Bij ernstige gebreken kan de Huurcommissie een tijdelijke huurverlaging van 60-80% toekennen, zolang het gebrek niet naar uw tevredenheid is hersteld. In de praktijk gaan de meeste verhuurders door de dreiging met de Huurcommissie alsnog over tot herstel.
Een gebrek is een niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid waardoor je als huurder niet het volledige woongenot hebt van je huurwoning. Een aantal voorbeelden zijn: slechte staat van onderhoud, ongedierte, materiële beschadigingen, maar ook overlast van de buren kan worden gezien als een gebrek.
Een huurder kan om wat voor redenen dan ook de huur niet meer willen betalen. In dat geval wordt gesproken van opschorting van de verplichting tot betaling van de huur aan de verhuurder. Opschorten wil niet zeggen dat je de huur niet meer hoeft te betalen. Je schort de betaling op (uitstellen dus).
Voorwaarden aftrek huur van minimumloon werknemer
U mag maximaal 25% van het bruto minimumloon inhouden. Het gaat om het minimumloon waarop uw werknemer recht heeft. Uw werknemer woont in een woning van een woningcorporatie. Of zijn woonruimte voldoet aan de kwaliteitseisen voor huisvesting die in uw cao staan.
Aanvragen binnen 6 maanden
Als uw verhuurder niet meewerkt, kunt u huurverlaging aanvragen bij de Huurcommissie. De Huurcommissie verlaagt uw huur dan tot de maximale huurprijs. Dat gebeurt met terugwerkende kracht. Dit betekent dat uw huur wordt verlaagd vanaf de startdatum van uw contract.
Geeft de huurder geen gevolg aan je eerste verzoek tot betaling of aan het afbetalingsplan, dan stuur je best een aangetekende ingebrekestelling waarin je verwijst naar de verplichtingen van de huurder. Via deze ingebrekestelling kun je de huurder een laatste keer aanmanen tot betaling van de huurgelden.
In de wet staat dat bij 2 maanden huurachterstand het verzuim van rechtswege in gaat. Een ingebrekestelling is niet nodig en de woningbouwvereniging mag bij een huurschuld van 2 maanden incassomaatregelen treffen. De meeste verhuurders doen dit niet.
Neem dan contact op met de gemeente over schuldhulpverlening. De gemeente kan u helpen met het oplossen van uw schulden. Mogelijk kan zij afspraken maken met uw verhuurder waardoor u in uw woning kunt blijven wonen.
Het principe is simpel: als je als huurder de maandelijkse huur niet meer betaalt, kan de huisbaas het huurcontract laten ontbinden. Daarvoor moet hij wel eerst langs de vrederechter passeren. Naast de ontbinding van het contract kan de huurder ook nog veroordeeld worden tot een extra schadevergoeding.
ernstige gebreken, waarvan sprake is als de hechtheid van een gebouw wordt aangetast, of als het huis niet meer geschikt is voor zijn bestemming. Voor deze gebreken is aannemer na aansprakelijk gedurende 20 jaar na afloop van de onderhoudsperiode.
U kunt aan uw huurder de kosten doorrekenen van de door hem gebruikte nutsvoorzieningen, als u die kosten zelf voorschiet. De onroerende voorheffing die u voor uw woning of appartement betaalt, kunt u daarentegen niet ten laste van de huurder leggen.
“Een gebrek is een staat of eigenschap van de zaak of een andere niet aan de huurder toe te rekenen omstandigheid, waardoor de zaak aan de huurder niet het genot kan verschaffen dat een huurder bij het aangaan van de overeenkomst mag verwachten van een goed onderhouden zaak van de soort als waarop de overeenkomst ...
In principe is de verhuurder verplicht deze gebreken te verhelpen. Als de verhuurder hiermee in gebreke blijft, mag de huurder de gebreken zelf (laten) herstellen en de kosten daarvan verhalen op de verhuurder of deze in mindering brengen op de huurprijs. Een huurder kan ook huurvermindering vorderen.
Slecht onderhoud eerst bij verhuurder melden
Verstuur de brief Melding gebreken aan woning (gebrekenbrief). Dit kan met een geschreven brief of een e-mail. Bewaar zelf een kopie. De verhuurder krijgt 6 weken de tijd om in ieder geval te reageren.
Wanneer overleg met de verhuurder geen resultaat oplevert, kun je de verhuurder het beste 'in gebreke stellen' door een aangetekende brief te sturen. In deze brief moet een beschrijving van het gebrek staan en een redelijke termijn waarbinnen het gebrek moet zijn hersteld. Je kunt hiervoor een standaardbrief gebruiken.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Wanneer de huurder de huur niet (of niet tijdig) betaalt, kan de verhuurder een procedure tot uithuiszetting opstarten. Dit is ook mogelijk wanneer de huurder overlast (ernstige burenhinder, nachtlawaai,…) of schade aan de woning veroorzaakt, of op enige andere wijze de huurovereenkomst niet naleeft.
U moet contact opnemen met uw verhuurder en afspreken dat u de 1 maand huurachterstand in termijnen gaat betalen. Spreek bijvoorbeeld af dat u elke maand 100 of 200 euro naast de lopende huur zult afbetalen. Op die manier loopt u de 1 maand huurachterstand snel in.
Uit huis zetten kan niet zomaar
En wil uw verhuurder u uit huis zetten? Dan moet dit via de rechter. De rechter beslist of uw huis ontruimd mag worden. Moet u voor de rechter verschijnen, schakel dan juridische hulp in.
Van aanmaning tot ontruiming
Bij ernstige wanbetaling kan uw verhuurder in een procedure namelijk ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning vorderen. Om deze vordering toe te wijzen moet de rechter de tekortkoming wel ernstig genoeg vinden om ontbinding van de huurovereenkomst te rechtvaardigen.
Uw verhuurder mag niet zomaar de huur opzeggen van uw woning. Dat kan alleen met een goede reden. Bijvoorbeeld omdat u geluidsoverlast geeft. Het maakt niet uit of u een vast huurcontract heeft.
Heeft u een huurachterstand maar wilt u toch verhuizen naar een andere woning van Woontij? Zorg dan dat u de huurachterstand heeft betaald voordat u reageert op een woning. U komt alleen in aanmerking voor een woning als u geen huurachterstand heeft op het moment dat u reageert.
De huurder kan niet meer betalen door tegenslag
U kunt zich tot de vrederechter wenden en vragen dat hij de huurder veroordeelt tot het betalen van de achterstallen. Maar de meeste eigenaars vragen de vrederechter ook om de huur te ontbinden met het bevel voor de huurder om het huis te ontruimen ('uithuiszetting').
Je stapt zelf naar de griffie van het vredegerecht en je vraagt de oproeping van je huurder of verhuurder. Dit kan per brief maar je doet het best mondeling. Er is geen advocaat nodig en je hebt geen kosten op de griffie. Komt er een akkoord uit voort, dan wordt er een document opgesteld.