Binnen twee weken moet je toch wel iets horen Senior HR adviseur Marlica Ligtelijn van Rabobank Rotterdam: 'Normaal gesproken mag je binnen twee weken een reactie verwachten, tenzij vooraf duidelijk een andere termijn is aangegeven.
Als je kijkt naar de top 3 belangrijkste taken, dan zijn dat Duurzame Inzetbaarheid, Talent Management en Strategische Personeelsplanning.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Het is belangrijk om als werkgever wekelijks contact te hebben met de zieke medewerker. Plan hiervoor een vaste tijd en datum in en houdt het gesprek luchtig en sociaal.
Als HR-professional bied je de zieke medewerker allereerst een luisterend oor, je stelt het probleem vast door de juiste open vragen te stellen over de diagnose en hoe de medewerker omgaat met de ziekte.
Als je ziek bent, moet je werkgever je loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit je arbeidscontract of cao blijken.
Ook psychische klachten zoals een burn-out, overspannenheid of depressie kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Of je in aanmerking komt voor een uitkering en hoeveel je krijgt, hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. Wie minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is, heeft helemaal geen recht op een uitkering.
Een eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je gemiddeld gezien dus al snel 12 tot 15 weken bezig met herstellen. Het is belangrijk om op te merken dat de totale hersteltijd van persoon tot persoon sterk kan verschillen.
Voor een werkgever is het vrijwel onmogelijk om een zieke werknemer met burn-outklachten te ontslaan. Het wettelijke opzegverbod bij ziekte zorgt bij burn-out voor ontslagbescherming.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel bepaalt wanneer er sprake is van ziekte en wanneer er sprake is van herstel. Indien de werkgever aan het standpunt van de werknemer twijfelt, kan de bedrijfsarts dan wel een arbeidsdeskundige worden ingeschakeld.
De HR-cyclus of HRM-cyclus is een zichzelf herhalend operationeel proces op het gebied van HR-management. Simpeler gezegd bevat een HR-cyclus alle vaste momenten waarop je als werkgever in gesprek gaat met je werknemers. Deze gesprekken gaan voornamelijk over doelen, prestaties, ontwikkeling en ambities.
HRM staat voor “Human Resources Management” en verwijst naar de processen en activiteiten die worden uitgevoerd door de HR-afdeling. In andere woorden, HRM is de algemene term voor het beheren van de arbeidskrachten, terwijl HR de afdeling of het team is dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van die activiteiten.
Een werknemer met stressklachten mag zich gewoon ziekmelden. Deze reden hoeft hij of zij daarbij trouwens niet te geven. Als werkgever mag je wel vragen hoe lang hij of zij afwezig denkt te zijn en of je medewerker ook echt thuis zit (en niet toevallig stiekem op de Bahama's).
Letterlijk betekent bore out 'doodgaan van verveling'. Bij bore out spelen gebrek aan werkzaamheden en minder interesse voor de werkzaamheden en taken een rol. Gebrek aan motivatie en/of inspiratie leiden tot onrust, angst, onzekerheid of vermoeidheid.
Burn-outklachten ontstaan door teveel stress en te weinig hersteltijd; als je meer energie kwijtraakt dan opdoet. Verschillende oorzaken voor het krijgen van een burn-out en langdurige spanning/stress zijn bijvoorbeeld: werkstress. perfectionisme.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput?Dan heeft u een burn-out.
“Dan raakt de hippocampus overwerkt en stopt met het sturen van anti-stress-prikkels. Vanaf dat moment krijg jij het steeds moelijker. Het hersendeel dat jou normaal gezien helpt met concentreren, remmen van emoties en omgaan met prikkels van buiten, werkt dan niet meer goed. Dat kan leiden tot een burn-out.”
Hoe lang gaat het duren om te re-integreren met een burn-out? Het verschilt per persoon hoe lang u last kan hebben van een burn-out, maar het gemiddelde aantal dagen dat mensen ziek is, is volgens onderzoek bijna 300 dagen. Dat betekent dat u tien maanden met ziekte thuis kan zitten.
Artikel 7:640a BW bepaalt dat de aanspraak op het minimum vakantie uren niet vervalt na 6 maanden in het nieuwe jaar, als de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om de vakantie op te nemen. Dit is volgens het wetsvoorstel het geval bij langdurig zieke werknemers.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.