Het is wel belangrijk om voldoende water te drinken tijdens en na je uurtje sporten. Door te zweten verlies je namelijk vocht. Door te drinken vul je de hoeveelheid vocht in je lichaam weer aan. Het lichaam heeft voldoende vocht nodig: zo'n 1,5 a 2 liter per dag.
Drink altijd voldoende water, vooral tijdens en na het drinken van alcohol. Als je je zorgen maakt over hoeveel je tijdens het eten of drinken zweet, bespreek dit dan met je huisarts.
Saliethee of -tincturen kunnen overmatig zweten als gevolg van nervositeit, overgewicht of opvliegers tegengaan. De regulerende werking van salie wordt dan ook bijzonder gewaardeerd tijdens de puberteit of de menopauze. Tijdens hormonale veranderingen hebben veel mensen last van opvliegers en zweetaanvallen.
Eén van de grootste oorzaken van overmatig zweten en stinken is de voeding die je consumeert. Kies daarom voor vetarme producten die makkelijker door je lichaam kunnen worden afgebroken. Drink genoeg water en eet meer groeten en fruit. Acht glazen water per dag drinken is het minimum.
Oorzaken overmatig zweten
Bijwerkingen van bepaalde medicijnen (zoals SSRI's, TCA's, opiaten, cholinesteraseremmers, levopoda en anti-oestrogenen, zoals tamoxifen) Drugs of alcohol, of verschijnselen bij minderen of stoppen daarmee. Hormonale veranderingen, zoals in zwangerschap of overgang. Een angststoornis.
Aluminiumchloride. Als u last heeft van overmatig zweten, begint de behandeling bij de huisarts. Hij kan u een oplossing van aluminiumchloride voorschrijven die goed kan helpen bij het verminderen van het overmatig zweten aan de handen, voeten en in de oksels.
Veel zweten is een teken van een goede bloedsomloop
Door de warmte gaat de bloedsomloop omhoog om zweet te produceren en afvalstoffen te verwijderen uit het lichaam. Op langere termijn zou dit er zelfs voor kunnen zorgen dat aderen in het lichaam minder snel dichtslibben.
Heb je last van overmatig zweten, dan kan het helpen om voornamelijk plantaardig te eten, waarbij je erop let dat deze voeding uit verse en pure producten bestaat. Eet (of drink) veel salie. Dit kruid helpt bij overmatig transpireren. Je kunt salie in gerechten gebruiken als smaakmaker of drinken als thee.
Vermijd bijvoorbeeld pittig eten en pas op met het drinken van koffie of energiedrankjes. 'Hete' gerechten hebben hetzelfde effect op het hoofd als warme temperaturen en stimuleren zweetklieren. En de adrenaline die het lichaam aanmaakt als reactie op cafeïne kan eveneens zorgen voor een bezweet hoofd of gelaat.
Zweten treedt op:
als je te warm hebt zoals bij een te hoge buitentemperatuur, wanneer je te warm gekleed bent of wanneer je een fysieke inspanning levert; bij spanningen, stress of emoties; bij het eten van sterk gekruide maaltijden; bij alcohol- of druggebruik.
Maar je kunt er iets aan doen: Vermijd oorzaken van zweet zoals pikant voedsel, nicotine en alcohol. Cafeïne verhoogt je adrenalineniveau en ook hierdoor ga je sneller zweten. Draag kleding die je huid laat ademen, bij voorkeur natuurlijke stoffen zoals katoen.
Zweten én stinken van voedsel
Dit komt dan door stoffen die vrijkomen zodra de voeding wordt verwerkt in je lichaam. Deze stoffen belanden in je bloedbaan en komen als vervelende geur tot uiting via zweet, urine en adem.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.
Iedere dag raken we een klein deel van dat water kwijt door zweten en plassen. Om dat verlies weer aan te vullen is het advies om dagelijks anderhalf tot twee liter te drinken.
Nachtzweten kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals een te warme omgeving of nachtkledij, lichamelijke inspanning, voeding, medicijnen, hormoonschommelingen of en onderliggende ziekte. Hoewel de meeste onschuldig zijn, is het toch belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met je huisarts.
Hyperhidrose van het gezicht
Hyperhidrose van het hoofd is een teken van overmatige transpiratie. Het kan leiden tot psychologische gevolgen zoals verlies van zelfvertrouwen, angst voor de blik van anderen, isolement... Als gevolg kan een echte vicieuze cirkel beginnen, want stress zet aan tot zweten.
Bij overmatig zweten of 'hyperhidrosis' zweet men meer dan nodig. Iemand kan over het hele lichaam te veel zweten (veralgemeend overmatig zweten of secundaire hyperhidrosis) of plaatselijk overmatig zweten (focale hyperhidrosis).
Hoe lang duurt een opvlieger? Een opvlieger duurt gemiddeld drie minuten, zowel bij mannen als vrouwen.
Doordat we zweten bij koorts of inspanning, raken we overtollige warmte kwijt. Je koelt af doordat zweetdruppels op je huid verdampen. Zo houden we onze lichaamstemperatuur op peil.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Goed, afvalstoffen verlaten je lichaam via je zweetklieren. Onder die afvalstoffen vallen ook alcohol, zout en zelfs cholesterol.
Uw vergoeding voor hyperhidrosis: belangrijk om te weten
Wordt u in een door Menzis gecontracteerd ziekenhuis of zelfstandig behandelcentrum (ZBC) behandeld voor overmatig zweten? Dan wordt de behandeling helemaal vergoed uit de Basisverzekering.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.