De kosten voor een re-integratietraject 2e spoor hangen af van de duur, intensiteit en de module van het traject. Afhankelijk van deze factoren liggen de kosten van een 2e spoor traject uitgevoerd door een re-integratiebureau grofweg tussen de 2.000 en 5.000 euro.
De werknemer kan evengoed rechtstreeks in dienst treden. De (eerste) werkgever blijft verantwoordelijk voor de loonbetaling ongeacht de vraag of de werknemer het werk bij de nieuwe werkgever verricht of niet, en ongeacht hoeveel zij van de nieuwe werkgever aan vergoeding ontvangen.
Werkgever is eigen risicodrager
Dan betaalt hij zelf de kosten van uw uitkering en van uw re-integratie. Een eigenrisicodrager heeft ook de plicht u te begeleiden bij uw re-integratie. Uw werkgever kan u vertellen of hij eigenrisicodrager is of niet. Voor vragen over uw re-integratie kunt u terecht bij UWV.
Vaak wordt een re-integratiebedrijf ingezet om u te begeleiden naar nieuw werk. Het is de regel dat u minimaal een keer per zes weken de voortgang van de re-integratie bespreekt met uw werkgever.
U kunt na twee jaar, of 104 weken, uw werkgever vragen om uw loon wat langer door te betalen als tweede spoor niet lukt. Dan wacht u nog even met het aanvragen van een WIA-uitkering. In deze tijd werkt u samen verder om te re-integreren. U vult dan samen een formulier Aanvraag verlenging loondoorbetaling WIA in.
Mag ik een 2e spoor traject weigeren? Nee, medewerking door de werknemer aan het tweede spoor is verplicht op basis van de Wet verbetering poortwachter. Bij weigering of onvoldoende inspanning moet de werkgever het loon stopzetten.
Meestal bestrijkt een re-integratie 2 spoor traject een periode van minimaal 6 maanden en maximaal 12 maanden. De uiteindelijk duur van 2e spoor is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd en perspectieven van de re-integratiekandidaat.
Je hoeft bij een sollicitatie niet te zeggen dat je ziek bent. Je bent alleen verplicht om ziektes en beperkingen te melden, waarvan je verwacht dat je hierdoor niet goed je werk kunt doen in je nieuwe functie. Bij sommige beroepen is een medische keuring verplicht, omdat het onderdeel is van de sollicitatieprocedure.
Eigen risico dragen voor een WGA-uitkering duurt maximaal 10 jaar. Daarna neemt UWV de verantwoordelijkheid voor de uitkering van uw (ex-)werknemer van u over. Ook worden wij verantwoordelijk voor de re-integratie.
In het 2e spoor gaan de werkgever en werknemer op zoek naar passende arbeid bij een andere werkgever. Passende arbeid is arbeid die de werknemer kan verrichten met zijn huidige belastbaarheid.
De kosten voor een re-integratietraject 2e spoor hangen af van de duur, intensiteit en de module van het traject. Afhankelijk van deze factoren liggen de kosten van een 2e spoor traject uitgevoerd door een re-integratiebureau grofweg tussen de 2.000 en 5.000 euro.
Je mag op zoek gaan naar een andere baan als je ziek bent, en je mag ook ziek uit dienst. Meestal zal een werkgever je beter melden als je uit dienst gaat. Je moet wel rekening houden met een opzegtermijn, maar daar valt over te onderhandelen met je werkgever.
Het is ook mogelijk dat je werkgever weigert om de beslissing van de arbeidsarts te volgen. In dat geval stelt hij geen re-integratieplan op, omdat hij vindt dat dit technisch of objectief onmogelijk of onredelijk is. De werkgever zal die weigering ook schriftelijk moeten motiveren.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Een werkgever moet loon doorbetalen aan een zieke werknemer. Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.
Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.
Je loon wordt – zolang je in dienst bent – doorbetaald door je werkgever. De ziektewet duurt maximaal 104 weken. Dit wil zeggen dat je twee jaar 'de tijd' hebt om beter te worden en te re-integreren op het werk.
De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.
Volgens het UWV moet een re-integratie tweede spoor traject bestaan “uit een logisch samenhangende reeks van elkaar opvolgende, flankerende en/of overlappende activiteiten, die de afstand tussen het persoonsprofiel en het zoekprofiel van de werknemer zo snel en zo veel mogelijk opheft of verkleint”.
Samen met uw werkgever moet u er alles aan doen om snel weer aan het werk te gaan. U en uw werkgever moeten daarbij een aantal stappen volgen. Die stappen heten samen re-integratietraject. Een re-integratietraject duurt maximaal 104 weken.
Arbeidsdeskundig onderzoek is wettelijk verplicht. De Wet Verbetering Poortwachter verplicht de werkgever om een AD-onderzoek uit te laten voeren. Het UWV controleert of het is uitgevoerd bij de WIA-aanvraag.