Stasi staat voor Ministerium für Staatssicherheit, de binnenlandse veiligheidsdienst en inlichtingendienst van de DDR. Decennialang bouwden 100.000 medewerkers en 200.000 informele informanten dikke dossiers op, vooral van eigen burgers.Sommige bespioneerden zelfs hun eigen familie.
Taak van de Stasi is mensen te bespioneren, geheime informatie te bemachtigen en de 'volksvijanden' van de staat te ontmaskeren. Met name onder leiding van Erich Mielke, die de dienst van 1957 tot 1989 runt, groeit de Stasi uit tot de meest effectieve geheime dienst ter wereld.
Einde van de Stasi
Na de val van de Sovjet Unie en de Berlijnse muur in 1989 werd de Stasi opgeheven. Dit gebeurde in 1990. Enkele medewerkers hebben delen van archieven van de Stasi vernietigd, maar het grootste deel is bewaard gebleven.
Na de Tweede Wereldoorlog werd in Oost-Duitsland het Ministerie voor Staatsveiligheid opgericht. Het was niet alleen een veiligheidsdienst, maar ook een inlichtingendienst en verantwoordelijk voor alle paspoortcontroles aan de grenzen. Gedurende 40 jaar infiltreerde de Stasi in het leven van iedere burger in de DDR.
De Stasi liet 3.000 werknemers, geheime agenten en spionnen, voornamelijk in het onofficiële "operationeel gebied" de Bondsrepubliek Duitsland, en 300 tot 400 infrastructuurbeheerders in West-Europa voor zich werken. De organisatie was zo groot dat deze "staat in de staat" een eigen orde van verdienste toekwam.
De meeste DDR-burgers waren doorgaans tevreden met hun leven en ondervonden nauwelijks hinder van de beperkingen, die de DDR met zich meebracht. Het waren met name diegenen, die weigerden in het gareel te lopen, die veerkrachtig moesten zijn in het alledaagse leven in de DDR.
Maar de Deutsche Demokratische Republik (DDR) werd pas op 7 oktober 1949 opgericht, enkele maanden na de stichting van de BRD. Zo konden de communisten het Westen de schuld geven van de Duitse deling.
Dit is de Nederlandse 'geheime dienst'. De organisatie doet in binnen- en buitenland onderzoek naar dreigingen en risico's voor de nationale veiligheid.
Het werd al vrij snel duidelijk voor de Oost-Duitsers, dat het communistische regime een strenge dictatuur zou gaan voeren na de oprichting van de DDR in 1949. Beetje bij beetje begon een deel van de bevolking te vluchten uit de DDR, dan wel begonnen ze plannen te beramen om dit te doen.
KGB is de afkorting van de Russische naam Komitet gosoedarstvennoj bezopasnosti (Комитет государственной безопасности), oftewel Comité voor Staatsveiligheid. De KGB was de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet-Unie. In Wit-Rusland heet de geheime dienst nog steeds KGB.
Toch is niet het einde van de USSR, maar de val van de Muur op 9 november 1989 die sindsdien te boek staat als hét definitieve einde van de Koude Oorlog. Voor de zoveelste maal in de twintigste eeuw bood Berlijn het toneel van de wereldgeschiedenis een podium.
De enige oplossing die de DDR zag was het omringen van West-Berlijn met een muur. In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 werd er begonnen met de bouw van de Berlijnse Muur door het communistische Oost-Duitsland. Geleidelijk werd heel West-Berlijn omringd met een 2 meter hoge muur.
Start van je vakantie Oost-Duitsland: over de voormalige grens. Een vakantie in de voormalige DDR begint eigenlijk al op de Duitse snelweg A2 op ongeveer 190 kilometer van Berlijn.
Met een deel van een slagboom rammen inwoners uit Oost-Berlijn een bres in de Muur bij overgangspunt Bernauer Strasse, 11 november 1989. Na enige twijfel openen zij de grens en is de muur gevallen.
Door de grote ideologische verschillen tussen deze twee landen breekt de Koude Oorlog uit. De Sovjets willen vervolgens niks meer met het kapitalistische westen te maken hebben en gooien de grenzen in Europa op slot. Zo ontstaat een scheidslijn dwars door Duitsland en Europa, die het IJzeren Gordijn wordt genoemd.
In 1918/1919 werd Duitsland een republiek, Weimarrepubliek genaamd.
Het land ontstond in 1949 in het door de Sovjet-Unie bezette deel van het verslagen Duitsland. Officieel bestond de DDR van 7 oktober 1949 tot 3 oktober 1990, de dag van de Duitse hereniging. Die dag werden de DDR en de Bondsrepubliek Duitsland tot één land, het tegenwoordige Duitsland, herenigd.
Een schoolverlater zal dus gemiddeld tussen de 36.000 en de 38.000 euro bruto per jaar verdienen. Bepaalde profielen, die 'junior+' genoemd worden krijgen jaarlijks 50.000 euro.
De Secret Intelligence Service (SIS), informeel beter bekend als MI6 (Military Intelligence, Section 6), is de Britse buitenlandse inlichtingendienst, de zusterdienst van de Security Service (MI5).
De AIVD werkt aan de veiligheid van alle Nederlanders, door alert te zijn op nationale en internationale risico's en gevaren.
Hij stapte toen op als premier, maar drie jaar later (1976) keerde hij op zijn vorige post terug toen SED-leider Erich Honecker zelf staatshoofd werd. Willi Stoph bleef daarna nog dertien jaar regeringsleider en daarmee de "eeuwige tweede" van het regime, na Honecker.
De SED maakte de dienst uit. De DDR heeft twee partijvoorzitters (ook secretaris-generaal genoemd) gekend die langdurig aan de macht waren: Walter Ulbricht (1950-1971) en Erich Honecker (1971-1989). De derde was Egon Krenz (1989), die slechts enkele maanden SED-leider was, van oktober tot december 1989.
Over de start van de Koude Oorlog bestaat onenigheid maar over het algemeen wordt aangenomen dat die tussen 1945 en 1949 ligt. Het einde van de Koude Oorlog werd ingeluid door de val van de Berlijnse Muur in november 1989, de daaropvolgende eenwording van Duitsland en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie eind 1991.
- Welke methoden gebruikt de Stasi? o Isolatie o Dreigementen o Fysieke marteling (licht in de cel, slaaponderbrekingen, etc.) - Wat hoopte de Stasi te bereiken met deze methoden? Het doel van deze methodes was de 'Zersetzung' (het breken) van de persoonlijkheid van de gevangenen.