"Op zich niet verkeerd, want als je boter gewoon open zou laten liggen, wordt deze al na een week ranzig, soms zelfs eerder. Maar goed afgesloten en koel bewaard, duurt het ongeveer zes weken voordat roomboter bederft."
In de koelkast is roomboter ongeveer een maand houdbaar. Meestal kan het echter nog wel langer wat bewaard worden. Let er dan vooral op of het nog goed ruikt, eruit ziet en smaakt. Een beetje geel is geen probleem.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden. Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen.
Zodus: zowel voor bakboter als voor olie krijg je vooral een slechte geur of smaak als het product vervallen is. Je neus is voor deze producten dus een ideale controle. Voor bakboter kunnen er ook veiligheidsproblemen optreden, waardoor je dit product toch best niet te lang over tijd laat gaan.
Chemisch bederven
Bacteriën krijgen daardoor minder kans om te groeien. Boter kan binnen een paar weken na aankoop wel chemisch bederven. En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur.
Blue Band margarine in pakjes kun je in de originele verpakking maximaal 12 maanden ingevroren bewaren. Het brood en de bolletjes van Blue Band Goede Start! kun je 1 maand in de vriezer bewaren met behoud van de kwaliteit. Bewaar je het brood langer in de vriezer, dan neemt de kwaliteit af.
De meeste soorten boter kun je prima op het aanrecht bewaren. Er is wel een maar: liever niet langer dan een week en niet op een kamertemperatuur hoger dan 21 graden. Roomboter is gemaakt van zuivel en zuivel bewaar je meestal bij koele temperaturen.
Boter is microbiologisch stabiel
Ook schimmels groeien niet in boter, maar toch kan het voorkomen dat bij het verpakken de lucht sporen van schimmels bevat. "De blaasjes met water zitten ook aan de buitenkant van de boter, waardoor er dan op het oppervlak van het blok schimmels kunnen uitgroeien", vertelt Beumer.
Op het aanrecht
Pas op, door contact met zuurstof kan de boter geel verkleuren en oxideren. Dat betekent dat je boter ranzig wordt, en da's niet lekker om te eten.
Houdbaarheid Margarine
Een pakje margarine, of een kuipje, blijft doorgaans ongeveer een maand goed, als je dit in de koelkast hebt staan.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar. Margarineproducten kun je het best in de koelkast bewaren.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Boter. Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
Boter bestaat voor een groot deel uit vet en bevat zout (tenzij het ongezouten boter is), waardoor het niet snel zal beschimmelen. Boter bederft niet door bacteriën, maar door zogeheten vetoxidatie. Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden.
Kamertemperatuur. De meeste soorten boter kun je prima buiten de koelkast bewaren. Boter bestaat namelijk voor het overgrote gedeelte uit vet, waardoor het niet snel zal bederven. Daarnaast zit er in (gezouten) boter zout, waardoor het niet snel beschimmeld wordt.
Zowel gezouten als ongezouten boter kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Daar blijft ongezouten boter zo'n zes maanden goed en houdt een gezouten variant het zo'n negen maanden vol. Je kunt boter het best invriezen als deze nog vers is.
Conclusie van de Keuringsdienst: geef een koe een beetje palmvet, en de roomboter verandert in een baksteen. Klopt, zegt een geraadpleegde professor zuivelonderzoek. Maar in de winter eten koeien ook meer mais, en daar wordt de boter ook harder van. Harde boter heeft meer verzadigd vet, zachte boter minder.
Echte grasboter van rauwe melk
De boter is dan smeuiiger, romiger, beter smeerbaar en bevat meer omega-3 vetzuren en vitamine K2. In de winter hebben de koeien een iets ander dieet. Voor de fijnproever heeft de boter dan een enigszins andere structuur en kleur.
Boter is niet zelf de standaard omdat de geur van echte boter vrij snel verandert. Boter wordt dan ranzig doordat de aanwezige vetten gaan hydrolyseren.
Bederf van vet
Als vetten bederven noemen we ze rans, ook wel ranzig. Het proces waarbij rans ontstaat, vindt plaats door de afbraak van vet door hydrolyse en vetoxidatie. Hydrolyse splitst de vetzuurketens van het glycerol. De vrijkomende vetzuurketens worden dan verder geoxideerd.