. De glazuurafwijking kan ook erfelijk bepaald zijn.
"Je kunt de vlekjes meestal weer uitwissen," zegt de tandarts. "Poets je tanden goed, eet minder suiker, gebruik fluoride en je zal zien dat ze binnen een maand minder worden."
Zelf kun je jammer genoeg niets doen om de witte vlekken op je tanden te verwijderen. Je krijgt ze niet weggepoetst. Omdat fluorose zich in de glazuurlaag van je tanden bevindt, kan de tandarts de vlekken evenmin wegpolijsten of -schuren zonder ernstige schade aan je tanden toe te brengen.
Drink vooral veel water, dat kan de hele dag door. Drink water of melk tijdens en na het eten. Dit helpt bij het herstellen van tandglazuur. Water, melk en thee spoelen het zuur als het ware weg.
Wanneer je kind ongeveer zes jaar is, beginnen de melktanden uit te vallen en verschijnen de eerste definitieve tanden. De eerste blijvende tand die doorbreekt of erupteert is vaak de eerste grote molaar, vaak ook maaltand of zesjaarsmolaar genoemd.
Amelogenesis Imperfecta (AI) is een erfelijke verstoring in de aanleg van het tandglazuur. Door deze aandoening zijn jouw tanden en kiezen erg kwetsbaar. Het verstoort het uiterlijk van de tanden en kiezen en het veroorzaakt vaak gevoeligheid of zelfs erge pijn. De aandoening kan voorkomen bij het melkgebit.
Daarnaast maken ook aardbeien je tanden witter! Aardbeien bevatten appelzuur en dit heeft een reinigende werking op het oppervlak van je gebit. Ook peren kunnen helpen om je tanden witter te maken, peren bevatten meer water dan fruitzuur en zorgen ervoor dat je meer speeksel aanmaakt.
Gebruik fluoridetandpasta
Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Gebruik daarom een tandpasta met fluoride. U kunt met fluoridetandpasta poetsen ook als uw kind of cliënt na het poetsen niet kan spoelen. Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg.
Symptomen van tanderosie
Je tanden worden dunner, transparanter en geler. Knobbels op kiezen verdwijnen. Gevoelige tanden. Als het glazuur van je tanden dunner wordt, kunnen je tanden gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld zoet en koud.