Het gebruik van de vork als instrument om eten naar de mond te brengen, is waarschijnlijk afkomstig uit het Byzantijnse rijk. De Byzantijnse prinses Theadora introduceerde dit onderdeel van het bestek in de elfde eeuw in Venetie.
De Italiaanse Catharina de' Medici (1519–1589) en haar hofhouding introduceerden de cadena, met daarin de lepel en vork, aan het Franse hof.
bestek 'tafelgerei' [1930–40; Theissen 1978]. Ontleend aan Duits Besteck 'couvert' [17e eeuw], een afleiding van het werkwoord bestecken 'besteken, volsteken, bezetten'. In het Duits ontwikkelde de betekenis zich vanuit 'wat samen gestoken is' [16e eeuw] tot 'etui met mes, vork en lepel'.
De eerste lepel bij de Romeinen
Zeker is dat de oude Romeinen al een lepelvormig bestek hanteerden wanneer zij de maaltijd nuttigden. Ze gebruikten langwerpige slakkenhuizen die, eenmaal als eetmiddel, een verrassend diepe bodem hadden.
Door met een vork te eten was het makkelijker om de kragen schoon te houden. Ook de toename van de hygiëne is een reden dat mensen met een vork gingen eten. De mensen wilde geen vieze, vetten handen meer. Vroeger gebruikten mensen geen bestek.
De vork als onderdeel van het bestek ontstond in de 16e eeuw in de hogere sociale klassen. In de 15e eeuw werd de (drietandige) vork nog beschouwd als een instrument van de duivel. Een (tweetandige) vork werd alleen gebruikt bij het snijden van vlees.
Het gebruik van de vork als instrument om eten naar de mond te brengen, is waarschijnlijk afkomstig uit het Byzantijnse rijk. De Byzantijnse prinses Theadora introduceerde dit onderdeel van het bestek in de elfde eeuw in Venetie.
Vroeger bestond er geen bestek en was het de normaalste zaak van de wereld om met je handen te eten. Het Westerse eetgerei heeft dus een hele ontwikkeling ondergaan om tot het moderne bestek van vandaag te komen. De lepel is de oudste vorm van bestek. Er zijn lepels teruggevonden in de Oude Steentijd.
Met een vork kun je grote stukjes voedsel opprikken om ze, eveneens zonder knoeien, naar binnen te werken, en een mes is heel praktisch voor het in kleinere stukjes snijden van groter voedsel, zoals vlees of aardappels.
Metaal. Het meeste bestek voor thuis wordt gemaakt uit edelstaal, messen zijn vaak deels of geheel van molybdeenlegeringen, die beter scherp blijven. In de horeca wordt ook roestvast staal gebruikt, dat voordeliger maar minder glanzend is dan edelstaal.
De oudste geschreven Nederlandse vermelding van een lepel, het woord is verwant aan "leppen" of "lapen" wat slurpen betekende, is in de inventaris van de nalatenschap van Floris V van Holland. De graaf bezat "enen sulveren broken lepel" en "ein en twintich sulveren leijpelen".
Dessertvork - iets kleiner, voor voor- en nagerechten of het ontbijt. Past qua maat goed bij een wat kleiner bord. Taartvork - een drietandige vork voor gebak. Een tand is vaak wat dikker, zodat die ook als een soort mesje kan worden gebruikt.
Hoewel de vork veel later dan de lepel op de eettafel verscheen, was de vork al bekend vanaf het begin van de 15e eeuw, toen men bij het voorsnijden van het vlees een grote twee-tandige vork ging ge-bruiken.
Het Paleolithicum of ook wel de oude steentijd omvat de tijd van 2,5 miljoen jaar tot tienduizend jaar geleden. De oudste stenen voorwerpen worden gevonden in Ethiopië en Tanzania. In dit tijdperk werd voor het eerst de scherpe rand van de steenschilfers gebruikt.
Pas als je dreumes het eten met een lepel onder de knie heeft, kan hij het met een vork proberen. Ook dit heeft tijd nodig. Eten met mes en vork is nog niet aan de orde: dat kan je kleine pas als hij 6 of 7 jaar oud is.
Hoe leg ik het bestek neer volgens de etiquette? Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst.
Een standaard bestekset is over het algemeen 6-delig. Heb je dus een gezin dat uit 4 personen bestaat, zou je zomaar eens in de “problemen” kunnen komen als je bijvoorbeeld lekker geluncht hebt. Je zal dan óf meteen de vaatwasser moeten laten draaien of zelf je bestek af wassen voor het avond eten.
Proeven. Je kunt de zilversulfide ook proeven, en hoewel er maar heel weinig bij deze reactie vrijkomt is zilversulfide niet gezond voor je. Laat dat zilveren bestek dus maar lekker in de kast als je een eitje gaat eten.
Bestek dat niet mag ontbreken
Welke soorten jij graag aan je bestek wilt toevoegen is ook vaak een persoonlijke keuze. Maar wat zeker handig is om te hebben zijn de volgende besteksoorten: taartvorkjes, taartscheppen, opscheplepels, slacouverts, sauslepels/juslepels.
De aankoop van antiek zilver bestek
voelen aan de lepelbak of er geen scherpe randen aan zitten. kijken of er geen lasnaad zichtbaar is bij de aanzet van de tanden wat op vervanging kan duiden. duidelijke gildekeuren. geen lasnaden in de steel.
Bestek wordt meestal gemaakt van roestvrij staal (RVS), een mengsel van hoofdzakelijk ijzer, chroom en nikkel. Andere namen voor RVS zijn edelstaal, Rostfrei, Stainless of Inox.