Het doorstroomtraject richt zich op het binden, ontwikkelen en behouden van werknemers om de professionaliteit en de kennis op peil te houden binnen een organisatie. Hiervoor kunnen verschillende elementen worden ingezet, zoals een beloning, een beoordeling, een loopbaanplanning en kennismanagement.
Ze worden ook wel de employee journey oftewel de medewerkersreis genoemd. Bij instroom kun je denken aan werving en selectie en bij doorstroom aan het aanbieden van een opleidingstraject. Terwijl uitstroom in het teken staat het afronden van het dienstverband.
Medewerkers kunnen doorstromen naar andere functies of taken op hun eigen niveau, naar een hogere of een lagere functie binnen de organisatie (promotie of demotie) naar een andere functie op een ander niveau en in een ander functiegebied (diagonaal).
HR cyclus: uitstroom – Vertrek van een medewerker
Het derde en laatste element in de HR cyclus is uitstroom. Uitstroom heeft alles te maken met het vertrek van een medewerker. Dit vertrek, om welke reden dan ook, wil je als werkgever in goede banen leiden.
De instroom van werknemers wordt in gang gezet door middel van werving en selectie. In dit traject gaat men op zoek naar nieuwe werknemers die bepaalde functies binnen de organisatie succesvol kunnen vervullen om uiteindelijk de organisatiedoelstellingen te kunnen blijven realiseren.
Een gezond verloop onder je medewerkers zorgt voor een frisse energie binnen je organisatie. Een gemiddeld verloop van ca. 10% kan als 'goed' bestempeld worden. Een verloop van 10% kan als goed bestempeld worden.
Instroom: de juiste match
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
Wat is een HR Cyclus? De HR Cylcus omvat alle momenten waarop jij en je medewerker met elkaar spreken over doelen en prestaties. Je medewerker krijgt de mogelijkheid zich te ontwikkelen op een manier die bij hem past. En tevens past bij de bedrijfsstrategie.
Personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid, namelijk het deel dat direct betrekking heeft op het personeel. Personeelsbeleid is het geheel van maatregelen gericht op arbeid dat helpt de organisatiedoelstellingen te verwezenlijken.
3 Wat is stroombeleid? Stroombeleid omvat het aantrekken, inzetten, ontwikkelen én op het juiste moment afscheid nemen van medewerkers. Dit wordt meestal aangeduid als het managen van de instroom, doorstroom en uitstroom van medewerkers.
Verticale doorstroom: van een functie op een lager niveau naar een functie op een hoger niveau, met andere woorden een 'promotie'. Omgekeerd, een demotie, komt niet zo vaak voor, maar het kan. Horizontale doorstroom: van de ene functie naar de andere op eenzelfde functieniveau.
Horizontaal is iets wat plat is, in liggende positie is en van links naar rechts gaat. Dit kan een lijn, maar ook een voorwerp zijn. Deze lijn is horizontaal. De lijn is plat, de lijn is in liggende postitie en hij gaat van links naar rechts.
2. Schreeuwen en pesten. Er zijn twee situaties waarin een baas mag schreeuwen tegen zijn personeel: als er veel lawaai is en ze hem of haar anders niet kunnen verstaan, of wanneer er zich een levensbedreigende situatie voordoet. Verder is het eigenlijk nooit een goed idee.
De term HR beleid staat voor “Human Resources beleid” en staat vaak bekend onder “personeelsbeleid”. HR beleid of personeelsbeleid is een onderdeel van het organisatiebeleid en wel voor het deel dat direct betrekking heeft op het personeel.
HR instrumenten gebruik je als HR business partner om je personeelsbeleid soepel te laten verlopen. In het kort zijn er 3 instrumenten ofwel pijlers; instroom, doorstroom en uitstroom. HR instrumenten worden ook wel HRM- of personeelsinstrumenten genoemd.
Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van de organisatie. Wanneer je de HR-cyclus gaat vernieuwen, is het dan ook essentieel om de medewerker als uitgangspunt te nemen.
Het Michigan-model (Fombrun, Tichy & Devanna, 1984) benadrukt vooral de 'resources' in de term HRM. Zij stellen dat werknemers beheerd moeten worden, zoals andere 'resources' in de organisatie.
Ongewenst personeelsverloop, in het geval van hoge prestaties en lastig overbrengbare kennis word er gesproken over ongewenst/disfunctioneel personeelsverloop. Gewenst personeelsverloop, bij lage prestaties en weinig overbrengbare tastbare kennis is er spraken van gewenst/functioneel personeelsverloop.
Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
Het aanbieden van bonussen of loonsverhogingen bij goede prestaties is, in combinatie met een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, een goede manier om deze oorzaak voor een hoog personeelsverloop te ondervangen.
Als je het personeelsverloop over een bepaalde periode wilt berekenen, tel je het aantal medewerkers aan het begin van die periode en aan het einde van die periode bij elkaar op en die deel je door twee. De resultante is het gemiddelde aantal medewerkers in die periode.
Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.