De opleiding Gastheer / -vrouw is beschikbaar als BOL-opleiding of BBL-opleiding. De opleiding duurt 2 jaar. Je ontwikkelt je tot een klantvriendelijke gastheer of gastvrouw die alles weet over eten en drinken. Het is belangrijk dat je goed Nederlands en Engels praat.
Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een gastheer/gastvrouw (niveau 2) precies moet kunnen. Dit bestaat uit kerntaken binnen een basis- en een profieldeel en verschillende keuzedelen.
Tijdens de lessen in het praktijklokaal leer je het bereiden van dranken en gerechten, voorraadbeheer en bestellen en voer je voorbereidende en afrondende werkzaamheden uit. Naast de beroepsonderdelen krijg je ook een introductie op Spaans en zijn er de algemene vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Burgerschap.
Voor veel beroepen is een diploma nodig, maar om directeur te worden hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Je kunt zelfstandig ondernemen zonder opleiding, vergunning, of papieren.
De opleiding duurt 3 jaar en start in augustus en februari (bij voldoende deelname).
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a gastheer/gastvrouw (m/v) is € 11,78 per uur in Nederland.
Hoeveel verdient een Gastvrouw gemiddeld in Nederland? Een Gastvrouw in Nederland verdient gemiddeld € 1.970 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.675 (laag) tot € 2.270 (hoog).
Een gastvrouw of gastheer is verantwoordelijk voor het ontvangen van gasten in een restaurant, horecagelegenheid, culturele instelling of bij een evenement. Hij verwelkomt gasten, neemt hun jas aan en wijst ze hun plek, en maakt ze in algemene zin wegwijs.
Een gastheer of gastvrouw is iemand die gasten ontvangt. Van oorsprong betreft het een particulier die anderen uitnodigt en gelegenheid biedt om samen in gelijkwaardigheid de (gast)maaltijd te gebruiken of andere genoegens te delen.
Er bestaan geen vervolgopleidingen voor het beroep serveerster, omdat er ook geen specifieke opleidingen bestaan voor het beroep. De Mbo-opleiding gastheer of gastvrouw moet gezien worden als de meest gerichte basisopleiding binnen de horecabranche.
Met het diploma Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw kun je aan de slag in bedrijven waar gerechten en dranken worden opgediend, zoals in restaurants of hotels. Denk bijvoorbeeld aan een cateringbedrijf, casino of een cruiseschip. Vaak zijn het iets luxere bedrijven waar jij komt te werken.
Vanaf 21 jaar verdien je minimaal € 11,06 per uur. Als fulltimer zul je per maand minstens € 1.725 moeten verdienen. Check ook alle andere minimumloonbedragen per januari 2022 bij een 36-urige werkweek.
Minimum en maximum salaris voor Receptionisten, algemeen - van € 1.380 tot € 2.997 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Receptionisten, algemeen bedraag meestal tussen de € 1.380 en € 2.127 bruto per maand.
Entreeopleiding - Zonder diploma's kun je alleen voor MBO Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (entreeopleiding) kiezen binnen deze richting. Daarna kun je wel doorstromen naar een niveau 2 opleiding voor de horeaca of het toerisme. Niveau 2 - Alleen voor de horeca bestaan er niveau 2 opleidingen.
Een Restaurant Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 2.000 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.700 (laag) tot € 2.300 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
In het kort. Als zelfstandig gastheer of gastvrouw werk je met name in restaurants of hotels. Jij zorgt ervoor dat het aan de gasten niks ontbreekt. Je heet iedereen welkom, geeft advies bij hun menukeuze en je zorgt voor een goede afhandeling van de administratie.
Je leert etiquette
Als je in de horeca werkt krijg je met allemaal beleefdheidsregels en omgangsvormen te maken. In het begin leer je heel veel ongeschreven en geschreven regels kennen. Dit lijkt eerst enorm veel, maar je went er snel aan. Ook voor de gasten gelden er ongeschreven regels.
Een ober is iemand die stressbestendig en flexibel moet kunnen werken. Hij moet op zowel drukke als rustige momenten zijn werkzaamheden op zo'n manier uitvoeren dat de klanten snel maar ook vriendelijk en geduldig geholpen worden.