Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat grover kuikenzaad voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen.
Een opgroeikorrel (opfokvoer) is een eitwitrijke voedselbron voor kuikens. Dit eten ze de eerste 8 weken daarna kunnen kuikens; aardbeien, tomaten of andere keukenresten resten eten.
Variatie doet eten. Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Zorg er wel voor dat zodra de kloek met kuikens van het nest komen, er voldoende water staat en een bakje met opfokvoer voor kuikens tot en met zes weken.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben. Tot ongeveer 6 weken geef je ze start- of opgroeimeel en korrels, daarna wat gemengd graan voor oudere kuikens. Na ongeveer 14 weken schakel je geleidelijk over op gewoon kippenvoer voor volwassen kippen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
De voedingsstoffen die een kip uit brood kan halen, zijn vrij beperkt (net zoals bij een mens trouwens). Af en toe brood geven kan wellicht geen kwaad, maar ik zou toch wachten tot ze bijna helemaal uitgegroeid zijn. Als je kippen hebt voor de gezelligheid moet je de kuikens leren van alles te eten.
Kuikens tam maken
Met iets lekkers zoals meelwormen, vlokreeftjes of andere kippensnacks gaat dit extra goed. Vaak eten ze dit binnen drie keer al uit je hand. Zo wennen ze snel aan jou en kunnen ze erg tam worden.
Bij een juiste temperatuur liggen de kuikens naast elkaar onder de straling van de lamp. Zo houden ze elkaar warm. Merkt u dat de kuikens juist verspreid gaan liggen, dan is het te warm onder de lamp. Liggen ze helemaal op elkaar en direct onder de lamp, dan weet u dat de kuikens het te koud hebben.
Pas vanaf een leeftijd van twee weken mogen de kuikentjes even buiten lopen. En liefst pas als het warmer is dan 20 °C. In principe zorgt een moederkloek zelf heel goed voor haar jongen en hoef je niet in te grijpen. Maar soms worden haar kuikens toch ziek.
Pasgeboren kuikens kunnen maximaal 36 uur zonder eten en drinken.
De voedselopnamecapaciteit van kuikens is in de eerste zes weken relatief laag. Het is daarom belangrijk dat de concentratie eiwit en mineralen relatief hoog zijn. Het bijvoeren van grote hoeveelheden graan of etensresten kan de balans in het rantsoen verstoren. Legvoer is ongeschikt in de opfokperiode.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Er zijn een aantal etensresten die kippen in ieder geval mogen: Fruit als aardbeien, frambozen, bessen, appel, mango, kiwi, druiven, enzovoort. Gekookte noedels.
Jonge kuikens moeten vrij toegang hebben tot vers en schoon water. Zij drinken meer water ten opzichte van hun lichaamsgewicht dan oudere kuikens. Zonder water ontstaan uit droog voer klonters in de krop. Deze kunnen op de halsslagader van het kuiken gaan drukken waardoor sterfte kan optreden.
Kuikens zijn kwetsbare dieren en hebben een paar basisbehoefte waarmee ze kunnen uitgroeien tot mooie en gezonde volwassen dieren. De basisbehoefte zijn: warmte, goed kuikenvoer en schoon drinkwater. Daarnaast is het belangrijk dat het kuikenhok schoon en droog is.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Kippen zijn er dol op als je hen op een koude wintermorgen een kommetje warme havermout voorschotelt. Voor extra smaak kan je er fruit in mengen, zoals banaan. Let wel op met melk, want die kan laxerend werken.
De Latijnse naam voor de nachtschadefamilie is Solanaceae omdat de leden van deze familie solanine bevatten. Dit is giftig voor kippen. Het solaninegehalte neemt af wanneer de plant wordt gekookt. Het is daarom over het algemeen wel veilig om gekookte aardappelen of tomaten aan uw kippen te geven.
Vanaf dag 1 kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak. De kloek (= moeder) zal hen tegen de koude en tegen vijanden beschermen.
Reacties. Het is sterk af te raden om de kuikens nu al in de koude schuur te zetten bij de andere kippen. Ze zullen het zeer waarschijnlijk niet overleven. Kuikens van 2 weken hebben dag en nacht 30 graden warmte nodig, na 3 weken 28 graden na 4 weken 25 graden en na 5 weken 23 graden.
Legkorrels zijn het basisvoer voor kippen en bevatten alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om gezond te blijven en voldoende eieren te kunnen leggen. Kippen die geen legkorrels krijgen kunnen minder eieren gaan leggen als het voedingspatroon niet volledig genoeg is.