Ouderschapsverlof in 2024: zo zit het!Beide ouders kunnen 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun baby. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal ure dat je per week werkt. Werk je dus 40 uur per week dan mag je in totaal 1040 uur aan verlof opnemen.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.
De totale verlofperiode is altijd 16 weken. Een voorbeeld: u stopt 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 1 week voor die datum geboren. U heeft dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof.
U kunt bij UWV een uitkering aanvragen voor zwangerschaps- en bevallingsverlof, adoptie- of pleegzorgverlof, betaald ouderschapsverlof en aanvullend geboorteverlof. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO).
Geboorteverlof, ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd, is het recht op verlof vlak nadat het kind is geboren. Nederlandse vaders en partners in loondienst hebben recht op vijf dagen geboorteverlof.
U bent afwezig op het werk naar aanleiding van de geboorte van een kind. U kunt dagen verlof opnemen, betaald door uw werkgever of vergoed door uw ziekenfonds.
Als partner heb je ook recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. Oftewel: vijf keer het aantal werkuren per week. Dit verlof vraag je aan via je werkgever. Tijdens dit verlof krijg je geen salaris van je werkgever, maar een uitkering van het UWV.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Betaald ouderschapsverlof
Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner. Over deze 9 weken ouderschapsverlof bouw je wel vakantiedagen op, maar geen pensioen. Hier kunnen nadere afspraken over staan in je cao.
Hoe zit het met ouderschapsverlof als vader? Ouderschapsverlof werkt voor zowel vaders als moeders exact hetzelfde. Als je aan de voorwaarden voldoet heb je recht op 26 keer je aantal wekelijkse werkuren onbetaald ouderschapsverlof.Waaarvan 9 weken betaald ( 70 procent van je uurloon).
Deze 9 weken moet je in het eerste jaar na geboorte van je kind opnemen. Jij beslist hoe en wanneer je het verlof opneemt. Stel dat je 32 uur werkt, dan heb je recht op 9 x 32 uur = 288 uur betaald ouderschapsverlof.
Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind.Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders. Andere belangrijke verschillen zijn de duur van het verlof en de doorbetaling van het loon.
De vader krijgt vrij op de dag van de bevalling. Als de bevalling na werktijd plaatsvindt, is het opnemen van calamiteitenverlof niet nodig c.q. niet van toepassing. Een medewerker heeft naast hetgeen hierboven is aangegeven recht op vijf werkdagen geboorteverlof (in geval van een fulltime dienstverband).
Eerst moet het geboorteverlof van 1 week worden opgemaakt. Binnen 6 maanden na de geboorte moet je het aanvullende geboorteverlof opnemen. Je kunt het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld 5 weken aan elkaar, of 5 weken verspreid over 6 maanden.
Duur. Je hebt recht op 20 werkdagen geboorteverlof. Je kunt dit in een aaneengesloten periode opnemen of met losse dagen. Je moet het verlof per volledige werkdag, niet per halve werkdag of in uren, opnemen binnen de 4 maanden na de geboorte.
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen vrij direct na de geboorte van hun kind. Vanaf 1 juli 2020 krijgen zij ook 5 weken betaald verlof in de eerste 6 maanden van een baby.Als de 9 weken betaald verlof vanaf 1 augustus 2022 erbij komt, komt het (deels) betaalde partnerverlof op 15 weken.
Als u in loondienst werkt, heeft u vanaf 2 augustus 2022 recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan 70% van uw salaris.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
Uw werkgever informeren over geboorteverlof
Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.
Minimaal 4 weken van tevoren.
Vanaf 1 januari 2023 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 20 dagen geboorteverlof. Je mag de 20 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 20 dagen op te nemen. Je hoeft de 20 dagen niet in één keer op te nemen.
Wat is het geboortegeschenk? Als kersverse ouder heb je de keuze uit een premie van 130 euro per ouder of een Dreambaby-geschenkkaart van 180 euro per ouder. Daarvan kan je 160 euro besteden aan het volledige assortiment, uitgezonderd geschenk- en betaalkaarten en zuigelingenvoeding.
9 weken betaald ouderschapsverlof in 1e levensjaar kind
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind.
Ouderschapsverlof duurt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Je mag zelf bepalen hoe je die uren opneemt. Ouderschapsverlof vraag je schriftelijk ten minste 2 maanden van tevoren aan bij je werkgever.