Het beste antwoord. Ja hoor je kunt het in principe gewoon door elkaar gebruiken. Douchegel en badschuim zijn bijna hetzelfde (badschuim schuimt meer) Aan de handzeep zal een ander luchtje zitten, maar ze zijn alle drie bedoeld om de huid te reinigen.
Het ligt natuurlijk een beetje aan wat je dagelijkse bezigheden zijn, maar in principe hoef je je huid niet elke dag te wassen met een douchegel; alleen water is ook prima. Zeker als je je huid na het douchen nog insmeert met een olie of crème.
Douchegels zijn een stuk makkelijker in gebruik dan zeep, maar zorgen wel eerder voor een droge huid. Veel gels bevatten namelijk agressieve en synthetische stoffen als sodium laureth of lauryl sulphate (SLS of SLES) die de zuurgraad van de huid kunnen aantasten en voor uitdroging en gevoeligheid zorgen.
Bad: douchegel kan ook in bad worden gebruikt. Vooral in een bubbelbad geeft een gel met olie een leuk effect. Gezichtsreiniger: om in nood make-up af te wassen kan desnoods ook een klein druppeltje douchegel worden gebruikt maar let op want de gel prikt in de ogen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Schuim, schuim en nog eens schuim. Als je geen badschuim meer hebt staan, maar je enorm veel zin hebt om even in bad te kruipen biedt shampoo de uitkomst. Het schuimt goed en je bad wordt er ook nog eens schoner door.
Natuurlijke beschermlaag
Veel mensen vinden het onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden toch aan om het hoogstens elke twee à drie dagen te doen. Elke dag warm douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid.
“Een leven lang douchen belemmert mogelijk de goede werking van het immuunsysteem.” Enkele keren per week douchen of badderen, zonder zeep en shampoo, is genoeg. Dagelijks poetsen van oksels en kruis volstaat.
De Sanex Douchegel Zero % voor de gevoelige huid bevat een minimale hoeveelheid aan ingrediënten voor een schone en gehydrateerde huid. Houdt de huid gezond en respecteert het milieu.
Als je je handen niet wast, gaan ze er vies uit zien en krijgen ze een vieze lucht. Dat is niet direct gevaarlijk. Al kun je met vieze handen wel ziekteverwekkers verspreiden. Bijvoorbeeld wanneer je na het toiletbezoek je handen niet wast en aan je neus krabt.
Hoewel het heerlijk is om je in te zepen met een dikke laag verrukkelijk geurend schuim, is het voor je huid helemaal niet verstandig, omdat je douchgel niet goed voor je is. Je huid bevat namelijk van zichzelf natuurlijke oliën, die gestript worden door de wasstoffen in de douchegels.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Het grootste verschil tussen douchezeep en badschuim is het volume van de fles, dat vooral uit meer water bestaat, omdat je in bad de neiging hebt veel meer zeep te gebruiken dan op een douchespons en je de dunnere zeep makkelijker kunt gieten. Maar voor je huid is net, nogmaals, 1 pot nat.
Giet een flinke scheut badschuim in bad – hé, af en toe mag dat best – en laat de kraan lopen. Doordat ik de passievrucht – grapefruit variant van Kneipp gebruikt heb, kleurt het badwater fris geel/oranje. En wat ruikt hij trouwens lekker!
Gewoon de nodige hoeveelheid zeep in het bad, en een flinke harde straal er op. Hoe harder de straal, hoe meer schuim.
Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.
Op (natte) washandjes blijven namelijk dode huidcellen achter, die een perfecte voedingsbodem vormen voor bacteriën en schimmels. Dit effect wordt versterkt als ze in warme en vochtige ruimtes bewaard worden, zoals een badkamer al gauw is.
De gemiddelde douchetijd is 9 minuten. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
Volgens dermatoloog Dendy Engelman is het ideaal om om de twee tot drie dagen een douche te nemen. “Wie z'n wasbeurt langer uitstelt riskeert het ontstaan van onderhuidse ontstekingen, het ophopen van bacteriën op de huid en natuurlijk ook een onfris geurtje.”
Was daarom 2 of 3 keer per week je oksels met een beetje zeep en gebruik daarna deodorant. Zweet je veel? Dan is het beter om je oksels wat vaker te wassen, dan om steeds opnieuw deodorant te gebruiken. Deo werkt namelijk beter op een schone huid.
Het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat jij je shampoo en conditioner goed uitspoelt tijdens het douchen. Allereerst omdat je haar heel snel weer vet wordt als je dit niet doet. Shampoo resten in je haar vervuilen je haren juist. Daarnaast kunnen de resten gaan irriteren in je nek en op je hoofdhuid.
Een douchegel of zeep met lipiden (vetten), herstelt en bevochtigt de opperhuid. Ceramide, een lipide dat van nature aanwezig is in de huid wordt gebruikt in producten van CeraVe voor hun hydraterende eigenschappen. Om de vochtbalans van de epidermis op peil te houden is een douchegel met ceramiden aangeraden.