Met 82,8 % van de stemmen is prikspijt overtuigend winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. De top drie van 2021: prikspijt.
Voor de kinderen is 'bro' het woord van het jaar. Dat zeggen kinderen tegen een vriend of vriendin. In totaal namen bijna 75.000 kinderen en tieners deel aan de stemming.
De tieners van vandaag kozen voor 'smash' als het meest populaire woord van 2022. Meer dan 90.000 kinderen en tieners stemden mee op hun favoriete woord. Geertje Slangen, Taaladviseur bij VRT: "Met het Kinder- en Tienerwoord van het Jaar treden we als volwassenen dat jaarlijkse, vreemde universum binnen.
Ze staan allemaal op het genomineerdenlijstje voor de verkiezing van het Van Dale Woord van het jaar 2022. Vorig jaar won prikspijt, met 82 procent van de ongeveer 49.000 stemmen. In 2020 won anderhalvemetersamenleving. Dit jaar prijkt tussen de tien genomineerden geen enkel 'coronawoord' meer.
Het oudste echt Nederlandse woord is dus de werkwoordsvorm ann 'ik gun'.
Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands.
Met 37,2% van de stemmen is knaldrang winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het Woord van het Jaar 2021. Definitie van knaldrang: 'sterk verlangen om uit de bol te gaan'. In Nederland is met 82,2 % van de stemmen het woord prikspijt het Woord van het Jaar 2021.
Niemand kent nog wem (het verbrede uiteinde van een ankerarm), fijfel (een dwarsfluit), saguweer (soort palmwijn), fep (een woord voor sterkedrank), dawet (een niet-alcoholische drank), of falbala (soort boordsel aan vrouwenkledij of gordijnen).
Ze hebben een woord bedacht van maar liefst negenenzestig letters. Het nieuwe langste woord van Nederland is: 'bedrijfswerktuigbandventieldopjesfamilieverhuurmaatschappijplannetjes'.
Het verkeerde gebruik van het woord 'me' levert bij de stemmers voor de verkiezing van het lelijkste woord de meeste irritatie op. Zo'n 25.000 deelnemers in Nederland en Vlaanderen kozen het als het lelijkste woord van het jaar.
nws konden tieners hun stem uitbrengen voor het Tienerwoord van het jaar. Er werd in totaal 39.071 keer gestemd, met als winnaar het woord 'heftig' (29 procent van de stemmen).
De eerste plaats ging naar 'oelewapper'. Nee, we bedoelen niet de Oelewappers uit Oldenzaal die flink kunnen carnavallen. Wij hebben het over oelewapper, ook wel sufferd, sukkel of slome duikelaar.
SLAY en SMASH zijn verkozen tot Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar. 'Slay' is het Kinderwoord van het Jaar 2022 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar.
'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.
Het langste woord ter wereld is deze Engelse term: “methionylthreonylthreonyl(…) isoleucine”. Deze term, die niet minder dan 189.819 letters telt, is de scheikundige benaming voor het grootste eiwit: titine.
Verboden woorden zijn woorden die je je niet in een tekst zou moeten gebruiken. Voorts, hetgeen, dienaangaand, het zijn niet allemaal foute woorden, maar ze horen niet in een prettig leesbare tekst thuis. Verboden woorden zijn woorden die je je niet in een tekst zou moeten gebruiken.
* Bokitoproof (2007), swaffelen (2008), ontvrienden (2009), gedoogregering (2010), tuigdorp (2011), project X-feest (2012), dagobertducktaks (2014), sjoemelsoftware (2015), treitervlogger (2016) en appongeluk (2017).
Met bijna een derde (28,8%) van de stemmen is energiearmoede door de leden van Onze Taal gekozen tot het 'Onze Taal-woord van 2022'. Dat maakte de directeur van Onze Taal, Vibeke Roeper, bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat.
Ma stobbe betekent stop maar dan cooler uitgesproken en komt van TikTokker @timonverbeeck. Timon is heel blij met het nieuws, maar zegt sorry tegen alle leerkrachten en ouders. Ma stobbe is het kinderwoord van 2021 geworden.
Het woord van vandaag is bondgenoot (26/10).
Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden. De term wordt niet gebruikt voor een nieuwe woordgroep, of voor andere, nieuwe syntactische elementen in een gegeven taal.
bijwoorden van tijd: wanneer, morgen, vandaag, gisteren, binnenkort, onlangs. aanwijzende bijwoorden: daar, hier, nu. onbepaalde bijwoorden: ergens, nergens, nooit, altijd.