Kattenkruid maakt een stof aan die voor katten ongeveer hetzelfde ruikt als de feromonen van een kat. Feromonen zijn hormonen die ervoor zorgen dat katten (of mensen, trouwens) zich aangetrokken voelen tot een mogelijke partner. Kattenkruid ruikt dus eigenlijk als een soort ideale partner.
Sommige katten strijken graag met kin en wangen langs het kattenkruid, snuffelen, eten en likken aan de plant en gaan er soms in liggen rollen. Kattenkruid veroorzaakt typische gedragsveranderingen.
IS CATNIP GEVAARLIJK? Nee hoor, je kat kan er ook niet verslaafd aan raken, al lijkt het hier wel soms op. Wanneer je kat op het plantje kauwt kan dit ook geen kwaad. Het is een heel goed natuurlijk beloningsmiddel, waarmee je slecht gedrag af kan leren en goed gedrag belonen.
Dit is een stofje dat een euforisch en bijna hallucinerend effect kan hebben. Deze stof prikkelt bepaalde cellen (receptoren in het orgaan van Jacobson) achterin de neus van de kat. Dit is de reden dat kattenkruid moet worden ingeademd om effect te hebben. Het lijkt soms of jouw kat lacht en de lippen optrekt.
Onder invloed van kattenkruid
Ze kunnen extreem gaan kroelen, miauwen en rollen. Ze kunnen ook een beetje 'dronken' lijken. Dit gedrag duurt maar enkele minuten en dan neemt het weer af. Je kat is daarna een periode immuun voor de werking van kattenkruid.
Geen zorgen, kattenkruid is niet verslavend voor je kat. Dus, ondanks dat je kat misschien een beetje gek kan doen wanneer hij met een catnip speeltje speelt, zal hij daarna gewoon weer zichzelf zijn ;).
Til uw dier op schoot en knuffel hem. En passant went hij er dan aan om opgetild en aangeraakt te worden. Wanneer hij bij u ligt, kunt u af en toe eens een pootje optillen, een aai over zijn rug of buik geven of zijn bekkie opendoen. Allemaal kleine dingen waar uw kat aan kan wennen.
Met één snif kunnen katten het al ruiken. Zelfs als de geur intens is, duurt de zalige toestand voor de meeste katten maar ongeveer tien minuten. En als het voorbij is, duurt het ongeveer twee uur voordat uw kat weer op kattenkruid reageert.
De geuren van het kruid moedigen ze aan om te spelen. Dus als je kat niet gewend is om uit haar schelp te worden gelokt, kun je catnip gebruiken. Voor nerveuze en gestreste katten is het echter een rustgevend.
Bij kittens zien we het effect van kattenkruid nog niet en ze lijken kattenkruid zelfs liever te mijden. De gevoeligheid voor kattenkruid begint zich pas te ontwikkelen op een leeftijd van zes tot acht weken en is volledig ontwikkeld rond de twaalfde week.
Net als Citroenmelisse en Valeriaan werkt Kattenkruid kalmerend op ons zenuwstelsel. Ze laat ons ontspannen, rustig worden bij b.v. zenuwachtigheid, brengt verlichting bij (stress)hoofdpijn en helpt bij het (in)slapen.
Katten worden onweerstaanbaar aangetrokken tot de stof nepetalacton die in de stengels, bladeren en zaden van kattenkruid zit. Gedroogd kattenkruid is krachtiger dan een kattenkruidspray. De spray bevat minder nepetalacton. Het kruid is zowel binnen als buiten makkelijk te kweken.
Kattenkruid, oftewel catnip, is een plantje wat familie is van de muntplant. Kattenkruid ruikt ook een beetje naar munt. In dit plantje zit nepetalacton, dit ingrediënt vinden veel katten erg aantrekkelijk.
Kattenkruid in speelgoed wordt vaak catnip genoemd, de Engelse naam voor kattenkruid. Kattenkruid bevat vitamines, mineralen en essentiële oliën. Eén van deze oliën is nepetalacton. Deze olie maakt plezierige gevoelens los bij een kat.
Kattenkruid en kattengras zijn dus niet hetzelfde, ook al worden de termen wel eens door elkaar gebruikt en zijn het allebei veilige planten voor katten. Kattenkruid is een handig middeltje dat je helpt bij de training , kattengras ondersteunt de spijsvertering van je huisdiertje.
Sommige katten laten wel degelijk gedragsveranderingen zien als een huisgenoot weg is. Ze kunnen overmatig gaan miauwen, meer aandacht vragen of zelfs tijdelijk onzindelijk worden. Het heeft er alles mee te maken dat haar routine verstoord is en mogelijk mist je kat haar maatje ook wel echt.
In tegenstelling wat veel mensen denken is valeriaan geen kattenkruid/catnip. Soms wordt er wel valeriaan aan kattenkruid toegevoegd. Niet alle katten reageren op kattenkruid, maar op valeriaan reageren vrijwel alle katten. De meeste katten worden rustig, bijna high, van valeriaan.
De meeste kalmerende supplementen voor katten bevatten ingrediënten zoals L-Theanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn ontspannende effecten, en verschillende kalmerende kruiden zoals kamille en valeriaan. Sommige kunnen ook melkproteïne hydrolysaat bevatten, dat een kalmerend effect op katten kan hebben.
Bijvoorbeeld: peper, komijn, nootmuskaat, mosterd, kruidnagel, wijnruit, pennyroyal, citroentijm, rozemarijn, alsem en munt. Het reukvermogen van de kat beschouwt deze kruiden als giftig, dus blijven ze er van weg. Ook met de geur van een aantal planten hebben katten veel moeite.
Al dit gedrag kan gepaard gaan met miauwen of grommen. De effecten van kattenkruid zijn van korte duur. Meestal is het uitgewerkt na 5 tot 15 minuten.Daarna kan het een paar uur duren totdat kattenkruid weer effect heeft op je kat.
Water. Nepeta groeit van oorsprong in droge gebieden. Hij heeft dus droge grond nodig, en je hoeft 'm in de tuin zelden water te geven. Tuinier je in potten, laat 'm dan tussen gietbeurten door goed droogvallen.
Het aanbieden van meer ligplekken, eet-, drink- en kattenbakken en verstopplaatsen op veilige plaatsen kan helpen. Als de stress van tijdelijke aard is, bijvoorbeeld werklui die in huis aanwezig zijn, kan het tijdelijk uit huis plaatsen van de kat soms helpen.
Als hij hoog in je huis een veilig plekje heeft – boven op meubilair, een kast of een plank bijvoorbeeld – kan dat je kat echt helpen ontspannen. Ook kun je je kat zich beter laten voelen door overal in huis zijn geur achter te laten.