Een vloer verhogen is geen moeilijke klus. Je moet de ondergrond eerst egaal maken. Daarna bevestig je dwarsbalken over de hele vloer in de gewenste dikte. Op deze dwarsbalken bevestig je niet verend plaatmateriaal, dat 100% waterpas moet liggen.
Je kunt de vloer ook verhogen met op z'n kant gelegde cellenbetonblokken van 70 of 100 mm dik. Cellenbetonblokken kun je makkelijk zagen en lijm je op de ondervloer vast, dus zorg dat de ondergrond goed stofvrij is. De leidingen leg je tussen de blokken, de ruimte ertussenin vul je op met vulmortel.
Wat betreft publieksrecht: De vrije hoogte van de toegang naar de verplichte badruimte moet minimaal 2,3m bedragen (BB art 4.22 lid 1d). De hoogte van de badkamer zelf moet dit overigens ook (BB art. 4.19 lid 5). Dit geldt dus niet voor een 2e of 3e badkamer.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Rekening houdend met het type en de grootte, wordt de spiegel doorgaans op een hoogte van 2m (vanaf de grond) geplaatst en 35 cm boven de wastafel.
Een goede randfoam of anders kantstrook voor woonbeton ( gevlinderde betonvloer) is ook om een koudebrug (ook wel thermische brug) in uw woning te voorkomen. Er gaat namelijk warmte verloren én er is een hogere kans op condensatie en dus vochtplekken in uw woning.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Egaliseren klinkt moeilijk en zal daarom vaak uitbesteed worden. Wanneer je dit uitbesteed zijn er kosten mee gemoeid, je moet immers mensen (of een bedrijf) inhuren om jouw ondervloer te egaliseren.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer. Ook houten vloeren zijn geschikt maar de vloerdelen moeten wel goed vastzitten en er mogen zich geen naden tussen de plankdelen bevinden.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Als de houten vloer erg ongelijk is, kunt u het beste egalisatie korrels gebruiken. Dat korrels die u op de vloer doet en uitsmeert. De egalisatie korrels zorgen voor een stabiele ondergrond. Hierop kan u vervolgens ondervloer platen leggen die dan voldoende vlak liggen om laminaat op te leggen.
Een betonvloer moet idealiter een minimale dikte van 8 centimeter hebben. Je kunt het beton voor je vloer zelf maken, maar de beste optie is om beton te laten maken. Ze komen dan met een cement wagen en kunnen door middel van een slang het beton rechtstreeks op de vloer laten komen.
Betonvloer op zand storten
Direct beton gieten op je zandlaag is geen goed idee: het water van de betonmortel loopt weg doorheen de zandlaag. Je beton zal al snel scheuren vertonen. Een tussenlaag (bijvoorbeeld een folielaag) zal je beton beschermen en is daarom een goede oplossing.
Bij een gewone pvc vloer moet altijd geëgaliseerd worden. Bij klik pvc is dat anders. Een ondervloer tot 2 millimeter ongelijkheid behoeft geen egalisatie, maar bij meer dan 2 millimeter ongelijkheid is het egaliseren voor klik pvc wel noodzakelijk. Anders kan de vloer beschadigen, of zelfs loskomen van de ondervloer.
De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond. Doordat de bouwfolie het vochttransport tegenhoudt, hardt het beton ook niet snel uit. Let wel op dat het beton niet te veel uitdroogt, hierdoor kan scheurvorming ontstaan.
De uitgraafdiepte moet minimaal 32 cm zijn. Met minder cm dikte verkrijg je zelfde isolatiewaarde als bij Betopor® .
Betonvloer op zand: de dikte
Voor een betonvloer op zand hanteren wij een minimale dikte van 12 centimeter. Deze dikte is nodig zodat de betonvloer ook constructief is. In een constructieve betonvloer op zand leggen wij een dubbele bewapening.
Voor het egaliseren van een vloer rekent de professional een prijs per m2. Een betonvloer egaliseren kost gemiddeld tussen de 10 en 25 euro per m2. De prijs van een houten vloer egaliseren bedraagt gemiddeld tussen de 45 en 75 euro per m2.
Kan ik zelf een vloer egaliseren voor PVC? Je kunt vaak zelf de ondervloer egaliseren voordat je PVC gaat leggen. Zo bespaar je kosten en krijgt je nieuwe vloer een goede basis. Met speciale egalisatieproducten uit onze webshop egaliseer je makkelijk zelf de ondergrond op een professionele manier.
Deze prikroller 250 mm is een onmisbare tool bij je egalisatie klus of vers gegoten gietvloer. Door de uitgegoten egaline na te rollen met de prikroller verwijder je luchtbelletjes. Deze stap is essentieel na het uitgieten van de egalisatiemortel en zorgt voor een prachtig en sterk eindresultaat.
Het is vrij eenvoudig te berekenen hoeveel egaline je nodig hebt om een vloer te egaliseren. De meeste soorten egaline zitten op een verbruik van 1.5 kilogram per één millimeter laag dikte per vierkante meter.