In de krant
Wat je het eerste ziet van een krant, is de voorpagina. Daar staat het belangrijkste nieuws op. Het is vaak een foto met een grote kop erbij. Die kop vertelt waar het bericht over gaat.
In de rubriek SPORT staan alle berichten over sport. In de rubriek BUITENLAND staan alle berichten met nieuws uit het buitenland. In de rubriek ECONOMIE staan berichten over geld en handel. Overigens, die rubrieken hebben niet in elke krant dezelfde naam.
1) stuk tekst in een krant, tijdschrift, woordenboek, encyclopedie enz.
Een krant heeft verschillende soorten artikelen. We noemen er elf: een hoofdartikel, achtergrondartikelen, recensies, het weerbericht, columns, tv-overzicht, wedstrijdverslagen, interviews, het redactioneel commentaar, ingezonden brieven, opiniestukken. redactioneel commentaar.
De redactie verzamelt alles wat in je buurt of in de wereld gebeurt. De redactie verwerkt het nieuws en zet het om in artikels, foto's, grafieken, enz... Vormgevers of lay-outers maken de pagina's op volgens de huisstijl van de krant. De drukkerij drukt de krant.
Intro. Een intro is een inleidend stukje tekst dat de lezer in het kort vertelt waar het artikel over gaat; het bevat geen informatie die niet ook in het artikel staat. Een intro staat boven een artikel, meestal in vetgedrukte regels. Het provinciehuis in Assen.
Vaak wordt een krantenkop gevolgd door een introductie. Deze vat in één zin de belangrijkste informatie van je krantenartikel samen. Vaak vind je hier ook al meteen de antwoorden van de 5 W's terug. In de hoofdtekst wordt het nieuwsbericht verder uitgebreid met de nodige achtergrondinformatie, citaten en data.
Een APA-bronvermelding voor een krantenartikel bestaat uit de auteursnaam, publicatiedatum, krantenkop, en de naam van de krant (schuingedrukt).
Een krantenkop is de (vaak in het oog springende) titel van een krantenartikel. (Het woord kent nog een ander gebruik in de zin van: "titel van de krant", ook wel het "logo" genoemd.) Moderne krantenkoppen bedienen zich doorgaans van telegramstijl.
Bij de 'jongeren' onder de 50 ligt het bereik van landelijke kranten nog boven de 20 % bij de 35- tot 49-jarigen, bij de andere categorieën bereiken landelijke en regionale kranten minder dan 20 % van de potentiële lezers. Bij gratis kranten is het bereik in alle leeftijdsgroepen meer dan gehalveerd binnen vijf jaar.
Een nieuwsbericht is een kort actueel artikel. Het is informatief en bevat feiten. Een volledig nieuwsbericht is opgebouwd aan de hand van de 5W1H-vragen. De 5W1H vragen geven antwoord op wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
1. Telegraaf. Het dagblad met het grootste landelijke bereik is de Telegraaf. Deze krant bereikt op zaterdag 1.558.200 lezers en op doordeweekse dagen is het bereik van deze titel 1.151.800 lezers.
Ten eerste moet de krant haar lezers objectieve informatie bieden over datgene wat er in de wereld gebeurt. Daarbij gaat het over actuele gebeurtenissen of informatie die verbonden is met deze actualiteit. Ten tweede plaatst een moderne krant deze gebeurtenissen en ontwikkelingen in een context.
Journalisten betrekken hun feitenmateriaal onder meer van (inter-)nationale (foto-)persbureaus, van beeldbanken, persfotografen, correspondenten, freelancers, andere nieuwsmedia, uit persberichten van bedrijven en overheden, ze krijgen het van tipgevers en klokkenluiders en ze produceren nieuws door eigen verslaggeving ...
Waarom is APA belangrijk? APA-verwijzing is belangrijk wanneer je bezig bent met bijvoorbeeld een literatuuronderzoekvoor je theoretisch kader van je scriptie. Je leest dan vaak artikelen of boeken. Je vergaart hier nieuwe kennis en verwerkt deze vervolgens in bijvoorbeeld het theoretisch kader van jouw thesis.
Een voetnoot is een verwijzing waarbij je de tekst onderaan de pagina zet. Met behulp van een cijfer kun je eenvoudig naar de juiste plek in de hoofdtekst verwijzen. De voetnoot staat vaak in een kleiner lettertypegrootte dan de hoofdtekst.
In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt.
Goed artikel schrijven: algemene tips
Minder is meer: houd het kort en bondig, en maak je artikel niet langer dan nodig. Hoe langer het verhaal, hoe hoger de drempel om het te gaan lezen. Praat in plaats van schrijf: vermijd woorden die je niet gebruikt als je met iemand praat (zoals 'echter', 'tevens' of 'middels').
Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur (de columnist). Vaak wordt een column in een krant of tijdschrift gepubliceerd, maar ook gesproken columns op radio of televisie, of publicatie op internet komen voor.
Een redacteur selecteert relevant materiaal uit het aanbod van persberichten en berichten op sociale media voor de krant, website of het journaal. Een redacteur schrijft en redigeert ook teksten.
Met broodtekst wordt dat deel van een boek of artikel bedoeld dat uit aaneengesloten tekst bestaat. De hoofdtekst dus, in tegenstelling tot koppen, titels, intro's, bijschriften en kaderteksten.